Ген. Попов: Не очаквам конфликт между НАТО и Русия

Модернизация на войските иска началникът на отбраната
7 май 2016 14:16, Петя Славова
119
Ген. Попов: Не очаквам конфликт между НАТО и Русия
Снимка: архив, БТА

 Русия има правото да разполага където поиска своите формирования, но това не са добри сигнали – така началникът на отбраната генерал Константин Попов коментира пред bTV решението на Москва да изпрати по западната си граница три допълнителни дивизии в отговор на по-високата активност на НАТО в Източна Европа.

„Далеч съм от мисълта, че ще има въоръжен конфликт между НАТО и Русия. Когато става въпрос за оръжие, трябва да сме внимателни”, отбеляза той.
 
Ден след впечатлилия с размаха си гергьовденски парад, ген. Попов призна, че „може би има някаква далечна връзка” между мащабите на военните демонстрации и това дали сме близо до война.
 
„За това кога е близо един конфликт не си личи само по парадите и по това какво говорим. Преди едни сериозни конфликти посланията са съвсем различни”, каза генералът и припомни думите на Бисмарк, според когото най-много се лъже преди война и по време на избори.
Още по темата
 
„Факт е, че има много напрежение, има конфликти – в Украйна, Сирия, Либия. Лошото е, че тези конфликти все по-близко идват до нас.  Спомняте си каква беше ситуацията преди 5 години, кой можеше да предвиди, че ще сме в такава сложна регионална и геополитическа обстановка?”, запита началникът на отбраната, като припомни, че сериозен проблем представляват и тероризмът и миграционната вълна.
 
И, все пак, защо вчерашният парад беше с толкова повече техника от предходните? „Отдавна не бяхме организирали такъв парад, за нас беше важно да изпратим това послание – България има все повече нужда от българската армия, българската армия ще бъде ангажирана с все повече отговорности”, отговори ген. Константин Попов.
 
По думите му първоначално идеята била за по-скромен парад, но отвсякъде заваляли запитвания за участие.
 
Той посочи, че като началник на отбраната има за цел да бъде извършена модернизация и на трите рода войски. По отношение на покупката на нови изтребители, генералът изрази мнение, че доставката им може да стане до 2018-2019 г., но след това ще е необходимо време за усвояването на техниката. Според него около 2026 г. ще можем да говорим за модернизирана българска армия.
 
На въпрос дали разследването на началника на дирекция „Отбранителна аквизиция” в МО Венислав Цанов ще саботира модернизацията на наличните в момента МиГ-29, ген. Попов отговори: „Надали съдбата на 1 човек е решаваща за модернизацията на българската армия”.
 
Началникът на отбраната подчерта, че „българският воин е особен тип човек, това е човек, който се е клел в родината си, той е готов за саможертва. Ние имаме такива млади момчета и момичета в момента. Воинският начин на живот не само в поделението, в гарнизона, това е отношение към света, към колектива, към другите хора. Това е висок идеал, да го следваш”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
10
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Одисей, не бъди наивен, мислиш ли, че ако примерно Турция ни нападне НАТО ще си мръдне пръста? НАТО не е отбранителен съюз, дори не е съюз, а инструмент на външната политика на САЩ, обслужващ само техните интереси.
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До тяЩе станем. България още с приематето си в НАТО и ЕС е предвидена именно за фронтова линич и плацдарм за войната с Русия.
33
4
 
4
 
! Отговори
до 41 преди 8 години
Що трябва да се вдигат данъците Нали сме в най големият военен съюз с най големите и богати световни силиДА НЕ БИ ТОШКО ОТ ПРАВЕЦ ДА ВИ ВДИГАШЕ ДАНЪЦИТЕ ВСЯКА ГОДИНА ЧЕ БЕХМЕ ТАКАВА РЕГИОНАЛНА СИЛА ТА ДОРИ И СВЕТОВНА ВСИЧКО ОПИРА ДО КАК СЕ ВОДИ ПОЛИТИКАТА В СТРАНАТА НЕ НЕЩО ДРУГО
32
4
 
6
 
! Отговори
Иван преди 8 години
АРМИЯ?----Мъка,БРАТЯ!!!Чакайте да споделя с Вас,току що прочетен ВИЦ-Влиза по Гергьовден м-р Ненчев в Църква и отправя гореща молба към БОГ--Направи така,че Армията НИ да е хем най-малка,хем най-силна.Войниците да служат по 1месец и всички съседи да треперят от нас!.--Молбата ти ще се сбъдне,Чадо-проехтял Божия глас.-Спокоен,м-рНенчев излиза от Църквата и НАСРЕЩА МУ....-СЪВЕТСКАТА АРМИЯ БИЛА--ДОШЛА!!!
31
4
 
6
 
! Отговори
тя преди 8 години
Ако станем фронтова линия между Русия и САЩ /недай си боже/нашите управници крали милиони и милиарди ще избягат и ще ни оставят тук да горим! Престъпници ни управляват 26 години, затова и толкова бедни има в страната ни!
30
2
 
