20 000 полицаи излизат на протест утре, в четвъртък, петък...

Не се разбраха с Горанов и Бъчварова, искат среща с Бойко Борисов
271
20 000 полицаи излизат на протест утре, в четвъртък, петък...
Снимка: Булфото, архив

Финансовият министър Владислав Горанов и полицейските синдикати не се разбраха на днешната среща, свикана заради орязването на социалните придобивки в сектор "Сигурност", които планира финансист №1 от следващата година.

Още по темата

Така че протестът на полицаите за утре остава, а очакванията са, че 20 000 служители на реда, което е 1/3 от всички, ще излязат на улицата.

Имаме подадени заявления в сряда от 18.00 часа за протести в София, Плевен, във Враца, Елхово, Варна и Добрич, заяви Галентин Грозев, един от синдикалните лидери в МВР и се зарече, че протести ще има всеки ден.

Синдикатите днес само били информирани за проектобюджета за следващата година, в който са заложени по-малко средства за сектор "Сигурност", в т.ч. и намаляване от 20-те заплати на напускащите МВР.

"Министър Горанов единственото, което каза е: "Вие за десет заплати ли сте в МВР?", или нещо от този вид. Ако за десет заплати се служи в МВР, ако това е мотивацията…", нещо в тази посока, тези заплати се давали за пенсионери… Това за нас е обидно и дори няма  да го коментирам", отсече след срещата Грозев.

Синдикатите ще търсят среща отново с ръководството на Министерството на финансите и на МВР в петък или понеделник. На тази среща те ще настояват да присъства и премиерът Бойко Борисов, каза Грозев.

Синдикатите вече се оплакаха, че Владислав Горанов е внесъл в Министерския съвет законови промени, с които драстично се орязват привилегиите на полицаи, военни, служители на ДАНС, разузнаването и НСО.

Промените са записани в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2016 г., с които се променят и устройствените закони на МВР, ДАНС, армията и разузнаването.

Вместо досегашните 20 заплати при пенсиониране полицаите вече ще получават не повече от 10, предвиждат промените. Освен това се намаляват отпуските им от 30 на 20 дни. Служителите, които не са униформени полицаи, пък вече няма да получават 2% добавка за прослужено време към заплатата и няма да могат да пътуват безплатно в градския транспорт.

Обезщетенията при пенсиониране са сериозен разход в бюджета на МВР, който никога не се планира. Затова всяка година ведомството получава допълнителни финансови инжекции, за да може да разплати десетките милиони, които дължи на бившите си вече служители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 184А не би трябвало.
132
14
 
7
 
! Отговори
Георги преди 8 години
До къде стигнахме в мисленето си? Да не искаме от управляващите ние да сме добре,а да плюем хората които се грижат за сигурността на държавата! Огромна част от тези хора ,, заплащат" тези привилегии с нерви и лишения. Някои и с живота си! Смешно е да се мисли, че орязването на тези привилегии моментално ще ни направи всички други богати!
131
1
 
10
 
! Отговори
Ала_Бала преди 8 години
ще компенсират с рушветите!
130
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПБЗН /Пожарна безопасност и защита на населението/ е в МВР.
129
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Работещ в МВРПСС,Пожарната,Лекари,Бедствията и авариите...Тези служби би трябвало да доидат.А иначе що се отнася до вас-кой ще ни вземе 20 лева рушвет на Раковска,кой ще дебне в храстите при скрит от дърветата знак "30" дали спазвате ограничението,кой ще крие по палките пари в пловдивско,кой ще вика "Кво ще праим сега?",кой ще пише несъществуващи улици по фишовете и т.н.Съжалявам,но такава репутация сте си създали в обществото.Може и сред вас да има честни,но като цяло мнението е такова.
128
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НА КОНТРА ПРОТЕСТТи ли ги храниш?Сто на сто си някой безработен,който разчита на близките си,но обича да ходи на протести.
127
1
 
