Всеки пети първолак – ромче. Но едва всеки стотен е абитуриент

Вероятно сме загубили таланти, жалва се министър Кунева
138
Всеки пети първолак – ромче. Но едва всеки стотен е абитуриент
Снимка: Булфото, архив

20% от децата в първи клас са от ромски произход, съобщи вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на международната конференция "Нашето общо бъдеще" по програмата "Деца и младежи в риск", финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Тези проценти обаче сериозно спадат с напредване на класовете. Така например в седми клас едва 7% от учениците са ромчета, а в 12-и клас от ромски произход са едва 1 процент от завършващите.

Между тези един и двадесет процента вероятно сме загубили таланти, коментира Кунева и отбеляза, че това е тежък факт, защото става дума за деца, които имат потенциал.

"Не може да ги задържи не просто училището, не може да ги задържи обществото", добави вицепремиерът.

Според Кунева децата от ромски произход трябва да бъдат интегрирани. "Ако в света на големите ние сме отхвърлили дискриминацията и всеки може да бъде лекар, физик, журналист, министър, при децата е същото - не можем да ги разделяме. Въпросът е не само да го сложим на хартия, а да имаме търпение и като родители", заяви министърът на образованието.

По думите й сред децата от ромски произход има родени лидери и те трябва да получат такава институционална подкрепа, че заложбите им да не изтлеят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
2
 
! Отговори
ясно е преди 8 години
Крайностите винаги рушат и човека и обществото. Както човек деградира, когато е свръх егоистичен или се прецаква, когато е крайно алтрустичен, същото е и в обществото: неолиберализма е толква вреден за държавата, колкот и социализма. Ако няма баланс всичко деградира и се руши. Работата на политиката е да подържа този баланс, но Меди Доган и онез в парламента не виждам да го постигнат. То си е начин на мислене, градене с години и възпитавано.
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те са като Бил Гейтс и Стив Джобс. Рано осъзнават излишността на образованието. И ония двамата са считали, че си губят времето в колежа.
40
1
 
10
 
! Отговори
Свършено е преди 8 години
20% от първокласниците са роми, официални роми в България има 325000Официално турци има 600 000По груби сметки излиза, че преспокойно над 50% от първокласниците не са българи.
39
1
 
15
 
! Отговори
аха преди 8 години
До do 50Министър Кунева да оправи минималните наукометрични критерии, а не да търси таланти из ромите. Абе що не търсите таланти из българите, ами ги гоните навън? И изискванията ви в науката са като в банановите държави. И що? Ами щото неолибералите не внасят в икономиката, те изнасят в офшорните фирми. Стигнахте да търсите таланти из ромите! Безобразие! А бг. талантите ги убивате.
38
0
 
11
 
! Отговори
do 50 преди 8 години
До КККМинистър Кунева добре говори, за да постигне личните си цели. Я вижте минималните наукометрични показатели, дето ги е наредила за доктор. Никъде в света никой не защитава дисертация ЕДИНСТВЕНО със статия в реферирано списание. Ккаво значи реферирано? Ами рецензента гледа как е оформен текста. Ами да загубили а някой талант като тях, ромите са талантливи по усвояване и лъжи. Как няма да тъжат. Иначе има и образовани, не всички са еднакви, но са много малко.
37
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Опазил ни Бог от такива "таланти"... представям си един такъв "талант" с "лидерски позиции", който "обществото не го е приело" и който не може да стигне до 7-ми да стане министър и да ме управлява... Ама според Кунева, ако се "интегрира" този "талант" няма да отпадне от 7-ми клас. Това може би означава да се занижи критерия за получаване на образование? Аз мисля, че всичко е ясно. Вече открито ни се подиграват като нация разни бългоромразци като Кунева. Това са хора, които не милеят грам за Бг.
36
0
 
9
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
"БЪЛГАРИЯ ЗАГИВАЛА"...ХА,ХА,ХААААААААА.........НЕМА ДА ЗАГИНЕ ,БЕ..........ИМА РОМИ И КУЧЕТА ..КОЛКОТО ЩЕШ....!!!!!!!!КВО , РЕВЕШ , КАТО МАГАРЕ...??!!!САМО ПЛАШИШ , ХОРАТА....!!!!!!
35
1
 
15
 
! Отговори
ККК преди 8 години
Вероятно сме загубили таланти, жалва се министър Кунева----------------вероятно заради некадърници като теб и другите партийци
34
0
 
