От утре: КАТ отписва служебно колите без "Гражданска"

Собствениците им обаче ще си плащат пътен данък
Обновена: 18 апр 2016 08:31 | 17 апр 2016 22:00, Александър Попов
82
От утре: КАТ отписва служебно колите без "Гражданска"
Снимка: Булфото, архив

От утре МВР започва служебното отписване на автомобили заради неплатена застраховка "Гражданска отговорност". Досега липсваше законова рамка за това, но наредбата вече е публикувана в „Държавен вестник” в петък.

Когато даден собственик не е платил застраховката ще получи писмо от гаранционния фонд, който ще им даде срок от 14 дни. Ако не сключат "Гражданска отговорност", КАТ ще отпише колата им служебно.

"При това прекратяване не взимаме нито документи, нито табели, те си остават при собственика", коментира началникът на "Пътна полиция" Бойко Рановски пред bTV.

Без полица до момента са половин милион автомобила. Всички те ще бъдат дерегистрирани.

За да пуснете колата си отново в движение, ще ви трябва застраховка, като от КАТ обещават да не ви отнема време.

"В момента, ако се прекрати регистрацията заради "Гражданска отговорност", гражданинът трябва да се яви по постоянен адрес, да подаде заявление и да представи полица. От 1 юли, когато се очаква да бъдат вързани системите на МВР и гаранционния фонд, това ще става автоматично", обясни Рановски.

Една от целите е да се спре източването на гаранционния фонд. Много чужденци са регистрирали колите си в България, защото им е по-евтино. Българи стават собственици на коли само на хартия. Вече има такива с по над 1000 автомобила.

Чужденците не плащат данъци, нито имат застраховка. При инцидент плаща гаранционният фонд. За миналата година са изплатени обезщетения за 25 милиона лева, а повече от половината са за катастрофи в чужбина.

С отписването на колите практиката ще се преустанови. Щетите вече няма да се поемат от гаранционния фонд, а на базата на международни споразумения.

Информацията за отписаните коли няма да бъде подавана към Министерството на финансите, което означава, че собствениците ще трябва да продължат да плащат пътен данък, въпреки че не ползват колите си. Ако искат и той да отпадне, от КАТ съветват шофьорите да върнат документите и табелите, за да може колата да бъде напълно заличена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
А ве преди 8 години
Нека започнат със застраховките на своите коли, на колеги, служители на МВР, държавни служители и т.н. ще се убедите, че има ефект. Иначе жал за бедния народ.
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нова кражба от народа. Аве господа не се ли наядохте . Баща ми е починал пред 5 години но трабито си седи в гаража, не е излизало и ся да му плащам гражданска само дето да си го гледам и си спамням за баща ми и младости ни. Засрамете се и от мъртвите ли ще искате гражданска.
57
1
 
0
 
! Отговори
Pan Dell преди 8 години
Kat imitirat rabota i reformi...:-):-):-):-):-):-)Pardon, a kat otnemat li i pasportnata registracia na vsichki jivi bulgari bez zdravno-osiguritelna kasa?! - to e sastoto kato pri automobilite?!:-):-):-):-):-):-) ima jiv bulgarski chovek s adres - ima pasportna adresna registracia - ima zdravna adresna karta (kato bankova adresna karta) - ima pari za zdrave...niama zdravna karta - niama pari - niama pasportna registracia za bulgarsko grajdanstvo...:-):-):-):-):-):-):-)
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единствената разлика е, че тия които са карали без застраховка до сега вече ще карат и без регистрация. Общо взето няма голяма разлика.
55
1
 
2
 
! Отговори
ме преди 8 години
И какво точно ще попречи на чужденците да си плащат всяка година ГО?! Това са около 150евро допълнителни, едва ли много ще ги затрудни. И ще продължат да си карат колите както и досега. Пълни идиотщини. Защо лъжат хората, че има някакъв смисъл в това което правят - няма. Просто им трябват отчаяно пари. Сега сигурно ще вигнат и ГО заради допълнителните инвестиции по свързване на 2те системи. И така до безкрай. А все още, човек не може да си направи ГО в интернет!
54
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По закон и досега едно МПС няма право да се движи, ако няма застраховка ГО. Сега се добавя, че се сваляло МПС-то от регистрация. Явно това са някакви шашми, за да не плащат застрахователите или за да плащат по-малко.
53
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно стана ясно: КАТ трябва да се закрие като вредни за безопасността на движението.
52
1
 
