Ген. Попов: Не очаквам конфликт между НАТО и Русия

Модернизация на войските иска началникът на отбраната
7 май 2016 14:16, Петя Славова
119
Ген. Попов: Не очаквам конфликт между НАТО и Русия
Снимка: архив, БТА

 Русия има правото да разполага където поиска своите формирования, но това не са добри сигнали – така началникът на отбраната генерал Константин Попов коментира пред bTV решението на Москва да изпрати по западната си граница три допълнителни дивизии в отговор на по-високата активност на НАТО в Източна Европа.

„Далеч съм от мисълта, че ще има въоръжен конфликт между НАТО и Русия. Когато става въпрос за оръжие, трябва да сме внимателни”, отбеляза той.
 
Ден след впечатлилия с размаха си гергьовденски парад, ген. Попов призна, че „може би има някаква далечна връзка” между мащабите на военните демонстрации и това дали сме близо до война.
 
„За това кога е близо един конфликт не си личи само по парадите и по това какво говорим. Преди едни сериозни конфликти посланията са съвсем различни”, каза генералът и припомни думите на Бисмарк, според когото най-много се лъже преди война и по време на избори.
Още по темата
 
„Факт е, че има много напрежение, има конфликти – в Украйна, Сирия, Либия. Лошото е, че тези конфликти все по-близко идват до нас.  Спомняте си каква беше ситуацията преди 5 години, кой можеше да предвиди, че ще сме в такава сложна регионална и геополитическа обстановка?”, запита началникът на отбраната, като припомни, че сериозен проблем представляват и тероризмът и миграционната вълна.
 
И, все пак, защо вчерашният парад беше с толкова повече техника от предходните? „Отдавна не бяхме организирали такъв парад, за нас беше важно да изпратим това послание – България има все повече нужда от българската армия, българската армия ще бъде ангажирана с все повече отговорности”, отговори ген. Константин Попов.
 
По думите му първоначално идеята била за по-скромен парад, но отвсякъде заваляли запитвания за участие.
 
Той посочи, че като началник на отбраната има за цел да бъде извършена модернизация и на трите рода войски. По отношение на покупката на нови изтребители, генералът изрази мнение, че доставката им може да стане до 2018-2019 г., но след това ще е необходимо време за усвояването на техниката. Според него около 2026 г. ще можем да говорим за модернизирана българска армия.
 
На въпрос дали разследването на началника на дирекция „Отбранителна аквизиция” в МО Венислав Цанов ще саботира модернизацията на наличните в момента МиГ-29, ген. Попов отговори: „Надали съдбата на 1 човек е решаваща за модернизацията на българската армия”.
 
Началникът на отбраната подчерта, че „българският воин е особен тип човек, това е човек, който се е клел в родината си, той е готов за саможертва. Ние имаме такива млади момчета и момичета в момента. Воинският начин на живот не само в поделението, в гарнизона, това е отношение към света, към колектива, към другите хора. Това е висок идеал, да го следваш”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
2
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Одисей,нужно ли е да ти помага цензурата?Не се ли чувстваш достатъчно уверен?Впрочем,какво си работил за 180лв едно време?Щото аз почнах като обикновен работник с 150 и на 6-тия месец вече с разряд вземах 220-240 извънредните ги плащаха на ръка по1.5,значи общо 300лв/месец.Баща ми вземаше 400 до 500,като автобусен шофьор,а майка-250 като счетоводител(среднист).Допълнителните доходи не се броят.Ама не ти го хваля онова време-все пак,ако тогава всичко беше наред,нямаше да дойде това сега.
54
3
 
2
 
! Отговори
до 78 преди 8 години
Може от Цар Киро на Черно можеш да си купиш дори и Медицински спирт за мазане и за разтриванеХххххххххКолко беше курса Долар-Лев по времето на Тошко и колко струваше бутилка Уиски в КорекомаА сега да те видим
53
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По,кой начин руския национализъм е опасен за България? Русия е единствената суперсила,която има интерес от съществуването на България.
52
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе Путин какво защитава в Сирия.?Русия ли ?
51
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Което е вярно, вярно е.
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПЪК СЕГА ИМАМЕ ЕДНА СВОБОДА НА СЛОВОТО, МАЙ НЯМА ГОЛЯМА РАЗЛИКА СЪС СВОБОДАТА НА СЛОВОТО ТОГАВА.:) ЕСНИ СВОБОДНИ ЖУРНАЛИСТИ, ЕДНИ СВОБОДНИ МЕДИИ... УХАА.
49
3
 