3
 
! Отговори
zeus преди 8 години
До OdysseusНе бъркай късоцевното и гладкоцевното оръжие с автоматичното ;)За чуждия опит не си прав, механично внасяме какво ли не, но не и правилното.
29
4
 
8
 
! Отговори
Одисейчо преди 8 години
ти си си дал д...то на АМЕРИКА, нека тя и ПАСИТО да дават пари, щом искате танкове да стягате срещу РУСИЯ - нашата ОСВОБОДИТЕЛКА. Обаче ПОСКОРО ще ви играят тояги по главите на такива като теб, ПЛЕВЕЛА и ТИКВАТА. ИВАН КОСТОФФ също го помним и мноооого други НАЦИОНАЛНИ ПРАДАТЕЛИ
28
2
 
3
 
! Отговори
zeus преди 8 години
До OdysseusЗа банките си прав, швейцарците излязоха сухи от ВСВ, макар че сътрудничеха и с едните, и с другите. Наблягам на факта, че те имат огромна за населението си армия и това е модел, който можем да приложим. За бонус ще се решат и проблемите с набезите на шведите, обаче пусти страх, как да има оръжие в народа, ами ако реши да клати държавата ;)
27
3
 
15
 
! Отговори
С300 преди 8 години
които минаха на парада са купени от НР БЪЛГАРИЯ и са от първите модификации, което ще рече, че са вече доста стари - над 30 г., другите зенитни комплекси са ОЩЕ по-стари. НИЩО, ама НИЩО не е купено ново. Даже танковете са без ДИНАМИЧНА ЗАЩИТА, което е задължително за борба с тандемните боеприпаси. Просто не знам с какво самочувстие ПЛЕВЕЛА и ТИКВАТА застават пред строя. Тези *** са пълни нули, а ТРАКТОРИСТА министър на МО пък е само за смях, обаче облажи любовниците си с пари на МО
26
2
 
16
 
! Отговори
тя преди 8 години
Държава в която полицията е три пъти по-голяма от армията не е съвременна държава,а такава от третия свят! България за 26 години я направиха жалка страна!
25
4
 
7
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Одисейчо, нито площта, нито колко е голяма армията са критерии за отбранителните възможности. Много ми харесва как са го измислили швейцарците, с население колкото нашето за часове събират 2 милиона обучена и въоръжена армия, ама там всеки си спи с автомата под възглавницата ;)
24
4
 
10
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Ха-ха,война с Русия,тия луди ли са???Ако не сме прекалено изпълнителни към американските заповеди,няма да имаме никакъв проблем с Русия!Врагът на България е на югоизток!Там е проблемът и е нужно много интелигентно и смело решение!За какво ни е института за ядрена физика и ядрена енергия при БАН,ако не направят българска атомна бомба???Щом в Северна Корея може,значи и тука може!Материал има в изобилие(АЕЦ).
23
2
 
3
 
! Отговори
Ar balet преди 8 години
Offshorite ot nato imat ogromni kolichestva proizvedeni orajia, medikamenti, tehnika...tarsiat si europeiski divaci da im gi prodavat i da specheliat parishki za novi offshorni firmichki...
22
7
 
15
 
! Отговори
тя преди 8 години
Турция със съгласието на САЩ нападнаха Сирия , а сега заедно с НАТО гледат към Русия.Най- омразните държави в Света са Турция и САЩ!!!Причинили страдания и смърт на хиляди невинни хора по света!
21
6
 
13
 
! Отговори
1982 година преди 8 години
СССР ПОДАРИ на България 10 учебно бойни самолета -спарки. А не си спомням САЩ да са подарили нещо освен един кораб с мухлясала царевица 1990г , на който платихме транспортните разходи, а нея изхвърлиха, защото щеше да се натрови добитъка.
20
5
 
12
 
! Отговори
до Шопчо преди 8 години
Освен да плющите по Ново село и да фърляте фишеци и да плашите рибата в Шабла като миналата година за друго няма да ви послужи нито Парада нито съюзниците от НАТОЩОТО НЯМАТЕ ТОПКИ ЗА ПОВЕЧЕ
19
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Парадът беше хубав. Най съм доволен от стегнатите войници и офицери. Добра форма, родолюбиви българи. Това е в основата на славната ни армия.
18
5
 
10
 
! Отговори
НА ПАРАДА преди 8 години
както казах видяхме ЦЯЛАТА БГ армия. А *** си ти, защото аз съм си обслужвал тия самолети преди 30 години....
17
3
 
9
 
! Отговори
ПРЕСТЪПЛЕНИЕ НА ПАСИ преди 8 години
и "приятели" да ни набутат в НАТО за другари с ТУРЦИЯ няма да остане НЕНАКАЗАНО
16
2
 
2
 
! Отговори
Domati sort NY преди 8 години
Bratchet, ko praiat drujkite amerikanskite soldati v rbg - praznuvat li hrabro i smireno ili sadiat domati na kolcheta i red chili peper v gergevec, sadievo, gradsko, straldja, dragodanovo, faculteto, stolipinovo, garmen, kula, lom, kaloyan, preslav, tsarevo, koren i bezmer?! Taman e dobre napoeno i izorano...?!