Колите без "гражданска" на трупчета, но само на хартия

Автоматизираната система за дерегистрация още не работи
19 апр 2016 08:37,
15
Колите без "гражданска" на трупчета, но само на хартия
Снимка: архив, Bulphoto

КАТ започва процедура по дерегистрация на колите без платена "Гражданска отговорност", но поне за месец това ще е само на хартия. Така в Пътна полиция те ще се водят отписани, но при справка на пътя това няма да излиза, пише "Монитор".

Причината е, че все още не е стартирала автоматизираната система, заради чиято липса от КАТ отлагаха изпълнението на мярката. Тя беше въведена с нормативни промени в края на миналата година, а от Пътна полиция трябваше да започнат да спират неизрядните автомобили от 1 април.

Още по темата

Досега КАТ тушираха техническия проблем с липсата на наредба, като си бяха дали срок от година, за да се справят с казуса. Наредбата обаче бе публикувана в петъчния брой на "Държавен вестник" и от вчера Пътна полиция е длъжна да изпълнява законодателните промени.
 
Затова от КАТ стартират мярката, но засега дерегистрацията ще е само в хартиен вид. Така автомобилите няма да са редовни, но ще продължават да имат валидна регистрация при справка на пътя, а шофьорите им ще могат да се отърват, като си заплатят глобите, налагани им от пътните полицаи. Паралелно се работи и по отстраняването на проблема с липсата на система за автоматична регистрация и съответно – автоматична дерегистрация, като се очаква казусът да е решен до не повече от месец.
 
Първият списък от 19 000 коли вече е в КАТ. Без полица до момента са половин милион автомобила. Всички те ще бъдат дерегистрирани. За да пуснете колата си отново в движение, ще ви трябва застраховка, като от КАТ обещават да не ви отнема време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дерегестрират ти автомобила,но продължаваш да плащаш пътен данък-с две думи ДЪРЖАВЕН РЕКЕТ както и да го мислиш.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кола без Застраховка в Чужбина с българска регистрация неможеш да караш както и обратно Чужда регистрация в България без Валидна Застраховка от мястото на ригистрацията на автомобила АВТОМОБИЛ с Изтекла Застраховка без значение каква Регистрация не може да минава преглед никъде в Европа от там идва и Спирането на движението на Автомобила до заплащането на същатаГодишен технически Преглед пред Кат може да става единствено в страната в която е регистрана колата
10
1
 
2
 
! Отговори
Истерия преди 8 години
Доколкото ми стана ясно от некадърно представената информация целта на тази де-регистрация са колите с българска регистрация, които се карат в чужбина без гражданска отговорност. При настъпила щета трябва да плати българският гаранционен фонд, защото колата е регистрирана в България.Не разбирам защо е тази истерия, ако нещата се случват по следния начин: Нямаш ГО, дерегистрират ти колата, плащаш ГО и автоматично ти се подновява регистрацията без да висиш по опашки в КАТ и т.н.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
няма абсолютно никакъв смисъл от КАТ, тяхната функция е да крадат пари, да лапат рушвети и да наглеят. никаква превенция, никаква полза за обществото или водачите. КАТ да се закрие! ОСТАВКА!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАТ могат да дерегистрират само своите коли, като спазят процедурата.
7
0
 
9
 
! Отговори
читателка преди 8 години
като ми отпишат колата "служебно" да ми върнат пропорционално и платения от мен пътен данък...А като си платя в петък следобед ГО и карам колата ,пак ли ще ме глобят,че не съм подала заявление в КАТ да ме регистират?Толкова шантави казуси на едно место сътвориха....
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Почти нищо не се разбира от статията. Единственото ясно нещо е, че КАТ отново не са си свършили работата и най-добре ще е КАТ да се закрие.
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В нашата държава сега за всичко са виновни ГЕРБ и Борисов . Те управляват 5 години , а БКП-БСП 50 години и не са виновни за нищо според червените каскети , те са херувимчета . Ами защо дадохте оставка бе другари . Можеше да си стоите на власт и сега да сте доволни . Да ама не можете и наполовината от ГЕРБ , защото сте крадливи и злобни .
4
5
 
15
 
! Отговори
Веско преди 8 години
Безсмислена гимнастика за събиране на още някой лев от данъкоплатците. Колите движещи се без ГО са нередовни и по сегашния закон. Сега ще ги направим още по-незаконни и какво от това? На практика няма начин да се спрат гамените да си карат и пили и без книжка и без номера.
3
7
 
16
 
! Отговори
Главен Редактор преди 8 години
Ако на мен ми се случи да ми отнемат регистрацията на автомобила - ще ги осъдя. Не може да си платя да регистрирам кола и след 5 месеца да ми отнемат регистрацията. Направо завеждам дело затова че съм ощетен, излъган и ограбен от КАТ. Аре да ми дерегестрират колата, веднага, още същия ден завеждам дело срещу тях. Щото ми взеха парите и после ми вземат и регистрацията. Това си е финансова измама с цел облагодетелстване. Хайде да видим.
2
8
 
19
 
! Отговори
Главен Редактор преди 8 години
Има коли които не се карат. Собствениците или са в чужбина или просто не използват автомобила. Добре, няма проблем да я дерегистрират след като няма ГО. Обаче искам от КАТ да върнат парите на собствениците които са платили за регистрация. Нека да махат регистрации, обаче да връщат и парите. Защото собственика си е платил за да регистрира автомобила, значи си е закупил регистрацията, значи никой няма право да я отнеме. Освен ако не върнат парите които са взели при регистрацията на автомобила.
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да споменавам ли че цялата тази мърлящина струва над два милиарда лева годишно. Разтуряй шуробадженакорушветчийстващите пиявици на държавна хранилка.