Физикът Теодосий Теодосиев е "Мъж на годината"

Той бе избран пред Боян Петров и Милен Русков
Обновена: 12 яну 2015 16:19 | 12 яну 2015 15:55, Александър Попов
43
Физикът Теодосий Теодосиев е "Мъж на годината"
Снимка: Дарик

Физикът Теодосий Теодосиев бе избран за "Мъж на годината 2014" в традиционната класация на Дарик радио. Той спечели престижното отличие в конкуренцията на Боян Петров – алпинистът, който изкачи три осемхилядника за един сезон и стана първият българин, изкачил втория по височина връх в света К2 в Каракорум и Милен Русков – писателят, автор на бестселъра „Възвишение", с който печели Наградата за литература на Европейския съюз за 2014 година.

Теодосиев е събрал 68,8% от вота, Боян Петров 22,4% от гласовете, а писателят Милен Русков 8,8%.

Физикът наследява приза от боксьора Кубрат Пулев, който бе победител в миналогодишното издание.

Тео е създател на специализирана школа по приложна математика и физика, която стои в основата на успеха на много млади българи, златни медалисти на международни олимпиади. Автор е и на уникалната методика за създаване на силов интелект. Активен общественик.

След споделената в медиите история на физика, който в тежки условия подготвя младите таланти, 35-годишната му школа в Казанлък получи сграда за провеждане на заниманията си.

"Едно добро общество е това, което реализира тавана на възможностите на своите граждани, тогава за всички е добре. В това отношение аз съм успял да реализирам тавана на възможностите на своите ученици. При условие, че в Китай от 14 милиона души избират 5 души отбор за олимпиада по физика, а в България, която може да е колкото един град в Европа като население, от един малък български град, от една паралелка, избираме 6 човека в отбор за олимпиада по физика, а трима от тях ни носят златни медали – това е сериозно нещо и става с много вдъхновение", заяви физикът пред Дарик.

Сред номинираните, но извън тройката останаха Григор Димитров, столетникът дядо Добри, отец Иван от Нови хан, обобщен образ на доброволците, които спасиха човешки животи по време на бедствията в България през 2014 година, Дениз Игнатов – бащата на талантливите 10-годишни пианисти Хасан и Ибрахим, полк. Николай Николов, Максим Ешкенази, д-р Мирослав Ненков, Александър Морфов, Кубрат Пулев и други.

Церемонията в чест на „Мъж на годината 2014“ ще се проведе през февруари 2015 година. По традиция, на събитието ще бъдат отличени с почетни грамоти и успели българи в други категории.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: Теодосий Теодосиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето такива новини ме карат от време на време да имам надежда за бъдещето. Преди да искаме промяна в дъргавата трябва да променим начина си на мислене. Реакциите след този избор (при това дори във новинарски форум !!! ) ме обнадеждават, че може би малко по малко си променяме ценностната система в правилната посока. Дано !
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лошото е че Теодоси е вече над 60 години, няма млади учители, а учениците му бягат от България. АЕЦ се затварят в България и физиците са безработни.
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американската пропаганда разпространяваше по медиите , че физиците ставало само шофьори на таксита , а математиците само даскали.. Благодарение "помощта" на ЦРУ и пропагандата в момента професорите в СУ по физика са повече от студентите , а студентите по-математика в цяла България в са 100 човека.. И всички тези екстри дължим на братската помощ на САЩ
15
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май за пръв и единствен път досега си имаме мъж на годината.
14
1
 
11
 
! Отговори
До Империалиста преди 9 години
Всеки според възгледи му, според настоящия министър на образованието ЛОМОНОСОВ не е направил НИЩО, а този на снимката е направил доста!
13
0
 
11
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 години
Без майтап, но на снимката много ми прилича на ЛОМОНОСОВ ! Въпреки това, честито !!!
12
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А колко малко са хората като него в наше време...
11
0
 
25
 
! Отговори
rosho преди 9 години
Ето затова ни трябват добри примери. Под коментарите по долу "пръст надолу" са почти само нули. Има надежда.
10
0
 
28
 
! Отговори
Българка преди 9 години
Искам да се поклоня пред този свят човек, чиито дела ще дават резултат в бъдеще, чиито деца може би, някога ще се върнат в България... Поклон и пред достойните му съратници - Милен Русков и Боян Петров.
9
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прочетох два пъти материала, преди да се убедя че наистина са избрали човек с нещо в главата си за българин на годината.
8
10
 
6
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Чудесно! Къде и колко са спечелените от този човек долари? Нали сме веки хамериканци, я? Или требе някой да му смачка физиономията, за да вземе 1,5 милиона долари?
7
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има надежда за България, щом физик е мъж на годината. След Кубрат Пулев очаквах, че избора ще се спре на Азис, и то само защото Кончита Вурст не е българин.
6
0
 
38
 
! Отговори
me преди 9 години
Браво! Един българин, с който наистина трябва да се гордеем. И дай Боже да има още много като него - будители, радетели за българските деца и за българската наука.
5
0
 
48
 
! Отговори
D преди 9 години
Браво! Абсолютно заслужено!
4
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
напълно заслужено е най-после да се оцени интелекта и то възпитания интелект,както у него ,така и у учениците му....ето това трябва да се поощрява и развива в България....
3
0
 
44
 
! Отговори
Wania преди 9 години
Браво! Много сполучлив избор е това!
2
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудо невиждано по нашите ширини
1
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напълно си го заслужава човекът. Браво, Тео!