In memoriam: Отиде си Човекът парламент Гиньо Ганев

Той почина на 88-годишна възраст
18 дек 2016 11:25,
97
In memoriam: Отиде си Човекът парламент Гиньо Ганев
Снимка: Булфото, архив

Почина Гиньо Ганев. Тъжната вест съобщиха негови близки, цитирани от БНТ.

Гиньо Ганев издъхна на 88-годишна възраст. Беше известен като "Човека-парламент", тъй като беше народен представител в 8 поредни Народни събрания - 3 преди 10 ноември 1989 и 5 след това.

На 13 април 2005 г. е избран от 39 Народно събрание за първия национален омбудсман на Република България.

Гиньо Ганев е роден на 2 март 1928 г. в Бургас. Завършва Юридическия факултет на Софийския държавен университет. След това се жени за дъщерята на първия министър-председател на България след 9 септември 1944 г. Кимон Георгиев, Мария.

Носител е на орден "Георги Димитров", а по повод 75-ата му годишнина президентът Георги Първанов го удостоява и с орден "Стара Планина".  

Поклонението ще бъде на 21 декември, сряда, от 13 ч., в храм "Св. Неделя".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
18
 
10
 
! Отговори
Трудовакъ преди 7 години
Последният известен човек, който можеше да ни разказва подробности за великото дело на деветнадесетомайците, в частност на о.з. подполковник Кимон Георгиев - човекът, който на практика след 1944 г. извърши организационно (ръководеше) електрификацията в България, с което се положиха основите на съвременната индустриализация на страната ни. Енциклопедичен ум, прочел и осмислил вагон с книги, нещо немислимо за днешните псевдоучени, да не говорим за двукраките ***, с които сме обкръжени днес...
46
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЧовекАаам ти си от ония човеци, дето нямат собствено мнение, но ръкопляскат на палачите! Сега пък ми бръщолевиш за общочовешки принципи- що не иде да словоблудстваш на другаря Сталин и тукашните му ***-комуноиди?!
45
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РеалистТи си непоправим ***- може ли да се ожени за Гръбчева и да не е комунист в червата?! А ние добре знаем какви са комунистите и техните отрочета социалистите- ***!
44
17
 
13
 
! Отговори
77777 преди 7 години
Освен Гиньо Ганев, не се сещам за друг от сегашните и предишни депутати след 1989-та година, който да знае или да е знаел какво е това Конституция и какво е това парламент. Добре, че беше той, че не ми се мисли, какви щяха да ги натворят неграмотните седесари.
43
20
 
14
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Гиньо Ганев май ще е единственият, който ще се помни с добро от парламентите след 1989-та година. Беше толкова голяма личност, че не случайно го наричаме човека-парламент.
42
17
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Не знам защо тук е пълно с лъжи за Гиньо Ганев, написани от хора, които явно мразят всички, които са по-умни от тях, което на практика означава всички хора. Гиньо Ганев е женен за дъщерята на Кимон Георгиев, който извърши три преврата, вкл. и кървавия деветоюнски преврат. В този смисъл той не е кръвен роднина с Кимон Георгиев, както правилно е написал Шабан Шаулич. Гиньо Ганев е издал книга с афоризми - колко от вас могат да го направят? Гиньо Ганев не е бил член на БКП и после на БСП,Тук лъжат
41
4
 
5
 
! Отговори
А1 преди 7 години
Всеки човек се адаптира към новите условия на живот, било то общественни или прородноклиматични!Няма значение при каква обществено идеологическа форма на управление живееш.Вчера беше социализъм с комунистическата му идеология, днес либерал демокрация с доста противоричивите си принципи, а утре? Незнаем!По- важното е да се постараеш да бъдеш човек, личност и да съхраниш честа, и нравствено моралните си човешки принципи, което, уви , не винаги ни се отдава.Живота е вечна промяна и адаптация
40
17
 
11
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Гиньо Ганев май е единственият, коийто заслужава уважение сред всички депутати след 1989-та година. Много умен човек, а други такива в България почти няма.
39
15
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Много ерудиран човек, с чувство за хумор. Трудно му беше в парламента заради останалите депутати, но остана верен на себе си. Добре, че беше той, че иначе Конституцията щяха дя я пишат хора, които не са прочели и една книга през живота си.
38
10
 
18
 
! Отговори
Стойностен човек преди 7 години
Дано близките му прочетат по форумите, що народна любов се сипе към този извергДано си дадат сметка на каква цена е изграден живота им и кой плаща за всичко което те консумират Какъв е бил един човек се разбира по това какво говорят за него хората след смъртта му.По-принцип на нормалните хора им е трудно да говорят лошо за някой който се е споминал. В конкретния случай става ясно че говорим за един от най -отвратителните гнусняри в българската история.Дано всяка псувня е +един градус в казана му
37
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Светла памет на един бележит българин и бургазлия!Първият му мандат е от 1981 до 1986 година.Имах удоволствието да го познавам лично.Има две сестри - зъболекарки, едната със сигурност е покойница.Ганев беше земен човек с невероятно добро чувство за хумор - това е присъщо за хора с много голяма душа и опит.Светла памет на човека и парламентариста Гиньо Ганев.Той е светла личност в историята на България.Той е набор 1930, или 1931-ва.
36
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още един от бандата "Кобурготски,Живков и с-ие" си отиде!Проблемът е кога ще си отидат "колегите им "от ЕС и техните деца...Ще е добре Тръмп и Путин още на първата си среща да се договорят кой ще е за Гуантанамо и кой за Сибир...А ако пропуснат някого- китайците да го вземат на Белене... Все пак някой трябва дса източи водата от гьола и да построи АЕЦ -а.Ще трябват много общи работници,кофражисти,строители... А за някои от тях ще трябват и пед-ераси,и ***...Бъдещето им ще е осигурено!
35
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо ме кара да се радвам, когато чета за кияци на държавна ясла, които не са между живите.
34
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази новина призив за всенародни веселия ли е? Този що семейства, съдби е разбил, ако президентът Йотов беше стипил в длъжност сигурно щяха да обявят национален траур. Един комунист по-малко!
33
1
 
3
 
! Отговори
Шабан Шаулич преди 7 години
До Изгърбич ЗадвратянНе -на дъщеря му е роднина...
32
11
 
26
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 7 години
Сигурен съм, че в момента този се пържи в ада заедно с тодор живков, андрей луканов и исак паси. Този човек и роднините му са причината за социалния, моралния и икономическия упадък на България от 09.09.1944 та до днес...
31
12
 
26
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 7 години
До всеки денЗАБРАВИЛ СИ--КОСТОВ Ф- ДИМИТРОВ НЕЍНСКА---ПРОКЛЕТИ ДА СА ---РАЗБИЛИ СЪЗНАТЕЛНО ИКОНОМИКАТА И УНИЩОЖИЛИ СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО И ПРЕДАЛИ ВЪЛГАРИЯ ЗА 12 СРЕБЪРНИКА
30
13
 
7
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
А Боко е Човекът Премиер. Добре че Плевнелиев не е Човекът Президент.
29
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отиде си още един от гробокопачите на България , но все пак - Бог да го прости !
28
0
 
4
 
! Отговори
ТУРЧИНЬ преди 7 години
До Изгърбич. Правилно аркадаш. Което си е верно си е. Ник нейма ти подсказва доста креативен ум. Ясно че пародираш бай Мъгърдич. Ама Задвратян направо цепи мрака хехехе