Всеки пети първолак – ромче. Но едва всеки стотен е абитуриент

Вероятно сме загубили таланти, жалва се министър Кунева
138
Всеки пети първолак – ромче. Но едва всеки стотен е абитуриент
Снимка: Булфото, архив

20% от децата в първи клас са от ромски произход, съобщи вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на международната конференция "Нашето общо бъдеще" по програмата "Деца и младежи в риск", финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Тези проценти обаче сериозно спадат с напредване на класовете. Така например в седми клас едва 7% от учениците са ромчета, а в 12-и клас от ромски произход са едва 1 процент от завършващите.

Между тези един и двадесет процента вероятно сме загубили таланти, коментира Кунева и отбеляза, че това е тежък факт, защото става дума за деца, които имат потенциал.

"Не може да ги задържи не просто училището, не може да ги задържи обществото", добави вицепремиерът.

Според Кунева децата от ромски произход трябва да бъдат интегрирани. "Ако в света на големите ние сме отхвърлили дискриминацията и всеки може да бъде лекар, физик, журналист, министър, при децата е същото - не можем да ги разделяме. Въпросът е не само да го сложим на хартия, а да имаме търпение и като родители", заяви министърът на образованието.

По думите й сред децата от ромски произход има родени лидери и те трябва да получат такава институционална подкрепа, че заложбите им да не изтлеят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
31
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Между тези един и двадесет процента вероятно сме загубили таланти, коментира Кунева и отбеляза, че това е тежък факт, защото става дума за деца, които имат потенциал.Бог да ни е на помощ с тези управници и с онези 20%.....
1
1
 
35
 
! Отговори
Тодор преди 8 години
Майко милаааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа