Всеки пети първолак – ромче. Но едва всеки стотен е абитуриент

Вероятно сме загубили таланти, жалва се министър Кунева
138
Всеки пети първолак – ромче. Но едва всеки стотен е абитуриент
Снимка: Булфото, архив

20% от децата в първи клас са от ромски произход, съобщи вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на международната конференция "Нашето общо бъдеще" по програмата "Деца и младежи в риск", финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Тези проценти обаче сериозно спадат с напредване на класовете. Така например в седми клас едва 7% от учениците са ромчета, а в 12-и клас от ромски произход са едва 1 процент от завършващите.

Между тези един и двадесет процента вероятно сме загубили таланти, коментира Кунева и отбеляза, че това е тежък факт, защото става дума за деца, които имат потенциал.

"Не може да ги задържи не просто училището, не може да ги задържи обществото", добави вицепремиерът.

Според Кунева децата от ромски произход трябва да бъдат интегрирани. "Ако в света на големите ние сме отхвърлили дискриминацията и всеки може да бъде лекар, физик, журналист, министър, при децата е същото - не можем да ги разделяме. Въпросът е не само да го сложим на хартия, а да имаме търпение и като родители", заяви министърът на образованието.

По думите й сред децата от ромски произход има родени лидери и те трябва да получат такава институционална подкрепа, че заложбите им да не изтлеят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
7
 
! Отговори
до 31 преди 8 години
До таказа да е силна икономиката и да има социална държава трябва да се подържа баланс между бедни и богати, ако повечето са богати и създават икономика, то ще се вземе от повече богати и ще се даде на нуждаещите се. Но понеже в бг-то богатите са неолиберали и и криминални елементи, няма как да внасят в социалните фондове. Пи този модел все ще сме бедни и друго, за да има гаранция за соц. фондове- трябва да се СПЗАВАТ ЗАКОНИТЕ. ИнАЧЕ умираме всички и неолибералите няма кой да грабят.
21
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Учител съм в 100 процента ромско училище, и то такива, които имат по две три деца, чистички са и родителите им работят. Те не искат да учат въпреки нашите кански усилия да ги ограмотим. Вервайте , не сме загубили нито един талант. В училищата, където ромите са по диви е просто някакъв кошмар, и само учител в такова училище може да ме разбере.
20
3
 
9
 
! Отговори
така преди 8 години
няма начин България да се оправи докато политиците не започнат да градят що годе някаква социална държава, която да балансира големите разлики между мноогото средства в малка част от хората и малкото средства на ръба на бедността на голяма част от българите. За да има социална държава трябва да се даде възможност на повече хора да градят силна икономика, за да може да се вземе от тях и да се даде на нуждаещите се. Не виждам как от неолиберали да се вземе нещо- те нищо не дават за обществото.
19
1
 
16
 
! Отговори
факт преди 8 години
Явно доста от ромчетата не стигат и до първи клас , защото от години вече около 40% от новородените в България, не са с български етнос.В първи клас официално обявени са 20 % , но сигурно гонят 30% ....След двайсеттина години в България ще има 3 мнл роми от 6 мнл население .От тези 3 мнл роми 300 хиляди образовани ... Честито
18
3
 
21
 
! Отговори
българина преди 8 години
Никакви права щом нямат 11клас. Щом не плаща 3 г данъци да не може да гласува. Вижте родината им Бангладеш 144хиляди кв км със 156 млн население и бвп на човек от населението 620$! Това не са хора и няма да станат. Да платим пи 10000 Евро на индия и Бангладеш за всеки прибран нечовек
17
5
 
14
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
БЪЛГАРИТЕ ДОКАТО СЕ РАДВАТ ,ЧЕ В ТУРЦИЯ ИМАЛО МНОГО КЮРДИ МАЙ В БЪЛГАРИЯ МНОГО СКОРО ОФИЦИАЛНИЯТ ЕЗИК ЩЕ Е - РОМАНЕСА ДЖАНЕСА ! НА БЪЛГАРИТЕ ИМ ДАВАМ ОЩЕ 50 Г. И ЩЕ СА МАЛЦИНСТВО ! ОТ ЕС УВЕЛИЧАВАМЕ ПОМОЩИТЕ ЗА РОМИТЕ В БЪЛГАРИЯ ,ТОЕСТ РАЖДАЕМОСТТА ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ ОЩЕ
16
5
 
8
 
! Отговори
Мда преди 8 години
ГУРБЕДЧИЯТА е прав но вие сте твърде елементарни да му хванете сърказма.. Иронизира ситуацията.... Проверете какво се случва в Чеченя през 1989-1992г. Горби отменя забрата... И Русите буквално са хвъряни от етажите на блоковете.. от чеченците... У Бг ще е същото....
15
4
 
6
 
! Отговори
др.РоМ преди 8 години
Всяко от наште първолак,туй е само от съдбата знак!Няма да го гледате нашия процентвзимаме си и последния евро цент.Всяко ромче новодомче.Всеки ром с държавен кон.Всяка ромънеса златна принцеса!
14
17
 
12
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 8 години
БЪДЕТЕ СПОКОЙНИ ,БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА СЕ ОБЕЗЛЮДИ ! ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ ДЕЦАТА ОТ СНИМКАТА ,ТОВА Е БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ !
13
1
 
30
 
! Отговори
Толерастията убива преди 8 години
2020 свършват еврофондовете... Циц... Няма кой усвоил усвоил... С кво ще ги храните тия 1.300 000 роми не знам... От тях 86% са безработни с по 5-6 деца... Вече няма да има програми интеграции... и т.н... После идва страшното за вас бугарите като почнат да ви гонят от къщи и апартаменти... Много *** народ сте...
12
2
 
19
 
! Отговори
ист преди 8 години
Докато има делегирани училищни бюджети, ще има делегирана раждаемост, и делегирана неграмотна безработица. Важи и за университетите.
11
0
 
24
 
! Отговори
123 преди 8 години
Дават по 250 лв за първолак на социално слаб родител. От тук и процентите и намаляването им..
10
1
 
18
 
! Отговори
Съвсем случаен преди 8 години
Те не искат и да си помислят за интегриране, за приобщаване към българския начин на живот, но нашите политици се натискат да им се подмазват, защото нали ..... избори идват....
9
1
 
12
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Ами за тях и ти си загибен талант.Каква ало-измамница щеше да стане.....
8
7
 
31
 
! Отговори
От Кравария с любов преди 8 години
То освем ромове друго няма.... Още 4 години и българите сте малцинство.. Тогаво му мислете... А тия ни работя ни учат нито ще учат... И викат само Дай!!! Бог да ви е на помощ...*** вие сте си виновни...
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А къде са парите за този етнос от европа?Охооо ама колко съм глупав то затова има енически лица и партии които да ги прибират тия милиони.А иначе за етносите както и българите само пожелания за лека и щастлива година и един таратор ако имате краставици и кисело мляко.
6
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
20% ромчета, като сложиме и още и 20% турчета, то половината от първолаците нямат за роден език българският.
5
5
 
12
 
! Отговори
:) преди 8 години
25 години стигат ! Кой не скача е либераст !
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не сме загубили нито половин талант ;)
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всеки може да бъде лекар, физик, журналист, министър .... vaji samo za ministyr