Олимпийката Нейкова: Вече не сме спортна нация!

По данни на СЗО 60% от хората у нас никога не са спортували
13 ное 2015 17:12, Анисия Иванова
18
Олимпийката Нейкова: Вече не сме спортна нация!
Архив: Булфото

България отдавна не е спортна нация, заяви олимпийската шампионка Румяна Нейкова в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR. По нейни думи спортът не е приоритет в развитието на държавата, още повече в училище.

Това се потвърждава с последните данни на СЗО, според които 60% от хората в България никога не са спортували.

Нейкова и Пламен Таушанов, който е председател на Българската асоциация за закрила на пациентите, коментираха проблемите на училищното физическо възпитание у нас.

Таушанов посочи, че едва 3% от децата у нас спортуват, докато преди 25 години този процент е бил над 30. Данните са посочени в стратегията на Министерството на младежта и спорта.

В ЕС това се движи между 60 и 80%. По препоръките на Световната здравна организация децата от 5 до 17 години трябва да спортуват минимум по 6 часа на седмица, а възрастните от 18 до 65 години - седмично 300 минути.

Таушанов изрази мнение, че за справяне с проблема на децата с наднормено тегло у нас са нужни съвместни действия на здравното министерство, спортното министерство и Министерството на образованието и науката. Той подчерта, че реално не се прави нищо, за да се подпомогне превенцията на заболяванията у нас, която е официално заложена като приоритет в стратегията на здравното министерство.

Румяна Нейкова пък допълни, че Програмата "Здраво поколение" на правителството на МС се осъществява и се строи спортна база, но интересът от страна на деца и родители е изключително слаб. По нейни думи нито родителите, нито училищните директори съдействат за подхранването на интереса на децата към спорта:

"В момента има един делегиран бюджет, който се разпределя по училищата. Едно дете в училище струва една стойност за годината. Директорите се притесняват от това, че спортният специалист ще го вземе и ще го премести в спортно училище или в друга паралелка", обясни тя.

Пламен Таушанов, който е специализирал във Франция, даде пример с чужбина, където за часовете по спорт се използват базите извън училищата, като например туристически бази, дружества, квартални клубове и други.

Разговорът завърши с мрачна статистика, според която около 300 училища в България нямат спортни салони.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За това пък сме спИртна нация и много ни "прилича"
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ПРОФЕСИОНАЛНИЯТ СПОРТ Е ВРЕДЕН И РАЖДА САМО ИНВАЛИДИ! ФАКТ! ДОРИ И ФИТНЕСЪТ Е ЗАГУБА НА ВРЕМЕ И ИЗЛИШНИ РАЗХОДИ! ПОЛЕЗНИ СПОРТОВЕ СА КАЛИСТЕНИКАТА И ТРИАТЛОНА, СЪЩО И ЗАНИМАНИЯТА С НЯКОИ БОЙНИ ИЗКУСТВА(НЕПРОФЕСИОНАЛНО!) АААААААААААААААААААААААААААААА
9
3
 
1
 
! Отговори
xmdacx преди 8 години
Da no fitnesite sA pulni nali.. ako gi nakarash da napravqt edna burza obikolka ... 1000 m dali shte mogat____:::: tezi izvaqni figuri...
8
1
 
7
 
! Отговори
няма спорт в Бг преди 8 години
Кого да обвиниш ако не държавата.Къде е спорта в тази държава и какви условия има за това.Хиляди площадки бяха превърнати в паркинг или платени.Пълен въз сме във всички спортове.Койстадион в Бг ставаза лека атлетика Никой освен нац. и то отчасти.Спортните училища издъхнаха .Няма лека атлетика ,щанги ,борба, бокс, футбол,Единствено все още един волейбол но и той е пред разпад
7
5
 
4
 
! Отговори
Гуфи преди 8 години
Тук вече няма как да обвиним държавата. Генерално културата ни като човеци е западнала покъртително. Не спираме да се оплакваме от рoмитe, а не виждаме, че не сие сме се рoминизирaли за 25 години. И затова ли е виновна държавата?
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До осми клас учех във спортно училище..Като знам за какви *** иде реч просто не ми остава нищо друго освен да изпадна в кротка радост ,че не сме спортна нация.Има и нормални спортисти- около 10-15 % максимум.Това дето е било навремето дето с умиление си го спомнят някои никога няма да е същото.Хората са различни,нравите моралът времената.Това всъщност е добра новина.
5
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не беше огромната разглезена сбирщина на соц.гладиатори в началото на 90-те години нещата у нас щяха да бъдат съвсем други
4
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв спорт при толкова застаряла нация?! Младите ги няма в страната, изгонени от криворазбрания капитализъм.
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като знам че управляват ГРОБ не се учудвам.Целта на тази престъпна групировка е да се изтреби българската нация и териоторията да бъде подарена на Израел и САЩ, а малкото оцелели българи превърнати в обслужващ персонал.Така е според планът РАН-ЪТ.
2
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямам спомени да сме били спортна нация
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
спортната нация се преобрази в мутри