Над 4500 кандидат-студенти ще заминат за чужбина през 2015 г.

Най-предпочитани са Великобритания, Холандия, Франция и Германия
24 яну 2015 11:12, Надежда Бочева
28
Над 4500 кандидат-студенти ще заминат за чужбина през 2015 г.
Снимка: Reuters, архив

Над 4500 български кандидат-студенти и тази година ще заминат на обучение в чужбина. Най-предпочитани са Великобритания, Холандия, Франция и Германия, съобщи ТВ7.

По данни на националната статистика зад граница учат близо 30 000 български студенти. Причините са известни: те очакват по-добра професионална реализация и по-висок стандарт на живот.

Великобритания е най-привлекателната държава за обучение на английски език. Въпреки високите такси, които стигат до 9 хиляди британски лири, годишно там заминават да учат около 1600-1700 наши студенти.

Почти всички заминаващи се възползват от заем, който отпуска съответната държава. Много по-евтино е в Холандия, където годишната такса е близо 2 хиляди евро. В някои от държавите образованието е безплатно, но пък издръжката е по-скъпа.

Според консултантите по образование в чужбина тази година най-голям интерес има към бизнес науките и икономиката. А след като вече няма проблем със студентските кредити за българите в Англия, това отново е най-желаната дестинация. Традиционно най-желаните университети са Оксфорд и Кеймбридж.

"Но ние съветваме студентите да не избират задължително по ранглиста, а по-скоро по това дали предоставят практики със световно известни компании, което ще даде възможност за по-добро намиране на работа след завършване", разкрива Светлин Данев, координатор на проект "Световно образование".

Западноевропейските държави и Съединените щати са най-предпочитани и вече утвърдени дестинации за обучение на български студенти. Има единични случаи обаче и на българи, които обръщат поглед към другия край на света. Някои младежи се насочват към университети в Сингапур, Китай, Индонезия и Дубай. 

Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
0
 
! Отговори
ами преди 9 години
Демографските ни проблеми са и поради тази причина!
21
2
 
0
 
! Отговори
Закономерно е преди 9 години
Миналата и тази година са със спад на популацията пред вид на това че тези набори са родени в гранична криза. При тях инстинкта е силен и за това бягат усвет. В РБ няма алтернатива. Къде да учат в НБУ, ХТМУ или други перверзии. От толкова *-не стават по 200 килограма и не стават нито за ***, нито за бакалавър. Там поне ако учат ще имат квалификация. Ако ли пък станат *** ще съберат парици.
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз заминавам да уча в Русия защото съм сигурен , че Русия ще победи.. на 100%
19
2
 
4
 
! Отговори
Гуфи преди 9 години
До 19Не бих казал, че в последната си година от училище немците учат "висша математика". Математиката в българската система за средно образование е доста по-обхващаща. Колкото до темата: да си живи и здрави кандидат студентите, да се образоват, развият като силни личности и дано се върнат за въздигането на една по-добра България.
18
3
 
2
 
! Отговори
PITANE преди 9 години
A F RUSIA KOLKO OTIVAT ??????????????????
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от тези 45 , 40 ще са такива дето за *** не стават
16
3
 
13
 
! Отговори
12345 преди 9 години
ОТ ТЕЗИ 4500 КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ В БГ-ТО ЩЕ СЕ ВЪРНАТ ОКОЛО 45 ДУШИ!БРАВО,БРАВО И ПАК БРАВО.
15
4
 
8
 
! Отговори
До 12 (грух-грух) преди 9 години
Грухчо, :)Прав си!Но само по отношение на добрите училища в градовете.В периферията на големите градове и на места в провинцията обучението беше под всякаква критика. Още в края на 70-те години в нашата преса се коментираше това, че отлична оценка,получена в повечето средни училища в провинцията,се равнява на "добър (4)" от престижните гимназии?Относно дисциплината - да,силово се налагаше казармена дисциплина, а след 1989 се реши,че училището не се ангажира с възпитанието.Това си имаше цел.
14
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво се кефите на младежите , отиват да учат Икономика и бизнес - Икономиката не е наука, а религия за грабеж.. Мястото на икономистите не е в университета , а в религиозно училище - ционистко медресе.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Германия и Холандия учат до 13клас. След 10клас се води колеж и е доста на високо ниво.. Много не успяват да вземат средно 13клас.. до клас смятат на калкулатор и след това хвърлят в мътна вода. В 13 клас учат висша математика такава каквато учат икономистите в БГ и програмиране на доро ниво.. В Бавария програмата за бакалавър почва направо направо от алгоритми.. кой не учил език програмиране сериозно отпада.. 1 семестър имаш електротехника с интеграли.. По добре е да изкараш 1г. в БГ уни и т
12
5
 
