Ген. Попов: Не очаквам конфликт между НАТО и Русия

Модернизация на войските иска началникът на отбраната
7 май 2016 14:16, Петя Славова
119
Ген. Попов: Не очаквам конфликт между НАТО и Русия
Снимка: архив, БТА

 Русия има правото да разполага където поиска своите формирования, но това не са добри сигнали – така началникът на отбраната генерал Константин Попов коментира пред bTV решението на Москва да изпрати по западната си граница три допълнителни дивизии в отговор на по-високата активност на НАТО в Източна Европа.

„Далеч съм от мисълта, че ще има въоръжен конфликт между НАТО и Русия. Когато става въпрос за оръжие, трябва да сме внимателни”, отбеляза той.
 
Ден след впечатлилия с размаха си гергьовденски парад, ген. Попов призна, че „може би има някаква далечна връзка” между мащабите на военните демонстрации и това дали сме близо до война.
 
„За това кога е близо един конфликт не си личи само по парадите и по това какво говорим. Преди едни сериозни конфликти посланията са съвсем различни”, каза генералът и припомни думите на Бисмарк, според когото най-много се лъже преди война и по време на избори.
Още по темата
 
„Факт е, че има много напрежение, има конфликти – в Украйна, Сирия, Либия. Лошото е, че тези конфликти все по-близко идват до нас.  Спомняте си каква беше ситуацията преди 5 години, кой можеше да предвиди, че ще сме в такава сложна регионална и геополитическа обстановка?”, запита началникът на отбраната, като припомни, че сериозен проблем представляват и тероризмът и миграционната вълна.
 
И, все пак, защо вчерашният парад беше с толкова повече техника от предходните? „Отдавна не бяхме организирали такъв парад, за нас беше важно да изпратим това послание – България има все повече нужда от българската армия, българската армия ще бъде ангажирана с все повече отговорности”, отговори ген. Константин Попов.
 
По думите му първоначално идеята била за по-скромен парад, но отвсякъде заваляли запитвания за участие.
 
Той посочи, че като началник на отбраната има за цел да бъде извършена модернизация и на трите рода войски. По отношение на покупката на нови изтребители, генералът изрази мнение, че доставката им може да стане до 2018-2019 г., но след това ще е необходимо време за усвояването на техниката. Според него около 2026 г. ще можем да говорим за модернизирана българска армия.
 
На въпрос дали разследването на началника на дирекция „Отбранителна аквизиция” в МО Венислав Цанов ще саботира модернизацията на наличните в момента МиГ-29, ген. Попов отговори: „Надали съдбата на 1 човек е решаваща за модернизацията на българската армия”.
 
Началникът на отбраната подчерта, че „българският воин е особен тип човек, това е човек, който се е клел в родината си, той е готов за саможертва. Ние имаме такива млади момчета и момичета в момента. Воинският начин на живот не само в поделението, в гарнизона, това е отношение към света, към колектива, към другите хора. Това е висок идеал, да го следваш”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
17
 
! Отговори
НА ПАРАДА преди 8 години
видяхме ЦЯЛАТА БГ армия. И 3-те самолета и няколкото вертолета, всичко що е останало здраво от МОГЪЩАТА БНА с 250 бойни самолета, полк МИ-24Д, вертолетно звено звено за борба с подводници, над 2000 танка...... А най-смешното бе, че въздушния парад се водеше от стария МИ8, а "златните" КУГЪРИ никъде ги нямаше. И се повалиха генералите с нови патрулни джипове за военната полиция. Т.е жандармерия и полиция са нужни на КОЛОНИАЛНИТЕ власти. А турците разбира се са ни първи дружки. ХА, ХА!
14
4
 
12
 
! Отговори
някой преди 8 години
Абе то в тая нашта войска освен генерали друго има ли!? Май ги произвеждат на килограм!?
13
6
 
7
 
! Отговори
Шопчо преди 8 години
До ЧекистС 5 танка, 2 самолета и 3 пушки (ако ще и най-най-най-модерните да са) нищо не може да се направи.----------------- 120 Т-72, 200 БТР-а, ракети Точка, които оказа се НЕ СА НАРЯЗАНИ, 80 БМ-21 и 20 000 армия, без да броим подкрепата на НАТО. Не знам как един-два батальона "вежливи човечета" ще променят нещо. Само артилерията ще ги разнесе на мелькие куски, даже нема да има нужда да ги копаме.
12
3
 
5
 
! Отговори
Zdravei преди 8 години
Kak sa bulgarskite soldatki v Afganistan?! Kak praznuvaha hrabria i smiren den drugite hrabri i smireni bulgarski askeri izvan rbg?!?!
11
10
 
4
 
! Отговори
Шопчо преди 8 години
Много е тежко да си измамен от съдбата полуруснак в БГ-то. От отчаяние плюваш по форумите, татуираш си джуджета по телото, избиваш зъби на българите по улицата. А отпускарчетата на Путин не идат и не идат. Отникъде взорът надежда не види и азиатските орди не драпат насам...
10
2
 
12
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
"Ден след впечатлилия с размаха си гергьовденски парад"Стига с тези розови очила, а? Нека бъдем реалисти и трезво гледаме на нещата. С 5 танка, 2 самолета и 3 пушки (ако ще и най-най-най-модерните да са) нищо не може да се направи.Каква мощ, каква армия, какъв размах. Слизайте на земята.Поделенията са разрушени, техника няма, технически персонал не се предвижда.Едно време с повече самолети облаците гонеха, от това което беше представено като мощ на парада.
9
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
6.Не се радвай , че в отговор ще ти запалят *** на теб в България, а не на американците . Като са толкова смели, защо не си пускат атома от САЩ към Русия , а търсят *** като вас !
8
3
 
11
 
! Отговори
Rommel преди 8 години
Ген. Попов може само да се моли и да се надява наистна да не се случва подобен конфликт, че суровото ми генералско изражение много бързо ще се промени...
7
3
 
13
 
! Отговори
zeus преди 8 години
До Анонимен 4Тя униформата е добра, ама тоя е кат чироз и не може да я изпълни. Виж, военните полицаи на парада вчера бяха друга работа, техните униформи са от магазин XXXXL ;)
6
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро на руската *** й идва края. Макар че на жалкото КГБ-истко джудже ще са му малко няколко атомни бомби директно в Кремъл. Той заслужава доста по-мъчителна смърт заради хилядите си престъпления срещу човечеството...
5
2
 
14
 
! Отговори
Картаген преди 8 години
"Кой можеше да предвиди...?" Този, който я е планирал. По-точно, архитектът на верижното запролетяване в Северна Африка и на февруарската пролет в Украйна през 2014 г. Вярно, в Египет се измъкнаха от пожара, ама те са друго нещо. Генералите им го доказаха.
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква е таз униформа кат на кондуктор.
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смешни ставате бе Генерали !!Русия е заплаха че си стоварва оръжие на южната си граница ?В отговор , че САЩ използва *** като Полша и околните , да опаше Русия ! Е на това , много ли ум трябва , да го разбереш , както се провиква и Плевнелиев , Елате тук , че Русия е заплаха ! Браво !
2
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв началник на отбраната може да е тоя пикльо.Ако милееше за България щеше да е вкарал танковете в народното събрание вече след това вето на другия пикльо.
1
3
 
28
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Да не забравяме, че първо НАТО (да се чете САЩ) реши да изпрати 4000 души на руската граница, а новите руски дивизии са в отговор именно на тази провокация.