Родилните домове празнуваха Бабинден

В този ден народът дава признание на лекарите, съпричастни към най-голямото тайнство
21 яну 2015 14:22, Анисия Иванова
1
Родилните домове празнуваха Бабинден
Бабинден. Снимка БТА

Денят на родилната помощ или Бабинден беше празнуван в специализираните отделения и клиники в страната.

Директорът на АГ "Майчин дом" в София проф. д-р Виктор Златков каза по време на честването в лечебницата, че в този ден народът дава заслужено признание на всички медицински специалисти, съпричастни към най-голямото тайнство - раждането на новия живот. По думите му причините за отрицателната тенденция за намаляване на раждаемостта са много, но основно са социално-икономически, а след това медицински.

Според статистиката, цитирана от проф. Злаков, в "Майчин дом" за миналата година се родили най-голям брой деца, не само за София, но и за цялата страна.

От общо 15 571 новородени в София, бебетата там са 4133, което е своеобразен рекорд за болницата за последните 15 години.

"Както и в последните 3 години преобладават момчетата - 2133, спрямо момичета - 2000. Броят на недоносените деца през 2014 са 812", посочи още д-р Виктор Златков, цитиран от „Фокус“.

На Бабинден в Сливен по традиция бяха връчени наградите на победителите във фотоконкурс за бебета на МБАЛ "Д-р Иван Селимински". Изпратените фотоси са били общо 70, а снимките на 13 деца ще бъдат публикувани в годишния календар на отделенията по неонатология и по акушерство и гинекология.

Директорът на лечебното заведение  д-р Васислав Петров посочи, че болницата е предпочитана, както от сливналии, така и от родилки от други области. През миналата година там са се родили общо 1344 бебета, което е с 31 повече от предходната.

Родилното отделение на МБАЛ-Бургас отчете на днешния ден, че 17 двойки близнаци са проплакали при тях за миналата година. От лечебното заведение съобщиха, че през 2014 г. броят на родените деца е близо 2000, като съотношението между момчета и момичета е почти наравно. 

Миналата година се е оказала най-важна за 15 семейства с репродуктивни проблеми, които са сбъднали мечтата си да станат родители след процедури в Звеното по асистирана репродукция на МБАЛ-Бургас.

Тазгодишният Бабинден е на път да постави рекорд, защото само до момента в МБАЛ-Бургас са се родили 8 бебета.  От началото на 2015-та година броят на родените бебета е 106.

Ръст на ражданията отчитат и в специализираната АГ болница „Проф. Д. Стаматов" във Варна. През миналата година там са се родили 2406 бебета, което е със 150 новородени повече от предходната 2013 г., каза управителят д-р Радослав Минков.

Родените момчета са 1243 и са повече от момичетата, които са 1163. Сред проплакалите за първи път в болницата има четиризнаци, 4 тройки и 66 двойки бебета. През 2014 г. най-младата родилка е била 15-годишна, а най-възрастната - на 45 години.

Само от началото на годината в специализираното здравно заведение са се родили 134 бебета. Момченцата отново са повече, като само тази сутрин на бял свят са се появили 3 момчета.

Празникът в болницата започна с обичай за Бабинден. Акушер-гинекологът с най-голям стаж д-р Добрин Николов си изми ръцете с вода и сапун, „за да има чисти ръце и чисто сърце".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
пациент преди 9 години
най-добрата акушерка в София е Деси Янкулова от Софиямед.