Храната в забавачката – вече само по стандарт

Променена е наредбата за мляко, сирене, месо...
3 ное 2015 17:07,
7
Храната в забавачката – вече само по стандарт
Снимка: архив Булфото

Храните, които се дават на малчуганите в детските заведения, вече ще са само по стандарт.

Киселото мляко, сиренето и кашкавалът трябва да бъдат произведени по Български държавен стандарт. Месните заготовки и месните продукти, брашното и хлябът ще трябва да са произведени по утвърдени стандарти. Лютеницата и слънчогледовото масло-  по браншови стандарт.

Още по темата

Това е записано в промяната на Наредба 9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата, която е публикувана днес в Държавен вестник, пише БТА.

В наредбата е записано още, че месните заготовки, месните и млечни продукти, за които няма утвърден стандарт, е задължително да бъдат произведени по технологична документация.

До момента фирмите, снабдяващи детските градини и училищата, имаха право да избират дали продуктите, с които се хранят децата, да бъдат по утвърдените стандарти.

С новите текстове се забранява и предлагането на екструдирани храни, както и на храни, съдържащи хидрогенирани растителни мазнини и растителни мазнини, за които на етикета не е посочен вида на преработката им.

Промените в наредбата целят повишаване качеството на храните, които консумират децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Divpogled преди 8 години
Kakvo mu ena m%ngoto?:-)
5
0
 
0
 
! Отговори
Orehi преди 8 години
Ami na vegetarianskite deca - morkovi, iabalki, krushi, avokado, ***, papaia,bademi, zele, brokoli, bruxelsko zele, spanak, grah, carevica, zelen fasul, bial bob, grah, rajen hliab, kashu, leblebia, furmi, smokini, zelena salatka, repichki, zelen luk, chervenocveklo,riapa, tikva, duli, grozde, papesh, dini, ananas?!
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Верея оранжево мляко е единственото им, което е по стандарт. Да, хубаво е, но има и на други фирми, които произвеждат по БДС.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що за глупост да вкарвате браншовите стандарти? Всичко по БДС и толкова, да не би да е трудно, не, не е, но тогава колбаса ще трябва да е от прясно месо, а не от 25годишно телешкор
2
1
 
2
 
! Отговори
Отвратен преди 8 години
Глупостите на творящите наредби в БГ, нямат край! С Наредбите и Законите, които натвориха за 25 години може да се обиколи цялото земно кълбо, но ефект - никакъв! Елементарен пример - пробвайте кисело мляко по стандарт,(писан от поредния чиновник на коляно в последните години) и киселото мляко на "Верея" - разликата е от небето до земята в полза на кисело мляко "Верея". И един прелюбопитен въпрос - къде и кой у нас произвежда прясно мляко по стандарт? Няма такъв!
1
1
 
7
 
! Отговори
Развеселена преди 8 години
Какви са тези простотии?Просто забранете вредните храни и производства, тези деца като пораснат пак тях ще консумират.