Може ли старци да гасят пожар и да пазят границата?!

Полицаи и военни скочиха на пенсионната реформа на Калфин
Обновена: 4 май 2015 13:59 | 4 май 2015 13:30, Камелия Цветанова
137
Може ли старци да гасят пожар и да пазят границата?!
Снимка: Булфото, архив

Минимална възраст за пенсиониране не повече от 50 години за служителите в сектор "Сигурност" искат синдикални и професионални организации в сектора. Те се обявиха против искането на социалния министър Ивайло Калфин възрастта за пенсионирането на полицаи и военни да се вдигне от 50 на почти 53 години.

Към момента няма икономически аргумент, който да налага промени в условията за пенсиониране в сектора, каза Иван Павлов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, цитиран от БТА.

Още по темата

По думите му е важно да се разбере, че предлаганата с проектопромените на Кодекса за социално осигуряване възраст за пенсиониране на военни и полицаи от 52 г. и 10 м. е само стартова, а реалната предложена възраст е 55 години.

"Минимална възраст от 55 години е изключително висока, особено за служителите, които изпълняват оперативни дейности като действащи пожарникари", коментира Венцислав Станков, вицепрезидент на Национален синдикат на пожарникарите и спасителите в България "Огнеборец".

"Как очаквате старци да гасят запаленото ви имущество и да пазят границата?", попита Иван Павлов.

По думите му ефектът от дейността на пожарникар на 55 години ще е същият като този, който предизвиква естетическата гледка от танца на 53-годишна балерина.

Според Павлов е откровена лъжа тиражираното, че от страна на Европейската комисия има натиск за въвеждане на минимална възраст за пенсиониране в сектор "Сигурност".

"Хората, запознати с документите на ЕС и препоръките от 2013-2014 година, знаят, че не се съдържа дори и запетайка, касаеща служителите в сектора", посочи Павлов.

Дупката в бюджета на НОИ не е причинена от служителите на Министерството на отбраната и на МВР, смятат работещите в системата. Те настояват да почнат да си плащат осигурителните вноски, като преди това да им бъдат индексирани възнагражденията, които са били намалени през 2000 година.

Така по думите на Станков ще спре манипулирането и настройването на общественото мнение срещу тях. Редно е и да бъде създаден фонд към Държавното обществено осигуряване за служителите в сектор "Сигурност", смятат професионалните и синдикалните организации в сектора, защото така според тях ще стане видно какви са постъпленията от работещите в системата.

Годишно от сектора се пенсионират около 2000- 2500 човека, като над половината са над 55-годишна възраст, а към 1200 са под тази възраст.

По-младите са тези, които извършват оперативни дейности, отчетоха работещите в системата. Според тях трябва да се направи проучване за продължителността на живота на оперативните работници. Стресогенните фактори, както и други фактори като тези, предизвикани от горене на вещества, водят до изключително тежки здравословни проблеми на оперативните работници, смята Станков.

От социалното министерство предлагат въвеждане на възраст за пенсиониране - 52 г. и 10 м. от 1 януари 2016 г. и плавно увеличаване с по два месеца годишно до достигане на възраст 55 г. Изискването за осигурителен стаж е 27 г. В момента няма изискване за възраст. Военните и полицаите се пенсионират при 27 г. стаж, от които 18 в системата.

Предложените промени в КСО ще доведат до невероятна вълна от напускане на служители от сектор "Сигурност", които отговарят на сегашните условия за пенсиониране, ще последват кадрови промени в системата, смятат още от синдикалните и професионалните организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
19
 
! Отговори
BG преди 9 години
А може ли да имаш коремна обиколка която е съвършенна окръжност !!! и да се водиш полицай и пожарникар :)))) Хайде протестиращите фуражки да си кажат колко им е средното телесно тегло и средната коремна обиколка :)))) Като гледам дебелог... фуражки как са се разработили и как пазят, бога ми не до 65 ами и до 85 г да са живи и здрави могат да си карат на тая службица. Ама прав е 52 - истината е точно че искат да се пенсионират млади и после да взимат и пенсийка и заплатка !
43
0
 
19
 
! Отговори
Anti преди 9 години
Като толкова реват, че искат да се пенсионират на 50 години, защо тогава дъртите полковници се натискат да работят като цивилни експерти пак в структурите, където са били досега? Или както им е угодно. Я направете сметка колко търтеи от тези работят и след пенсионна възраст? То много лесно: хем пенсийка, хем заплатка на гърба на бедния данъкоплатец. Като искат на 50 - излиза на пазара на труда и ако някой частник (не държавна институция) го смята за кадърен - да му плаща, ако ли не -
42
1
 
