Бедни сме! Скоро и в африканските страни ще взимат повече

Икономист: Минималната работна заплата е виновна за хала ни!
Обновена: 27 авг 2015 13:54 | 27 авг 2015 13:50, Анисия Иванова
186
Бедни сме! Скоро и в африканските страни ще взимат повече
Снимка: Bulgaria On Air

България не е сред най-бедните страни, средното ни жизнено равнище е по-високо от това на редица африканските държави. Но нищо чудно в един момент да се окажем зад тези държави, защото в някои от тях текат много динамични икономически процеси, например в Етиопия. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air икономистът проф. Ганчо Ганчев.

Според анализа на икономиста има известни тенденции към покачване на доходите у нас. "В България доходите растат по-бързо в сравнение с останалите европейска страни. Но поради това, че разликата е толкова голяма и трудно може да бъде стопена тези положителни тенденции не водят до промяна в положението на българина, обясни професорът.

По думите му не само България се бори с бедността, това е цел на цялото човечество – има програми на Световната банка, на ООН, на ЕС.

Според Института за пазарна икономика нарастването на минималната работна заплата е основната причина за бедността у нас, но тази теза е абсурдна, смята професорът.

"Тази минимална работна заплата е изключително ниска, тя е в пъти по-ниска от тази в Гърция, която в момента е в сериозна криза", мотивира се той и припомни, че тези пари не покриват почти нищо от потребноститите ни. Той обясни, че не винаги проблемът с бедността или липсата на заетост трябва да се търсят в пазара на труда.

Има едни аспект, на който у нас не се обръща внимание – свързаността на хората. В съвременните условия това означава, че всеки трябва да има достъп до комуникационни услуги, много е важно да имат достъп до финансовата система, обясни икономистът.

"Най-бедната част от населението – ромите, са изключени от всякакви икономически механизми. Акцентът би трябвало да бъде към тяхното включване, включително възможност за микрокредити, те самите да започнат някакъв бизнес. Не трябва да се мисли, че само държавата или бизнесът създават работни места. Трябва да се акцентира на такива форми за обучение, които да повишат активността точно на тези хора", смята икономистът.

При най-бедните хора има сериозен проблем – това е така наречена "култура на бедността", т.е. възпроизвеждане на едно поведение.

По думите му, ако България иска да оцелее като икономика, би трябвало да преодолее процеса на отлив на работна сила в чужбина. 

"Тук трябва да се създават високоплатени работни места, които са конкурентни със западните страни. Това вече се случва в някои сектори, но като цяло сме икономика, която се развива бавно", каза Ганчев.

Според работодателите причина минималната заплата у нас да е толкова ниска е ниската производителност на труда.

Проф. Ганчев обаче обясни, че тезата е абсолютно неправилна. Производителността зависи 99% от технологиите, от организацията във фирмата. Една високоорганизирана фирма, работеща със съвременни технологии, не може да има ниска производителност. Следователно опираме до това, че бизнесът не е в състояние да организира производства с висока добавена стойност и оттук са ниските заплати. Това го показват и всички международни изследвания за нашата икономика, разясни икономистът. 

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
13
 
6
 
! Отговори
Лоялен служител преди 8 години
Аз взимам ниска заплата, но съм благодарен, че имам работа.
65
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това ,че има богати не значи нищо винаги е имало богати важно е масата народ как живее а масата в България са зле
64
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Геноцидери САЩ заедно с еничари *** убиват българския народ.. Със заплати с които и роб не може да оцелее
63
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чудя се как комунистическа България преди 1989г можеше да произвежда Компютри процесори ...а днешна демократична България освен да реже вековни гори, останалите заводи от комунизма на скрап и да дава за 1% концесия природните си богатства за друго не става дори и домати за вътрешния пазар са вносни
62
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Германия и Лондон не карат толкова скъпи джипове като в БГ..
61
2
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Анализатори бол,пари прим как да се случат знаят шепа хора и все намаляват
60
4
 
