ВУЗ за религиозни лидери поиска мюфтията на среща с ДАНС

Двете институции се обединиха, че "трябва да се действа мъдро"
17 дек 2014 22:05,
39
ВУЗ за религиозни лидери поиска мюфтията на среща с ДАНС
Снимка: архив Булфото

Главният мюфтия Мустафа Хаджи обяви, че има нужда от български университет, който да образова местните религиозни дейци сред мюсюлманите. „Това трябва да става под контрола на държавните органи и Главно мюфтийство”, обясни Хаджи на среща с председателя на ДАНС Владимир Писанчев.

Още по темата
Главният мюфтия е приел шефа на Агенцията днес, стана ясно от съобщение на Главното мюфтийство.

"Главно мюфтийство, организирайки живота на мюсюлманите в България прави всичко възможно техният религиозен живот да не  бъде поставен под чуждо влияние", е казал Мустафа Хаджи. Той смята и че колкото по-добре функционира  изповеданието, толкова  подобни рискове намаляват.

Според Писанчев срещата между двамата е закъсняла . „Убеден съм, че трябва да комуникираме по-често", казал председателят на ДАНС пред Мустафа Хаджи. Според него двете институции могат да работят на експертно ниво и като се абстрахират от политическия патос.

"Необходимо е да съхраним мъдростта в обществото без да даваме възможност традициите по отношение на изповядването на  религията да бъдат променени", е казал още Писанчев по време на срещата. Двамата са се обединили около идеята, че трябва да се действа мъдро с оглед интересите на целокупната българска нация, пише още в съобщението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
22
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
В ХРИСТИЯНСКА България има Висш ислямски институт!В ХРИСТИЯНСКА България има ТРИ мюсюлмански училища - в Русе,Момчилград и Шумен,на издържка от Турция!"който да образова местните религиозни дейци сред мюсюлманите"-за Малинова долина ли иде реч?Какво ще се проповядва в този институт и какво налага да се изучава Ислям в държава,в която преобладава ХРИСТИЯНСКО население?!Местните мюсюлмански РЕЛИГИОЗНИ дейци владеят ли ОФИЦИАЛНИЯ език на страната,в която живеят?
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ama kak 6te rabotqt tezi 2 institucii zaedno - tova e nemislimo.....da se zakrie dans nai-dobre
2
1
 
12
 
! Отговори
читател преди 9 години
Двама мъдреци се срещнали.Договорили се как да се организира живота на мюсюлманите.И решили, че трябва да има нов университет.Имам спомен, че ДАНС го създадоха за други цели, а не да открива университети.Май самите от ДАНС имат нужда от университет.
1
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Даите и каквото искат . Ако ни предадат ,знаят много добре какво следва.Наи добре е да има Български мюсюлмански водачи ,тъкмо ще ги инфилтрираме при едни други братя от другата страна на Черно море.Там остана бащината ни земя.