Родни историци: Казаното от †Вартоломей е груба лъжа!

Това е намеса в делата на българската държава, изригна проф. Пламен Павлов
10 ное 2015 14:12, Красимир Ангелов
141
Родни историци: Казаното от †Вартоломей е груба лъжа!
Снимка: БТА

Родни историци реагираха изключително остро на исканията на Вселенския патриарх Вартоломей, който преди ден поиска от президента Росен Плевнелиев България да върне икони и светини, които са принадлежали на църквите в днешна Северна Гърция, но са били пренесени у нас по време на войните.

Това стана по време на официална церемония, на която † Вартоломей бе удостоен с орден "Стара планина" първа степен.

Цариградският патриарх Вартоломей I каза, че икони и светини са били ограбени от българите, което е една груба и изключително тенденциозна лъжа, обяви преподавателят във ВТУ проф. Пламен Павлов в интервю пред Агенция "Фокус".

Още по темата

"Тези паметници са спасени по време на войните от нашата армия. Много често те са давани от местните хората, които по онова време са били българи, а и до днес в тези райони има значително българско малцинство", категоричен бе проф. Павлов.

Според него от гледна точка на днешните териториални параметри иконите и светините са били в Северна Гърция, но от гледна точка на етнокултурното пространство "това е най-южната част на България в онези времена".

"Така че това е една груба намеса, не само в делата на Българската църква, но и на българската държава", заяви историкът, който определи исказването на Вартоломей I като "изключително нетактично".

"В момент, в който му се дава държавен орден, той да прави подобни провокационни и в някакъв смисъл враждебни изявления. Най-малкото, което е – не подхожда на такъв архиерей, от такъв ранг да прави такива откровено политически внушения", категоричен бе проф. Павлов.

Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров също изригна срещу исканията на Вселенския патриарх.

"Той няма право да иска тези неща по една проста причина: евентуално претенции би могла да има Република Гърция, но тя няма, тъй като с 2 договора всички имуществени въпроси, свързани с взаимни претенции са уредени окончателно през 1964 година", посочи проф. Божидар Димитров пред bTV.

Той каза, че исканите светини са българска държавна собственост и някои от тях продължават да бъдат реставрирани и консервирани. Голяма част от тях се пазят точно в Националния исторически музей - близо 800 икони, църковна утвар, книги и богослужебни предмети.

"Аз много се учудих на това искане, тъй като тези неща Вселенският патриарх не би могъл да не ги знае. Освен това той е вселенски патриарх на всички християни по света, а в случая работи за една държава, която не е искала това от него", изтъкна още директорът на НИМ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
29
 
! Отговори
Стара Планина? преди 8 години
Защо му дадохте ордена?Даваме я на тоя и на ония орден Стара планина, и вече си загуби стойноста.Този какви заслуги към България е направил че да му давате най-високото държавно отличие?????
42
0
 
13
 
! Отговори
не Вие е срам.. преди 8 години
..повечето от нашите духовници,а може би и не само от нашите, са реален пример за меркантилност и лично облагодетелстване няма нищо свято в тях,то няма една добродетел пък да не говорим за свято,те са едни тарикати облечени в расо и използващи религията и вярващите за лично финансови облаги..Срам но те срам нямат само наглост,как духовен човек може да има ROLEX,като пловдивския митрополит или да кара кадилак,като варненския или там кои беше..Дядо ДОБРИ е светеца и Отец ИВАН а не тези ******
41
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците са крали и заличавали Бългаски светини и църкви но и на вас ще се върне както и на Сърбите се връща с Косово . Този Вартоломей ще си получи наказанието
40
0
 
28
 
! Отговори
Ританка преди 8 години
При тази мощна ислямска вълна, заливаща Гърция, по-добре би било дядо Вартоломей да се замисли как да укрепи единството на балканските християни, а не обратното.
39
8
 
6
 
! Отговори
До 49 преди 8 години
Може , а може и ти да говориш глупости , защото иконите с измисления лик на Света Дева и измисленото лице на Исус Христос не пресъздават никакви истории от Библията , а само фалшиви образи , на които да всеки в храмовете се кръсти , целува и им се кланя , в Библията не пише за икони , попове и позлатени куполи , минаване под масата и т.н. тва е положението.
38
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като ни върнат БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ, ке помислиме върху предложението
37
15
 
1
 
! Отговори
Куропаткин преди 8 години
В Русия църква и държава са едно, по-точно църквата е подчинена на държавата, в случая на др.Путин, който не се отказва да мечтае за България като нов член в Евразия.Да, ама не!
36
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 41А КАК ЩЕ ОБЯСНИШ ЧЕ ИКОНИ МИРОТОЧАТ ?
35
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига сте плюли по Плевнелиев, мижитурки руски. Я кажете защо главата на великата православна църква, която все ви е в устите и която е благословила вашия господ путин и волен е българомразец? Отговаряйте, национални предатели!
34
1
 
38
 
! Отговори
паисий преди 8 години
до 37 заради такива като теб преди години върнаха Паисиевата история. Северна Гърция е била с българско население. Моят дядо е роден в Емпури - Гърция и на кръщелното му 1885г пише българска епархия. Ясно ли ти е ***! Това са били бълг.църкви и иконите са наши. Предател
33
1
 
25
 
! Отговори
наско преди 8 години
Вартоломей е поредния православен патриарх който няма нищо общо с християнството. Слагат атеисти или комунисти за патриарси и после се чудят защо хората не искат да ходят в техните храмове. Традицията и религията не са достатъчни да покрият греховете на нечестивите архиереи, на които не им пука за Божията воля.
32
1
 
27
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
До 39Първо църквите са били БЪЛГАРСКИ преди тяхната "толерантна държава" да изгони българското население от там, да вароса стенописите и изгори иконите с кирилица (пр. църквата в град Зърнево), второ по-добре е наистина да бъдат в музеи, за да могат да бъдат видени от повече хора. Ние им върнахме евангелието, а те върнаха ли ни костите на Самуил? Да не смеят да гъкнат тия византийски *** в исторически план.
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 40Църквата е много по-отговорна към тези религиозни реликви както ги наричаш, отколкото държавата, ако беше безотговорна те нямаше да оцелеят до наши дни
30
7
 
11
 
! Отговори
:) преди 8 години
До АнонименИконите са измислици , Бог казва не се кланяйте на идоли , а Исус е бил бедняк , тоест златните куполи , разкошните храмове и блестящите кръстове по върховете на църквите са попски идиотизми и имат малко общо с доктрината на християнството , затова и се карат за тях ал4ните византийски стар4ета като този брадатия козел на снимката.
29
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 35Няма значение каква е, те са правени за църкви и там трябва седят, не в музеите
28
18
 
3
 
! Отговори
Boris преди 8 години
Mnogo sa mi smeshni horata koito viarvat na izmislenata ni istorija.Nevezija bulgarin mozeshe da mu se natrapvat vsiakakvi lazi,no sega platenite psevdo patrioti agitatori ne mogat li da razberat ,che ima dostap do razlichni istoricheski istochnici i vseki moze da prochete i sapostavi i da nameri istinata.Eeee tova s plenenite i neplenenite znamena e nai goliamata istoricheska glupost
27
37
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крадливо племе е туй българскотои нахално а тия двамата никакви историци не са те правят пачки кат преиначават истотията конекрадци
26
2
 
22
 
! Отговори
† Джигарханян II преди 8 години
Тоз' стар мошенник Вартоломей още не се е оплакал на арменския поп, затова не му се получава далаверата с иконите и светините, дето иска да отмъкне вдън гори тилилейски.
25
2
 
18
 
! Отговори
ОСТАВКА БЕ ПЛЕВЕЛ преди 8 години
Заминавай си в ГЪРЦИЯ при имота и парите си!
24
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И все пак мястото на иконите е в църквите, а не в музейте