13
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 8 години
Най-накрая някой се нае да разчисти тези авгиеви обори. Ако желаят хрантутниците-полицаи да се обърнат към народа за подкрепа, но да се насочат към малките населени места, където етническите българи са подложени на геноцид, поради безхаберието на точно този сектор "Сигурност".
126
1
 
17
 
! Отговори
маче преди 8 години
Полицай да взема повече пари от учител????? Това го има само при нас....
125
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 150С две висши и си безработен?Значи си некадърен.Нямам друго обяснение!И "миските" са с по две висши в джоба.
124
1
 
10
 
! Отговори
НА КОНТРА ПРОТЕСТ преди 8 години
А НИЕ ДА ИЗЛЕЗЕМ НА КОНТРА ПРОТЕСТ.СТИГА СМЕ ХРАНИЛИ 65 000 ТЪРТЕЙ УШЕВИ.И ДА ИСКАМЕ ЗАБРАНА 10 БРУТНИ ЗАПЛАТИ.НАМАЛЯВАНЕ ОТ 65 000 НА 40 000 УШЕВ МВР.И ДА СЕ САМОУСИГОРЯВАТ КАТО ВСИ1КИ ОСТАНАЛИ.
123
1
 
13
 
! Отговори
Тишо преди 8 години
Горанов само преди две седмици се закани да направи същото със съдебната власт.Те също получават 20 заплати при пенсиониране, само че размера и е умножен по три и повече.И какъв беше резултата-подви опашка и обеща повече пари.Това се нарича последователна държавна политика.
122
0
 
5
 
! Отговори
що се така случи преди 8 години
става интересно, що ненамали на магистратурите, аааааа
121
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 150Недей лъга бе, минималното възнаграждение в МВР за най-нисшите длъжности си е определено в закона и неможе да е под 2,3 пъти от определения минимален размер на основната заплата, което ще речв че за най-ниската изпълнителска длъжност основната възнаграждение е минимум 2,3 х 380 = 874 лв, и това ако нямаш прослужено време, което е по 2% за всяка година, да не говорим за парите за дежурства, на разположение, храна и тем подобни, за телефон му отивали по 100 лева, ми говори по-малко )
120
9
 
8
 
! Отговори
Работещ в МВР преди 8 години
В МВР не работят само полицаи. При все по-честите бедствени ситуации кой пожарникар и спасител ще рискува живота си да дойде да Ви спасява измръзналите, мокрите или пострадали ***??? Кой ще дойде да Ви загаси горящия дом??? Кой ще дойде да осигури достъп на лекар до болният ВИ или пострадал роднина??? Кой ще дойде да Ви извади от катастрофиралия автомобил??? Кой ще Ви издирва в труднодостъпни планински райони??? Кой ще дойде да Ви помогне в още много трудни ситуации в които сте изпаднали???
119
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баща ми казва, че от който нищо не става, става милиционер.Сами можете да се досетите колко е паднало нивото на човека в тази държава, при положение, че всеки бута да стане милиционер.Дори като трябва да работят, те се занимават с простотии (примери за злоупотреби с власт - хиляди)
118
3
 
10
 
! Отговори
До Волен преди 8 години
Воленчо, внимавай къде нахлуваш, че полицията стачкува и няма кой да те спаси от бушониране!
117
2
 
6
 
! Отговори
яа преди 8 години
Ние да направим контра протест ,нали е модерно! Гледаме едни хора като на санаториум , като ме настигнат по пътя ми мигат да се дръпна ,гледат страшно и т.н.
116
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човека каза при тоя недостиг в европа на агнешко и овчо няма кой да държи гегата! Вместо тва се стискат палки!
115
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И за какво трябва да взима 20 заплати накуп някакъв индивид,който пише ХАНКУ БРАТ???
114
3
 
13
 
! Отговори
ан преди 8 години
интересно защо ли само с връзки можеш да станеш полицай а за учител никой не се е сетил да ги търси ъс 500лв заплата и куп проблеми на главатаще ми се оплаква от тонери мастила и други а защо не отидеш само 1 час да изкараш в някое училище или да постоиш в коридора на болница та да видиш трудшапкари такива ,махайте ми се