Борисов: Политиците единни за енергийните проекти!

Путин беше добронамерен, което ме учуди, заяви премиерът
Обновена: 6 авг 2016 20:32 | 6 авг 2016 13:18, Анисия Иванова
182
Борисов: Политиците единни за енергийните проекти!
Снимка: БТА

Българските политици трябва да се обединят, за да могат да се реализират големите енергийни проекти на България. Това ще стане със съдействието на Европейската комисия, но не може да се случи и без Русия, заяви премиерът Бойко Борисов във Варна, където е за откриването на Център за наблюдение на морското крайбрежие.

"708 милиона евро са дадени през годините за АЕЦ „Белене” и всъщност имаме само един гьол", каза той и припомни, че към днешна дата страната ни има осъдителна присъда и е длъжна да плати 553 милиона евро.

„Това е огромна сума пари, за да придобие два реактора, само че след като сме осъдени да придобием тези два реактора, ние нямаме никакви други действия освен да ги платим или да протакаме във времето в юридически схватки”, каза още Борисов.

Още по темата

От друга страна, не трябва да забравяме, че всеки ден върви лихва от 167 хиляди евро и дотук имаме натрупани 30-40 милиона с лихвите, така че около милиард и 200-300 милиона евро трябва да платим, нямаме какво друго да направим, обясни той, цитиран от БНР.

"Направих пътека до Брюксел, за да обясня на ЕК за какво става дума и че ще стигнем дотук", каза Борисов и уточни, че е благодарен на Жан Клод Юнкер, както и на ЕК.  "Най-после разбраха, за което доказателство е писмото, подписано лично от Юнкер", каза премиерът.

Що се отнася до разговора с президента Путин той коментира, че е благодарен за него.

"Разговорът с руския президент можеше да ми бъде отказан с всичко, което ние сме изговорили през годините. И аз затова на Путин му благодарих, че ми даде този разговор. Той беше доста добронамерен, което ме учуди”, каза още министър-председателят. 
 
Премиерът обясни, че Путин е посочил, че иска да помогне на България и затова ще изпрати експерти у нас.

„Всеки, който ми каже, че трябва да платим около 3 млрд. лв. и да вземем два реактора и да ги сложим в музей, аз мисля, че няма да е отговорно към хората, които се борят за всеки лев. Трудно бихме ги продали,  да не кажа невъзможно, защото те имат договор за 10 реактора с Иран и вместо да произведат общо 12 с българските, трябва да произведат осем плюс два”, каза премиерът. 

"Успяхме да се разберем за това, че ще търсим наш вариант за реализация, защото, освен Белене, където имаме един гьол, доста скъп, на пристанищата във Варна и в Бургас има струпани тръби", продължи Борисов, като визира нереализирания проект "Южен поток", който е на обща стойност 2 милиарда и 200 милиона евро.

"Това е изключително важно и трябва да направим така, че нашите проекти да се реализират, защото иначе знаем какво ще стане. На 9 август президентът Ердоган, заедно с президента Путин ще говорят за реализация на проекта "Турски поток". От друга страна, южните газови коридори минават през Гърция и ние, в крайна сметка, ще се превърнем просто в един клиент и всички пари, които сме инвестирали с годините на обща стойност над 20 милиарда лв. в газопреносната система отиват на вятъра, образно казано", обясни той.

Той коментира, че са направени стъпки, с които могат да се намерят инвеститори за газовия хъб „Балкан”. По отношение на „Белене” по думите на министър-председателя  има няколко варианта, като единият е „Белене” да стане частен проект, с малко участие на държавата.

По думите му на 5-6 септември във Варна ще има голяма среща, посветена на бъдещето на газопреносния хъб "Балкан". "Това ще се реализира именно във Варна, но няма никакъв смисъл да говорим на тази тема, ако не се разберем преди това какво става с двата реактора, както и с тръбите за "Южен поток", каза той.

Премиерът каза, че на фона на всички тези големи проблеми остават встрани дебатите и конфликтите покрай президентските избори, но уточни, че е направил всичко необходимо да освободи генерал Радев колкото е възможно по-бързо, за да може той да се включи спокойно в предизборната кампания.

"Дотогава няма да коментирам и очаквам неговия коментар", каза премиерът.

Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев, на екологията Ивелина Василева, кметът на Варна, областният управител присъстваха на откриването на център във Висшето военно-морско училище, който дава възможност да се реагира при всякакви бедствени ситуации, включително и при нефтени разливи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още по темата: Бойко БорисовАЕЦВарна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Специалният пратеник на САЩ за Енергийна Amos Hochstein каза, че в случай на проекта за газопровод "Северен поток-2" Украинската икономика ще се срине. Пред репортери словашки издание EurAktiv, Hochstein каза, че веднага след като Украйна ще загуби статута на транзитна страна за руския газ, тя ще загуби приходи в размер на два милиарда долара. "Вие се конфискува два милиарда долара приходи от нестабилна икономика на Украйна в момент, когато международната общност се опитва да икономически подкрепят Киев. Както ще се възстанови от това? Отговорът е *** - нищо. Икономиката ще се срине "- каза
127
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Политиците са единни единствено в краденето.
126
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на 152.
125
0
 
1
 
! Отговори
Mdaa.... преди 7 години
Gargarata e iaka....politikus.ru/events/81902-bolgariya-umolyaet-rossiyu-vozobnovit-energeticheskoe-sotrudnichestvo.H t m L
124
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов не е политик, аз се съмнявам, че Путин ще има с него нещата................
123
0
 
11
 
! Отговори
какво правиш тук преди 7 години
До Ха- ха- хаАми заминавай за "свободна и просперираща" Украйна! Никой не те спира.
122
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще се кляка на Русия,няма начин!После ще се клякане и на Китай,не дай си боже и на други покрай тях.....Сега се сещам за една мъдра мисъл на китайски военоначалник:Ако на чело на армия от магарета стои лъв,то тя ще спечели всяка битка!Ако армия от лъвове се предвожда от магаре,тя ще загуби всяка такава!
121
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ха- ха- хаМного от платените са щастливи защото получават пари само ако в постингите им са включени негативни коментари срещу Русия и Путин.
120
2
 
13
 
! Отговори
"Рублата девалв преди 7 години
През последните 10-15 г.съм посещавал около 30 пъти Русия,а за последно бях там преди 3 м.Много по-добре са от нас и като нас мрънкат за по-високи заплати и пенсии.Обаче в магазините има всичко.Плющят си черен хайвер с големите лъжици от трилитровите буркани,поркат си водката,носят си новите дрехи и най-важното-обикновените хора вярват в Путин и го обичат! нормалните хора не си броят копейките до пенсия или заплата.
119
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 150Обяснението не е много сложно! По времето на Студената война се създадоха Нато и ЕС-държави с вековна колониална политика-САЩ и по-голяма част от Зап.Европа.Срещу тях под егидата на СССР се създаде СИВ и Варш.договор. Вторите наблягаха на технологии във въоръжаване,защото за толкова имаха средства,а първите продължаваха неоколониалната си агресивна политика.Резултат-победиха временно дъвките и шоколадовите яйца,но сега си берат плодовете на тази победа!
118
2
 
19
 
! Отговори
sssssss преди 7 години
БОРИСОВ Е ЗВЪНЯЛ НА ПУТИН, НО ОТСРЕЩА СА КАЗАЛИ, ЧЕ НЕ РАЗГОВАРЯТ С ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМНИЦИ
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво ли са си казали Ей оня защо не ми се обаждашМислех ,че ми се сърдиш Не бе Аз таковата нали разбирашДа разбирам А бе мани зае.би
116
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обама знае ли ,че звъни на други да не ревнува или той го няма за нищо!
115
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обажда се, че му пречели руските самолети край натовското небе и че харчи ресурс на ремонтираните в Полша мигове. И праща много поздрави от Шотландската пастирка и хибридния министър на отбраната.
114
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С кой очи се обажда на Путин!
113
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Подкрепяйте, бе. Лихвата тече. Подкрепяйте бееее, тече лихвата, лихвата. Мамка й лихва, ех да я нямаше проклетата лихва.... тъй щях да покрепя Путин по сурата, ама...." - си мисли борисовчо.
112
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единно ги спряха под давление на ЕС и САЩ, за да накажат руснаците. За нас ЕС и САЩ не мислеха изобщо, важно беше на руското Вуте да му е зле. Сега заедно, реформатори, гербатори, Теменужки, енергийни експерти и НПО пазарни икономисти, заедно с Отворнео общество, ще подкрепят дружно всички проекти.
111
1
 
8
 
! Отговори
няма проблем преди 7 години
До Не на БЕЛЕНЕСъдът постанови, че България трябва да плати обезщетение в размер на 620 милиона евро, а до пълното погасяване на цялата сума трябва да се плаща ежедневно неустойка 167 хиляди евро.Прочети още на: dnes.bg/obshtestvo/2016/08/06/borisov-politicite-da-sa-edinni-za-energiinite-proekti.311516,3
110
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И докато Б.Борисов поправя извращенията на Р.Овч.,в БСП се боричкат кой да се кандидатира за президент.Тази партия е феноменална,изключителна,няма друга като нея.
109
4
 
2
 
! Отговори
Обядвал преди 7 години
Обединение около гьола... После президент - обединител. После нов-стар освободител -обеднител. Това е което Борисов обсъжда с Путин.