28
 
! Отговори
не е честно преди 9 години
A може ли да се пенсионираш на 40г, а после от 41 до 65 да бъдеш охранител или пазач и да лапкаш хем пенсийка, хем заплатка?
41
17
 
5
 
! Отговори
Ушев преди 9 години
Ами станете куки, или не Ви стиска, или водолази, или миньори или балерини...А ? друго си е да си рупаш чипс и да си жулваш биричка пред компа ?! Берете си лайката мързеливи хейтъри !
40
0
 
27
 
! Отговори
пп преди 9 години
А може ли 63-64г. да бъде строител и да се катери нависоко. Може ли 62 г. жена да е шивачка?
39
1
 
14
 
! Отговори
lili преди 9 години
Bravo na Kalfin!Nishto im niama na 55 na tia tartei!
38
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ченгетата винаги ще се ползват с привилегии ,защото те пазят тези които ни крадат,па и те си крадват от време на време :))
37
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ккато може старци да ти изработват всчико, което ползваш - храна, облекло, машини и т.н., така може и някой който е работил в МВР да се пенсионира на 65 години, след като след МВР е работил нещо друго. Проблемът е, че работилите в МВР, МО и др. нищо не умеят да работят освен нещо свързано с мафията.
36
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бе тука всеки бяга от работа така или иначе, така че честно казано няма значение на каква възраст са.
35
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да бе старци.Като си вземат пенсийката след 27 години почивка и хукват да работят.
34
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За всички е ясно какво трябва да се направи с фуражките, но никой не го прави.Трябва да се сложи горна възрастова граница за всяка една длъжност в МВР, МО и останалите и там да може да се работи само до тази възраст, след което да си търси друга работа, както правят всички нормални хора в България.
33
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А може ли старци с памперси да ви лекуват ?????
32
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А как може старци да работят в синдикатите и да дават акъл?
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фуражките са нагли, защото ние останалите им плащаме заплатите, а после и пенсиите. Като за начало МВР да си се отделят в отделен пенсионен фонд и от отчисленията на работещите в МВР да се плащат пенсиите на МВР-пенсионерите. Веднага ще изреват на умряло, защото ще получат по 30-50 лева пенсия.
30
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Казват, че примерно 70-80% от престъпленията в България не се регистрират в МВР, защото хората не виждат смисъл да подават оплакване. Това верчотно означава, че тези от МВР трябва да се пенсионират на 35 години или след 10 години работа в МВР и да получават пенсия, равна на пет-десет пъти заплатата им.
29
0
 
26
 
! Отговори
Nick преди 9 години
Ми да напускат! Аз имам познат пожарен инспектор. Работи на бюро и от време на време посети някой обект за разрешение. Защо ще се пенсионира рано? Какво се е преработил или пък не би бил в състояное да върши на 55? Да не би един лекар или учител да не е изхабен на 55 ?
28
2
 
18
 
! Отговори
nkvd преди 9 години
Значи ВИЕ на 55 години сте старци, а НИЕ - на 67 сме младежи, така ли бре фуражки!?Каквото за всички, такова и за Гол Хасан. Такова и за полицая (пожарникаря) - супермен. Най-справедливо е всеки сам да избира възрастта си за пенсиониране (след да кажем 57-та си година), а пенсията да се определя от натрупаната по лична сметка сума. От това по-сраведливо, не се сещам. И като се спре и пенсията на работещите пенсионери - всичко ще се нареди...
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ау-у-у-, колко много се преработват фуражките, особено катаджиите. Седи си с дебелото шкембе в колата и отвреме на време излиза навън, размахва палката и айде пак в колата да поседне, да си почине. Ако ти откраднат нещо, почти сигурно ще получиш след доста години съобщение, че преписката е прекратена поради изтичане на някакъв там срок, а това е допира с полицията на повечето българи, както и опашкте за смяна на документи.Който е ходил войник също знае калко се преработват другите фуражки.
26
0
 
4
 
! Отговори
Момент преди 9 години
Тук основният момент е, е хората ще ПОЛУЧАТ пенсия, кокато навършат 55г. Например доколкото знам в щатите военните получават пълна пенсия на 60. Т.е. няма нужда да работят до тази възраст, а тогава могат да се пенсионират.
25
2
 
16
 
! Отговори
dl преди 9 години
Всички сме граждани на държавата.Крайно време е да разберат тези господа,че трябва да си плащат здравни осигуровки и ДОО,без да роптаят и да искат повишение на заплатите си със съответните осигуровки.Същите тези служители не са по-различни от нас.Да имат срам ,че се пенсионират/евентуално по свое желание/доста под изискуемите години.Какво протестират-на 52 години и 27 години общо трудов стаж плюс 20 брутни заплати.Изборът на работа е личен-има плюсове и минуси.