2
 
! Отговори
Limon.rezenki преди 8 години
Vsichki obichat bg orajia "Chakaimalko".
48
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом смяташ че съм твой човек Лошо няма Като твой човек може и да ме убедиш Продъжавай да пишеш Само се Конкретизирай че тва отдолу дето си написал е една гаща плява Пиши конкретни суми Не врели не кипели
47
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе за коя частна американска военна фирма работите , та наема български войници за Авганистан . От България изпращат оръжие за терористите по света , та се и гръмнаха по невнимание !
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе то сега, като е частна собствеността, всичко пак отива в един джоб , а за нас пак са трохите.
45
2
 
11
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Одисей,България има ЕДИН,ЕДИНСТВЕН враг и това е ТУРЦИЯ!Естествено,не можем да се справим с нея в обикновена война,абсурд!Обаче има асиметрични средства,които могат да спрат евентуална експанзия,при това не много скъпи.Защото не ние ще нападаме Турция,а тя нас,което ясно проличава в изявленията на техните лидери,както и в действията на тяхната агентура у нас.Затова да вземем мерки,та да не се налага пак Русия да ни спасява(което не е добър вариант,щото води до зависимости).
44
6
 
10
 
! Отговори
zeus преди 8 години
До OdysseusРуснаците ако искаха да ни асимилират да са го направили в периода 44-89 година. Факт е обаче, че тогава дори не е имало руска база на наша територия, а сега има поне 4 американски такива. Дори в условията на СИВ и Варшавския договор ние имахме по-голяма икономическа и политическа свобода, отколкото сега. Наистина има хибридна война и тя се води от такива като теб, и не е срещу Русия, а срещу българщината!
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
58.Ще ходиш в Авганистан с армия ,И ще си защитаваш границата с какво ?Влизат си на тумби и никой не може да ги види на границата , а чак като са вътре, та някой стигат и до София !
42
3
 
2
 
! Отговори
Roloi преди 8 години
Za odi say mesecite sa sekundi i minuti...:-)
41
3
 
4
 
! Отговори
PD преди 8 години
Основен проблем е липсата на суверенитет.БА я приватизираха, генералите ги издигат по политическа коректност и отстраняват неудобните с апаратни интриги.Платените войници подписват договори с секретни по отношение на данъкоплатеца и български гражданин клаузи.Представлявайки РБ, участват в авантюри на НАТО и разни съюзи, без нужната легитимност, като получават за това възнаграждение. И все пак друга армия нямаме. Обаче иде деня, който всички ни убеждават, че няма да дойде, и ще видим кой кой е.
40
3
 
4
 
! Отговори
до 54 преди 8 години
Че кви данъци плащаше тогава КазвашПиши тук пиши Не ми устромничи ПишиКакъв данък плащаше за апартамент-вила-пътен данък-колко ти беше ДАНЪК ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ ВЪРХУ ПРОДУКТИТЕти пиши не се притеснявай
39
3
 
1
 
! Отговори
До 49 преди 8 години
Дано не те е чул " дявола"!
38
3
 
7
 
! Отговори
?? преди 8 години
Америка има голямо въоръжение , но не предоставя нищо без пари , въпреки НАТО. Като гледам предизборната кампания за американски президент - Доналд Тръмп иска държавите членки да увеличат военните си разходите , а не само Америка да харчела пари.И повече участие на съюзниците с жива сила !Та Ген. Попов казва че българските войници се кълнат за РОДИНАТА си ?Но къде ги изпращате на мисия ? Нещо се разминават интересите !И обяснението за военните разходи , което се налага от друго място !
37
3
 
5
 
! Отговори
zeus преди 8 години
До OdysseusТе това казвам, че ловците и охранителите не са армия. Последните конфликти доказаха, че войната се води точно с автоматично оръжие, РПГ и ПТУР. Руската заплаха е само в главата ти или по-скоро е наложена манипулация на тези, които ти плащат да пишеш тук ;)
36
3
 
7
 
! Отговори
Реформа преди 8 години
На тази армия са нужни 2 до 3 генерала, десетина полковника и не повече от 100 майора. Това се прави без пари, а армията ще живне, а и пари ще се намерят за ново въоръжение. В момента положението е уникално.