"Безсмъртен полк" тази година ще е в 40 града у нас

Акцията, при която хора носят потрети на фронтоваци, е на 9 май
244
"Безсмъртен полк" тази година ще е в 40 града у нас
Руският президент Владимир Путин с потрета на баща си на 9 май м.г. Снимка: Ройтерс

Гражданската акция "Безсмъртен полк" в чест на победата във Великата отечествена война ще обхване тази година 40 града в България.

В София - край Паметника на съветската армия, ще бъде вдигната мемориална стена с портрети на фронтоваци. Това съобщи за ТАСС щабът на акцията в сибирския град Томск.

В България акцията "Безсмъртен полк" се състоя за пръв път миналата година в Стара Загора, Ботевград и Хасково. Сега географията на българския "Полк" се разширява и тази година хора с портрети на фронтоваци ще дефилират в над 40 града от тази страна, заявиха представители на щаба.

Инициатори на акциите в България са Руските клубове от местната федерация "Съюз на съотечествениците", посочва ТАСС и цитира председателката на сдружението Марина Дадикозян: "За българския народ, както и за хората в Русия, Денят на Победата е свещена дата. И независимо че след влизането на България в ЕС 9 май бе обявен в страната за Ден на Европа, огромното мнозинство българи продължават да празнуват 9 май като Ден на Победата".

Акцията "Безсмъртен полк" се състоя за пръв път в Томск през 2012 г., а на следващата година обхвана вече 120 града. През 2014 г. портрети на роднини и близки - участници във войната, понесоха в шествия жители на 500 града в 7 страни.

От 2015 г. акцията официално е общоруска. Гражданската инициатива бе подкрепена от активисти в редица страни, отбелязва агенцията, изброявайки държави от Европа, Азия и Америка, като споменава сред тях и България. Тази година в акцията "Безсмъртен полк" ще участват жители на над 20 страни, се казва в съобщението.

На сайта на акцията moypolk.ru се води народен летопис, попълван от жители на Русия и други държави, които разказват за живота на свои роднини фронтоваци. Всеки ден се качват по няколкостотин нови истории; броят им почти е достигнал 300 000, добавя ТАСС.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още по темата: РусияБезсмъртен полк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Do 164 blagodarya ot cyalo serce za dumi o pocit kam martvi,se nadyavam pone nyakolko dushi poluchili dusheven diskomfort,tak kak nyama v celiya xristianski svyat po mrasni i zabraveni ot blizki grobishta,kak v Bg.
124
17
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До АниАни, ти на колко години си?Виждала ли си соц простотия, мърлящина и безстопанственост?В момента в България се РАБОТИ и всичко цъфти.Няма педя неизорана земя, ако не си обърнала внимание - обърни.
123
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тежестта от Втората световна война я изнесоха руснаците и спасиха света от фашизма, това трябва да се знае и помни!
122
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поклон пред душите на загиналите герои и се надявам никой българин да не се срамува да покаже загиналите си роднини от някаква политическа коректност.
121
6
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До БългаринВиждам, че си умно коп*ле.Би убил човек, защото ти е поставил минус.И то без доказателства, а само по предположение.Е такива като тебе свършват на някое Барбекю....
120
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не беше Русия нямаше да има и Европа!
119
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Един народ, който не помни своята история и минало, той няма нито настояще, нито бъдеще".
118
1
 
8
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Ето веднага се вижда кой постави минус на 164 пост (ме). Предполагам, че това е шоп. Всички си идва на мястото. Да има тук национални предатели и скоро няма да ги има.
117
4
 
6
 
! Отговори
До 162 преди 8 години
45 години изтриваха духовността и духовните ценности, като ги замениха с материални и идеологически. Последващите 26 години като падна армейската дисциплина, която държеше държавата и народа ни заля духовна помия от всякакъв вид от запада. Така, че те и двете са виновни 45 +26. Официалните данни за 2014 година са -30000 българи прираст - това е населението на един град. Няма офиц.данни за 2015г. В момента тече Третата Българска Национална катастрофа.
116
3
 