2
 
! Отговори
за Гергана преди 8 години
Ако дядото нямаше ЗастраховкаЗастрахователната Компания трябва да съди Дядото И от наложеното му наказание да ти изплати щетите което би ти коствало доста време и нервиИзвинявам се за двата поста от долу
51
0
 
1
 
! Отговори
до ГЕРГАНА преди 8 години
ХахааааааТВОЯТА ГРАЖДАНСКА ОТКОВОРНОСТ ПОКРИВА ЩЕТИТЕ НА ТРЕТИ ЛИЦА АКО ВИНОВНАТА СИ ТИ В СЛУЧАЯТ ТИ ИЛИ БЪРКАШ ПОНЯТИЯТА МЕЖДУ ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ И ПЪЛНО КАСКО ИЛИ СИ НЯМАШ ПРЕДСТАВА що е то Застрахователна полица
50
0
 
2
 
! Отговори
до Гергана преди 8 години
ХахааааааТВОЯТА ГРАЖДАНСКА ОТКОВОРНОСТ ПОКРИВА ЩЕТИТЕ НА ТРЕТИ ЛИЦА АКО ВИНОВНАТА СИ ТИ В СЛУЧАЯТ ТИ ИЛИ БЪРКАШ ПОНЯТИЯТА МЕЖДУ ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ И КАСКО ИЛИ СИ НЯМАШ ПРЕДСТАВА що е то Застрахователна компания
49
0
 
13
 
! Отговори
opps преди 8 години
Един пич е намерил това:ЗАКОН ЗА МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИЧл. 52. С данък върху превозните средства се облагат:1. (изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г.) превозните средства,регистрирани за движение по пътната мрежа в Република България;Чл. 58. (1) Освобождават се от данък превозните средства на:(4) За превозните средства, на които е прекратена регистрацията, данък не се дължи от месеца, следващ месеца на прекратяване на регистрацията за движение.СЪДЕТЕ ГИ! Нямат право!
48
4
 
1
 
! Отговори
Гергана преди 8 години
Относно хората, дето си карат колите до нивите: То всичко хубаво, ама ей така един 89 год. дядо издра лявата страна на колата ни. Гражданската си покри пребоядисването. Ако нямаше застраховка, ние ли да си плащаме за грешката на дядото, или от него да искаме пари, дето ги няма?! Никой няма гаранция, че няма да му трябва застраховката.Иначе е редно за мотори и кемпери да се измисли някакъв облекчен режим. Ако стане това с автоматичното вписване в КАТ, ще е добре.
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съгласен съм. Всеки трябва да има гражданска, Иначе ако те блъсне някой без гражданска какво. Кой ще поеме щетите ?От друга страна ако имаш Кемпер или Мотор който се кара 4 месеца в годината наистина няма нужда да се изцеждат джобовете на хората при положение, че тия пари отиват в частни ръце.
46
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Без полица до момента са половин милион автомобила ?!?Ама сега трябва не само да ги дерегистрират, а и една глоба да им треснат.
45
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
уловката е в поредната бг глупост и бюрокрация: щели автоматично да дерегистрират, ама 'гражданинът' трябвало после сам да ходи да се регистрира. поне до 1ви юли. хайде на бас, че няма да им сработят системите от 1ви юли..:)
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Законът е Добър нямаш застраховка нямаш право дори да я държиш на улицата паркирана Сега ще купят още ПаяциПроблемът е в Застрахователните компаний който не покриват Абсолютно нищо с тая Гражданската Отговорност
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАТколко пари ще ни вземат, защото застрахователитеи ще ни ги включат в застраховките.
42
7
 
0
 
! Отговори
сс преди 8 години
До 35Винетките ги въведи Царя и НДСВ. Лаик, все Костов ви в главата
41
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само не разбрах, до сега ако нямаш застраховка, но стане катастрофа, и ти изплащат обезщетение ли?Нещо ненсъм много сигурен. Застрах.компании всякак се мъчат да ти платят по-малко, а при инцидент да си без зад.застраховка и ще ти направят компромиси? Врели-не кипели.Просто има много хора по села и отдалечени региони, които си карат колите до нивите, и застраховки не правят...трябва да им оберат на тях парите..Нищо че там сигурно са само черни пътища, но и винетки ще им поискат скоро.
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До аз. Как " разбра" , че масово не се плаща гражданска при глоба от 500 лева? Защо не виждаш злоупотребата с власт и беззаконието на управляващите? Държавната помощ за гражданската, която не ти покрива щетата?!