Родни историци: Казаното от †Вартоломей е груба лъжа!

Това е намеса в делата на българската държава, изригна проф. Пламен Павлов
10 ное 2015 14:12, Красимир Ангелов
141
Родни историци: Казаното от †Вартоломей е груба лъжа!
Снимка: БТА

Родни историци реагираха изключително остро на исканията на Вселенския патриарх Вартоломей, който преди ден поиска от президента Росен Плевнелиев България да върне икони и светини, които са принадлежали на църквите в днешна Северна Гърция, но са били пренесени у нас по време на войните.

Това стана по време на официална церемония, на която † Вартоломей бе удостоен с орден "Стара планина" първа степен.

Цариградският патриарх Вартоломей I каза, че икони и светини са били ограбени от българите, което е една груба и изключително тенденциозна лъжа, обяви преподавателят във ВТУ проф. Пламен Павлов в интервю пред Агенция "Фокус".

Още по темата

"Тези паметници са спасени по време на войните от нашата армия. Много често те са давани от местните хората, които по онова време са били българи, а и до днес в тези райони има значително българско малцинство", категоричен бе проф. Павлов.

Според него от гледна точка на днешните териториални параметри иконите и светините са били в Северна Гърция, но от гледна точка на етнокултурното пространство "това е най-южната част на България в онези времена".

"Така че това е една груба намеса, не само в делата на Българската църква, но и на българската държава", заяви историкът, който определи исказването на Вартоломей I като "изключително нетактично".

"В момент, в който му се дава държавен орден, той да прави подобни провокационни и в някакъв смисъл враждебни изявления. Най-малкото, което е – не подхожда на такъв архиерей, от такъв ранг да прави такива откровено политически внушения", категоричен бе проф. Павлов.

Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров също изригна срещу исканията на Вселенския патриарх.

"Той няма право да иска тези неща по една проста причина: евентуално претенции би могла да има Република Гърция, но тя няма, тъй като с 2 договора всички имуществени въпроси, свързани с взаимни претенции са уредени окончателно през 1964 година", посочи проф. Божидар Димитров пред bTV.

Той каза, че исканите светини са българска държавна собственост и някои от тях продължават да бъдат реставрирани и консервирани. Голяма част от тях се пазят точно в Националния исторически музей - близо 800 икони, църковна утвар, книги и богослужебни предмети.

"Аз много се учудих на това искане, тъй като тези неща Вселенският патриарх не би могъл да не ги знае. Освен това той е вселенски патриарх на всички християни по света, а в случая работи за една държава, която не е искала това от него", изтъкна още директорът на НИМ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
плювню отново показа на кои господари служи. Вече търси наследниците на Василий Булгароубиец, за да им връчи орден "Стара планина". ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!
22
0
 
24
 
! Отговори
Православен преди 8 години
Вселенският ересиарх Вартоло(з)мей е новокалендарец, масон, икуменист и еретик, нямащ нищо общо със светата Истинска Православна Църква!
21
1
 
15
 
! Отговори
ПОП КЪНЧО преди 8 години
ИЗКУКУРИГАЛ НЕГРАМОТЕН СИНОДАЛ.
20
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обаче Мутрата как ловко отмени срещата си с Попа за днес, като усети как общественото мнение се надига срещу него.Остави другия безродник Плевела сам да се пържи в Народната любов.Ха-ха, нема такава държава наистина. Прав е Славчо от плевенското село.Дори и с най-високия Български орден наградиха йезуита.
19
0
 
30
 
! Отговори
ШУШУМИГА преди 8 години
а не ПРЕЗИДЕНТ имаме. Вместо да изпрати нахалния грък веднага към ЦАРИГРАД с шут отзад той му дава орден за "ЗАСЛУГИ КЪМ БЪЛГАРИЯ". Това си е повод за ИМПИЧМЪНТ. ТОЗИ МИШОК НЕ МОЙ ПРЕЗИДЕНТ.
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За Плевела български - Раундъб от Монсанто !
17
1
 
22
 
! Отговори
Възмутена преди 8 години
Докато ПРОДАЖНИ политици ни управляват, куцо,кьораво и сакато ще предявява претенции към държавата, исторически и културни ценности! За да са на власт продават и най-милото си!:@ А орден "Стара планина "не се ли присъжда за особени заслуги към България?! Отвратена съм от всичко, което се случва в Родината, но за съжаление не виждам алтернатива с тия за"ници на власт!
16
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човекът иска, а плюнко му постави най-високото отличие?!!! Докога на подобни хора, които открито работят срещу България и българщината в цялост, ще се връчват медали? Редно е и организаторите на това посещение да си се приберат по родните места и да си плевят двора.
15
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Българинаре бегай у раша
14
0
 
25
 
! Отговори
Изт. Римска Империя преди 8 години
А какво са очаквали от нагъл и безочлив византийски поп , простотиите им са известни вече в цяла Европа , нация от мошеници и лъжци , Росица пък търчи да дарява ордени ... тия ордени по-добре да ги премахнат , че не останаха антибългари , ненаградени с орден Стара планина ... позорно управление.
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За жалост и Вартоломей, и папата който пък е глава на католическите християни са едни гнусни старчета масони, които вместо да работят за вярата и в поклонение пред Христос, те работят за собствените си интереси и за тези на юдео-масоните. Господ ще се погрижи за тях по най-правилния начин, не ги мислете.
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБПредседател на Народното събрание е бившата партийна секретарка на окръжния народен съвет в Плевен Цецка Цачева.Президент е комсомолския секретар и син на окръжен БКП ръководител в Благоевград.
11
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Т.нар. патриарси са де факто политици без мандати. И приказките им са като на политиците - мазни, празни и безинтересни.
10
2
 
10
 
! Отговори
Мхм преди 8 години
Страпоня пак се надупи ...
9
3
 
20
 
! Отговори
Поуката преди 8 години
Това не е поведение на вселюбящ християнски пастор ! Самият Исус Христос ни завеща любов, толерантност и смирение, а не властолюбие и високомерие ! На недостойното високомерно държание, п-благородният отговаря съсснизходителна усмивка и прошка !
8
6
 
24
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Долу Плевньо, време е да си ходиш ... с благословия!!!
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Професор Павлов разсича сита Вартоломей с джедайския си меч.
6
6
 
31
 
! Отговори
БОЖЕ СПАСИ БЪЛГАРИЯ преди 8 години
Прати някой като ПУТИН да управлява в интерес на БЪЛГАРИЯ
5
2
 
23
 
! Отговори
СТАРА ПЛАНИНА А преди 8 години
Не иска ли ГРЪКА и до ДУНАВА да стигне. Като имаме такива ........ на ВЛАСТ ще сме КОЛОНИЯ ДО ДУПКА.
4
4
 
24
 
! Отговори
КАКТО ОБИКНОВЕНО преди 8 години
надупените ни политици ще звъннат в АМБАСАДАТА за мнение как да реагират