12
 
! Отговори
ме преди 8 години
А защо няма дух? Защото няма идеали! Също както тук спорите за икономика, вместо да се замислите за смисъла да почетеш мъртвите. А това е най-дълбоката мистерия на човешкото съществуване. Размножаването е биологичен акт, правят го всички живи същества. Почитането на мъртвите е жест на интелект, на приемственост между поколенията, на уважение към завета. Когато един народ помни мъртвите си, той има цел, има бъдеще. Защото помни важните неща. Когато не почита мъртвите, този народ е обречен.
115
0
 
6
 
! Отговори
ме преди 8 години
Присъединявам се към написаното за българските интелектуалци и творци. Няма такива, които да ни идентифицират като българи. Няма модерно произведение, което да те изпълва с гордост като го четеш. Няма сравнение между разните модерни авторчета и Ботев или Дебелянов. Просто няма. Не знам дали българската духовност беше унищожена през тия 45години, или през 26те години мизерия след това, но е факт, че липсва. Затова и България е мъртва в момента духовно, а след 25 години и демографски. Няма дух!
114
2
 
9
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 157Шопе Знаеш ли какво стана в ОДЕСА?Ако подкрепяш това което стана в ОДЕСА значи:1. Подкрепяш ДИКТАТУРА някакси замаскирана САМО ПО ДЕФИНИЦИЯ като Демокрация без да има нищо общо2. Поддържаш мнението че всеки несъгласен с теб трябва да получи КЛАДА като в ОДЕСА
113
4
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 155Не анонимни не Аз си зададох същия въпрос на себе сиСтигнах до номер 3 и запецнах. Направо да си кажа Срам ме е. От себе си ме е срам.не мога да кажа 10 съвременни Български творци определящи ни като Българи.
112
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 152Шопе това беше реторичен въпрос и ти естествено се хвана пак и отново.Реторичен въпрос към теб Шопе: Кажи ми ДЕСЕТ СЪВРЕМЕННИ БЪЛГАРСКИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ / ТВОРЦИ които ни ОПРЕДЕЛЯТ КАТО БЪЛГАРИ
111
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 148За да има ДУХОВНОСТ трябва да има БЪЛГАРСКИ ТВОРЦИ.Да има свобода да прочета както мемоарите на Сталин както и Моята Борба на Хитлер но като нямам Български творци които чрез творчеството си ме определят за да мога аз да се САМООПРЕДЕЛЯ като Българин каква духовност искаш?
110
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Шоп 146Шопе нямаше да има никакъв ефект от този корпус. Сталинград е ПЪРВАТА СТРАТЕГИЧЕСКА победа на СССР. Рашките не са имали нито повече нито по-добро оръжие нито повече войници след месомелачката в самия град но са постигнали победа чрез маневриране и своевременна атака.
109
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 143Според теб в момента има духовност? Кажи ми 10 СЪВРЕМЕННИ български интелектуалци. Започвам да засичам време.Чесно аз не мога да кажа. Сега няма такива фигури като Вазов, Ботев или Алеко Константинов
108
10
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Генерална грешка на България е, че не праща един пехотен корпус при Сталинград. Занимавали са се с глупости през цялата война, вместо да воюват с врага. Така война не се печели, а се губи.
107
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БългаринЗа какво са ми тогава сичките индустрии, демография и ракети Точка, като няма духовност бе, полурусняче? Ти не знаеш ли, че технология без духовност е фашизъм?
106
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 131Проблема 89 е друг колега поради разпада на Соца всички държави които ни дължат включително ИРАК с 1,5 Милиарда дълг към нас спират да плащат и ние спираме. Само СССР по онова време е имала към БГ дълг от няколко милиарда долара. По-късно Русия ни доставя оръжие и перол за сметка на дълга на СССР.Национална Катастрофа е КОГАТО НИЕ СИ ВКАРАМЕ АВТОГОЛ.Избора за Втора междусъюзническа войнаИзбора към Германия Първа световна войнаТКЗС 47-50 и пенсионните фондовеВъзродителния