Бедни сме! Скоро и в африканските страни ще взимат повече

Икономист: Минималната работна заплата е виновна за хала ни!
Обновена: 27 авг 2015 13:54 | 27 авг 2015 13:50, Анисия Иванова
186
Бедни сме! Скоро и в африканските страни ще взимат повече
Снимка: Bulgaria On Air

България не е сред най-бедните страни, средното ни жизнено равнище е по-високо от това на редица африканските държави. Но нищо чудно в един момент да се окажем зад тези държави, защото в някои от тях текат много динамични икономически процеси, например в Етиопия. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air икономистът проф. Ганчо Ганчев.

Според анализа на икономиста има известни тенденции към покачване на доходите у нас. "В България доходите растат по-бързо в сравнение с останалите европейска страни. Но поради това, че разликата е толкова голяма и трудно може да бъде стопена тези положителни тенденции не водят до промяна в положението на българина, обясни професорът.

По думите му не само България се бори с бедността, това е цел на цялото човечество – има програми на Световната банка, на ООН, на ЕС.

Според Института за пазарна икономика нарастването на минималната работна заплата е основната причина за бедността у нас, но тази теза е абсурдна, смята професорът.

"Тази минимална работна заплата е изключително ниска, тя е в пъти по-ниска от тази в Гърция, която в момента е в сериозна криза", мотивира се той и припомни, че тези пари не покриват почти нищо от потребноститите ни. Той обясни, че не винаги проблемът с бедността или липсата на заетост трябва да се търсят в пазара на труда.

Има едни аспект, на който у нас не се обръща внимание – свързаността на хората. В съвременните условия това означава, че всеки трябва да има достъп до комуникационни услуги, много е важно да имат достъп до финансовата система, обясни икономистът.

"Най-бедната част от населението – ромите, са изключени от всякакви икономически механизми. Акцентът би трябвало да бъде към тяхното включване, включително възможност за микрокредити, те самите да започнат някакъв бизнес. Не трябва да се мисли, че само държавата или бизнесът създават работни места. Трябва да се акцентира на такива форми за обучение, които да повишат активността точно на тези хора", смята икономистът.

При най-бедните хора има сериозен проблем – това е така наречена "култура на бедността", т.е. възпроизвеждане на едно поведение.

По думите му, ако България иска да оцелее като икономика, би трябвало да преодолее процеса на отлив на работна сила в чужбина. 

"Тук трябва да се създават високоплатени работни места, които са конкурентни със западните страни. Това вече се случва в някои сектори, но като цяло сме икономика, която се развива бавно", каза Ганчев.

Според работодателите причина минималната заплата у нас да е толкова ниска е ниската производителност на труда.

Проф. Ганчев обаче обясни, че тезата е абсолютно неправилна. Производителността зависи 99% от технологиите, от организацията във фирмата. Една високоорганизирана фирма, работеща със съвременни технологии, не може да има ниска производителност. Следователно опираме до това, че бизнесът не е в състояние да организира производства с висока добавена стойност и оттук са ниските заплати. Това го показват и всички международни изследвания за нашата икономика, разясни икономистът. 

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е, че имахме разработени пазари за продукцията ни, които набързо бяха преотстъпени от демократите срещу жълти стотинки на чужди държави и фирми. За новоизлюпените властници в България - демократи-мутро-бизнесмени, беше по-бързо печелившо да съсипят фирмите и да ги разпродадат даже и за скрап, отколкото да правят нормален бизнес.
45
8
 
6
 
! Отговори
хахахаха преди 8 години
Тоя явно е неграмотен - единствената африканска страна с по- високо качество на живот от нас е ЮАР и то само според някои от данните. Великият икономист или да се научи да чете или да стане овчарче.
44
0
 
7
 
! Отговори
Бедни сме... преди 8 години
но "финансово стабилни"...Потупват някои по рамото, други ги оправят с четвъртит...
43
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е, че все още не можем да стигнем нивото на живот от преди 1989-та година, така че не преливайте от пусто в празно! Това може да го правите, когато не останат живи свидетели, които да ви уличат в лъжа. В момента по мои много приблизителни изчисления, 80% от хората в България - по-бедната част, живее над 10 пъти по-зле от същите тези 80% по-бедни хора от преди 1989-та година. Останалите 20%, т.е. по-богатите, живеят десетки или стотици пъти по-добре в сравнение с преди 1989-та година.
42
4
 