5
 
! Отговори
Lili преди 8 години
Bedni sme ot demokraziata na lukanov kostov stanischev dogan borisov no te sa bogati a Baha bedni. Edni i saschti jivkovisti ednakvi pesni pejat a naroda spi i se radva na kafe Alkohol Prostitutki dalaveri na Mutri da jivee demokraziata 26 g v bg
59
4
 
18
 
! Отговори
nobi преди 8 години
За 25 години демокрация, толкова. След още 25 ще сме като конго
58
2
 
13
 
! Отговори
До някой преди 8 години
При нас бизнесмените се оправдават, че не плащали, защото технологиите, които използват водят до ниска производителност на труда!!! Разбираш ли как ни манипулират?
57
1
 
8
 
! Отговори
До някой преди 8 години
Избиваш го на политика, а тук става въпрос за нещо друго - защо е ниска производителността на труда в България. С изместването на въпроса, правиш същото като политиците ни през последните 25 години - образно казано, Не ме гледай какво върша, слушай ме какво ти говоря! Истината е, че само когато труда на хората е скъп, бизнеса започва да внедрява технологии с по-малко човешки труд, което води до по-висока производителност на труда. При нас бизнесмените се оправдават, че не плащали, защото
56
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дори и според соросоидната теория Германия е 4-пъти по-производителна.. В Германия минималната е 1290 евро делено 4 = 322 евро = 630 лева требва да е минималната дори по теорията на геноцидерите *** и САЩ
55
9
 
14
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Познавам не един, който е осигуряван на минимална заплата, а реално взима 1200-1300 лв - всъщност това е голямата врътка в псевдобизнеса ни.
54
1
 
30
 
! Отговори
До 81 преди 8 години
Високата производителност на труда в някои фирми, изобщо не означава, че там плащат високи заплати. В България заплатите не са следствие от производителността на труда.
53
1
 
15
 
! Отговори
До 76 преди 8 години
Много си зле!Мощният компютър върви и с подходящ персонал и няма да го дадат на някой като теб, дето не може да събере две и две. Точно човешкият капитал е най-важният ресурс в една държава, но в България заради мизерните заплати, човешкият капитал губи качеството си, а понеже цената на труда е суперниска, пада и производителността на труда заради използваните евтини трудоемки технологии на работа.
52
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак много хора го избиват на комунизъм и антикомунизъм. По-възрастните защитават комунизма а по-младите пък си мислят, че сега е върха на сладоледа. Истината е, че и по време на комунизма и сега живеем зле и бедно, с тази разлика, че преди бяхме всички бедни и затова бяхме щастливи а сега има неравенство, бедните сме повечето, но има и богати, няма справедливост, богатите винаги се измъкват от правосъдието и това ни дразни и ни прави нещастни, не бедността а несправедливостта ни прави нещастни.
51
18
 
11
 
! Отговори
до 74 преди 8 години
Бедни сме сравнени с Швеция, по-високо качество на живот имаме от Русия, Сърбия, Македония, Албания, Украйна плюс още няколко.
50
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Животът е оцеляване и размножаване, в личен аспект.А в обществен , власт, пари, жени , откакто свят светува ,всичко друго са приказки!
49
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никога няма да имаме висока производителност на труда, докато заплатите ни са мизерни като сегашните. Даже и преди 1989-та година, когато бяхме бедни, заплатите ни осигуряваха многократно по-добър живот от сегашният. Първичното е доходите, а чак след доходите идва производителността на труда, а не обратното, както ни убеждават мутрите-бизнесмени и платените им икономистчета.
48
9
 
11
 
! Отговори
Извънземен преди 8 години
Бедни сте!!То се вижда и от Космоса.Всеки народ заслужава съдбата си.
47
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 66Много авторитетно звучиш, особено като се вземе предвид, че си роден след 1989 год. Ако беше толкова хубаво преди 1989 никой нямаше да свалят тъпия комунизъм, но понеже българина е с изключително къса памет и нисък коефициент на интелегентност може да настъпва мотикагта на всеки 20 години без да му омръзне да получава удари по глупавата си глава.