8
 
! Отговори
Студент преди 9 години
В България има стойностни ВУЗ и специалности. По-голямата част от заминаващите не отиват в Кеймбридж и Ко., а в далеч по-невзрачни унита, като приемът им е базиран на диплома и ТОЕФЛ/Иелтс. Има изкл. за хора, които отиват в топ 100 университети, но те се приемат по презумция още преди завършването си , на база интернационално олимпиади/лауреати и т.н. Другото е пълнеж, решил просто да се махне
11
2
 
17
 
! Отговори
мда преди 9 години
От хубост тук ще си заминат с кеф. Някоя чужда развита държава ще си ги приобщи наготово и ще ни упреква, че и доставяме емигранти. А ние тук само ще обучаваме и никой обучен няма да имаме. Това си е чиста проба пладнешки обир. Това е най-ценното на нацията ни. Но ние не го ценим, защото не знаем защо е най-ценното... Така скоро ще се затрием. Ще доминират лесните кюфте-избиратели. И цикълът ще ни излезе през носа лавинообразно.
10
3
 
8
 
! Отговори
грух-грух преди 9 години
До Да не се забравя, че..по време на социализма, средното образование беше много по-добро от сега. Дисциплина в училище? Ами също много нива над сегашното.
9
2
 
18
 
! Отговори
Закривай преди 9 години
Истината е съвсем друга , сега напускат България родените 1996 -1997... родените в годините на Виденовата зима и заплатите по 10 долара , тогава раждаемостта бе се почти занулила.Аз мога да дам пример с децата в софийско училище което по мое време имаше класове от А до Е по 6 паралелки , в момента има само един клас завършващи.Изводите са за Вас , а дори не ми се и мисли какво е в по малките градове , където освен , че закриха училища са останали и по малко българчета от колкото роми
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А знаете ли, че учениците в САЩ в осми клас знаят таблицата за умножение до 100!Това което тук го знаят във втори клас.
7
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз заминавам за Русия в Сибир.. От моя клас всички заминават да учат икономика , една отиде да учи право в Хага , щяла да съди Путин като Милошевич. Друга отида в Бон да учи икономика да става шев на банка.. Ненормални ***.. От целия ми клас всички отиде учи *** науки , само един луд отиде инженерство в ТУ-Виена ама той е руснак по майка.. Аз отивам в Сибирския федерален да уча физика да направя бомба да унищожа окупатора САЩ.
6
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Западното образование е гола вода.. САЩ и Ционистите не позволяват на ЕС да се учи физика и математика.. Учи се разни приложни инженерни науки.. Китай , Тайланд направиха пробив заради обучение по физика ..
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не лъжеш се, че един набор наброява толкова хора. През последните 25г. има набори, които не достигат тази цифра дори на половина заради отчайващата бедност в България. Друг е въпросът, че напоследък новородените от българския етнос са около 50% спрямо другите етноси.
4
2
 
12
 
! Отговори
До 2 преди 9 години
Прав си,като пишеш, че си останал с впечатлението, че "изнасянето е много по-масово".Много млади хора заминават,само за да се махнат от България и да опитат дали ще успеят да си уредят по-добър живот зад граница.Търсят работа тук и там, местят се от държава в държава и много от тях не пускат корен никъде, защото изкарват толкова,колкото да се издържат,без да могат да спестят кой знае какво.Същевременно, отвикват от живота в Бг и изпускат времето, което е най-подходящо за създаване на семейство
3
4
 
9
 
! Отговори
Да не се забравя, че преди 9 години
преди 1945 г., в столицата ни и в по-големите градове, дори за такива длъжности като гимназиален учител и библиотекар са се провеждали конкурси, в които са участвали хора, завършили зад граница висше образование. Това ще да се е отразявало на бита и културата ни.В периода на социализма, в гимназиите в малките градчета, все още е имало учители, ЗАВЪРШИЛИ САМО СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ, а после изкарали набързо някакви педагогически курсове.Явно, голяма "смяна на персонажа" е имало след 1944 г.