12
 
! Отговори
11 преди 8 години
До АнонименИ мошеници, крадци и убийци нямаше толкова, колкото сега. Ходехме на море всяка година и не по 5-6 дни, а по 2 седмици. Всички бяхме грамотни, със собствен дом.Така че, друже, с шоколадови яйца не се решават нещата.
41
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо не каже ,че причина за нашата бедност е двойния станадарт в ЕС.Внасяме некачествени селскостопански продукти ,защото в ЗАПАДНЕ ЕВРОПА СУБСИДИИТЕ СА ПЪТИ ПО-ГОЛЕМИ.От там да започнем.нашите фермери са обреченида фалират ,няма равнопоставеност..Можем да ги конкурираме само за дейности за който няма субсидии /горски плодове,гъби,билки..т.н./Това положение в ЕС.Трябва спешно да напуснем ЕС. Тези лицимери С ДВОИНИЯ СТАНДАРТ НЕ ПОЗВОЛЯВАТ ДА СЕ ПОВИШАТ ЗАПЛАТИТЕ/разследват ни ако се увеличат /
40
2
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Не знам, ама сивата икономика у нас по официални данни се равнява на 32% от БВП.
39
1
 
3
 
! Отговори
Кукловода преди 8 години
А стига бе ?!?!?!?! Верно ли ?!?!!? Олеее а пък ние да не знаем ?!?!!?
38
1
 
9
 
! Отговори
Кольо Фичето преди 8 години
"Една високоорганизирана фирма, работеща със съвременни технологии, не може да има ниска производителност. Следователно опираме до това, че бизнесът не е в състояние да организира производства с висока добавена стойност и оттук са ниските заплати." Ами да де, тези дето са с пари, не са в състояние, а тези дето са в състояние - нямат пари. Не стига това, те живеят различен живот, говорят на различни езици и дори не се познават.
37
7
 
7
 
! Отговори
е как става това преди 8 години
Да бе,бедни сме!Още навремето тато се хвалеше че има 8 милиона факири в държавата.И казваше:аз им давам по 200 лева на месец ,а хората харчат по 500 лева на месец.Е и сега си е същото,измамниците като ударят някой "беден пенсионер" и хоп измъкнат 7-8 бона от него.
36
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
прав е човекът , няма как бедни хора да движат икономиката напред , трябва да останат само фирмите , които плащат добре
35
4
 
11
 
! Отговори
Бизнесмен от обръча преди 8 години
До vesko02С бачкане не се изкарват пари. Пари се изкарват с връзки.
34
1
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Има освен това пряка зависимост му бедността и корупцията. Те са като скачени съдове .Колкото е по-голяма корупцията в дадена държава, толкова е и по-голяма бедността в нея
33
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бизнеса развива дейности с много ръчен труд , все още сме през комунизма с безплатните бригади на ученици и войници..
32
3
 
11
 
! Отговори
Разбирачев преди 8 години
Има *** начин производителността на труда веднага да скочи в пъти - като се оскъпи в пъти цената на човешкият труд в България. Само тогава труда на хората ще бъде използван ефективно, а не както е сега по мутренски. Не е задължително това да стане само чрез по-високи заплати, а би трябвало държавата да наложи данък човешки труд на мутрите собственици на бизнеса в България. Примерно данък от по 100 лева на човек на ден ....
31
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 31 от СливенЧовек без храна живее 40 дена, отсорчката до плащане на тока е 20 дена, фабрика без работници - затваря утре. От оФчи душици дето се съгласяват да опъват каиша за 400-500 лв. страдаме всички. Така нито има пари за здраве, нито за пенсии - за нищо. Продължавайте да се оправдавате - все така ще си живеете!
30
0
 
18
 
! Отговори
Чиновник преди 8 години
"Тази минимална работна заплата е изключително ниска, тя е в пъти по-ниска от тази в Гърция, която в момента е в сериозна криза", мотивира се той и припомни, че тези пари не покриват почти нищо от потребноститите ни.Човека НЕ е казал, че самата минимална заплата е проблем, както се опитват да ни заблуждават в подзаглавието. Казал е, че РАЗМЕРА на минималната заплата е проблем.
29
1
 
7
 
! Отговори
до 42 преди 8 години
До АнонименРъчният/майсторският труд и продукт във високоразвита технологично страна е много скъп, но уточнявам занаята при това майсторски/компетентно/интелитентно направени изделия които са уникати, а не шир потреба!
28
0
 
9
 
! Отговори
до 31 от Сливен преди 8 години
Това което си писал ми е ясно. Сигурно ме мислиш за глупав. Няма значение какво си мислиш. Моя роднина работи там защото друга работа не успя да си намери. В града добри пари печелят само зъболекарите . Има и забавни неща във фабриката. Например като има някакво посещение във фабриката от чужбина или пък наскоро и Бойко беше там на посещение на всички работници им раздават ръкавици да работят, в останалите дни сами си купуват ръкавици :)
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бе, бедни сме били. А 51 милиона за измислени избори държавата може да пръсне? А да изхранва пълчища, а сега и емигранти? Айде стига с тези алабалистики.