18
 
! Отговори
ЕГАТИ преди 8 години
Всеки 5- пъровлак ромче, което значи че 20% от седемгодишните са ромчета !!!!! Вероятно процента е дори още по-голям, щото знаем колко много от индо-бълагите не ходят на училище.ХОРА, БЪЛГАРИЯ ЗАГИВА, ОПОМНЕТЕ СЕ !!!!
33
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само един национален предател може да каже такива думи като Кунева. Кой ли ден ще дойде отново Народният Съд...
32
0
 
17
 
! Отговори
S преди 8 години
Щом първолаците роми са 20%, значи ромите в БГ са поне 30%, щото много от чаветата въобще не тръгват на училище. Това е много страшно, много.
31
4
 
7
 
! Отговори
Айде , айде....ха,ха преди 8 години
За убито куче се лежи в затвора --3-години!ЗА БЛЪСНАТО Или УБИТА ДЕТЕ НА ПЪТЯ ----САМО "УСЛОВНО".....ха,ха,хаааааа....ПАРТИЯТА МИСЛИ ЗА ВАС ,БЕ......ХА,ХА,ХАААААААААААА......ТИЯ ЗАКОНИ СА ОТ БСП/бсп, бе.....!!!ЩО , СТЕ НЕДОВОЛНИ , ПАК...??!
30
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
защо въобще ги вкарвате в училище колкото и да искате няма да ги ИНТЕГРИРАТЕ нещата с тях стават все по - злеразмножават се без да знаят и те защо
29
10
 
2
 
! Отговори
др.РоМ преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯТука така сме се омешали, не се знае кой какъв е и откъде е!Всички сме народ на България.
28
3
 
9
 
! Отговори
СПОКО ,БЕ....другари преди 8 години
БЪЛГАРИТЕ И ПРЕЗ ..Т.Н."ТУРСКО"....никога не се били "МНОЗИНСТВО"!!!!ПОЧТИ 50% от всички населени градове и паланки в БЪЛГАРИЯ СА БИЛИ ТУРЦИ И БЪЛГАРОМОХАМЕДАНИ!Б.ДИМИТРОВ ВИ ГО КАЗА-----БЪЛГАРИТЕ СА БИЛИ ОКОЛО---3,5-4-МИЛИОНА НАСЕЛЕНИЕ!!КВО ТОЛКОВА СЕ ПАЛИТЕ ?НАЛИ ОБИЧАТЕ И........ ГЛЕДАТЕ КУЧЕТА ......ЗА КАКВО СА ВИ ВНУЧЕТА...????ДАЖЕ ---ОРГАНИЗАЦИЯТА и ЗАЩИТАТА НА "КУЧЕТАТА"------Е ПО-СИЛНА ОТ ТАЗИ НА "децата и внучетата"!!!САМИ СИ ГО ИСКАХТЕ ,БЕ.....КВО СЕ ЖАЛИТЕ ,СЕГА.ХА,ХА,ХА
27
7
 
4
 
! Отговори
РОССИЯ преди 8 години
ДИСКРИМИНАЦИАТА В БЪЛГАРИЯ СЪЩЕСТВУВА И ОЩЕ КАК СЪЩЕСТВУВА ПО ДОКУМЕНТИ НЯМА ДИСКРИМИНАЦИЯ А НА СЪЩЕСТВО Я ИМА.Я МИ КАЖЕТЕ В КОИ ЗАВОДИ ИЛИ ФАБРИКИ РАБОТЯТ РОМИ.А КО ИМА ЩЕ СА 1 ИЛИ 2 ЧОВЕКА.ТАЗИ КУНЕВА ДА СЕ КРИЕ НЯКЪДЕ ТЯ МАЙ ИСКА ДА СТАВА ПРИМИЕР ТАЯ НЕМОГА ДА Я ПОНАСЯМ КАТО КАЗА ЧЕ СМЕ СЪЖИТЕЛИ С ТУРЦИТЕ ОТ ВСЯКО ДЪРВО *** НЕ ТАВА
26
0
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Защо направихте на звездички думата "***" държава. Роми ли трябва да им викаме вече? Не дай си боже да засегнем нечии чувства.
25
3
 
26
 
! Отговори
Емигрант преди 8 години
Положението в Германия е същото! В детската градина от 20 деца само 4 са германчета! В цяла Европа върви ислямизация и ***! България дори е малко встрани от този процес! Тук е страшно в Германия! И джамии има по селата и свинското в училищата е забранено! Дъщеря ми е 3 кл. и на род.срещи само ги успокояват , че децата им не ядат свинско! По-зле е от Бг.
24
0
 
11
 
! Отговори
Шаран БГ преди 8 години
А колко на хиляда са абсолвенти ? Или на 10000 ?
23
2
 
17
 
! Отговори
ес преди 8 години
Светът ще свърши - глупаците никога