България е рай за пушачите и пиячите

С най-ниски доходи сме в ЕС, но не ядем най-евтино
28 яну 2017 07:30, Александър Попов
76
България е рай за пушачите и пиячите
Снимка: Булфото, архив

България е държавата в ЕС с най-ниски доходи и най-скромни производствени разходи, но въпреки това храната ни не е сред най-евтините, сочи изследване на Евростат.

Дори има стоки като олиото и маслото, чиито цени у нас превъзхождат средното европейско равнище.

Оказва се, че цените на храната, цигарите и напитките в България са с 30% под средните за Евросъюза, докато в Полша и Румъния са съответно с 37% и 36% по-ниски. Евростат изчислява тези съотношения, като взема предвид и покупателната способност на заплатите в съответните държави.

Сред 28-те от ЕС България се оказва ценови рай единствено за пушачите. Цените на цигарите са 50% от средното за общността ниво. Това не е изненада, тъй като и акцизите у нас са най-ниските, а те имат голяма тежест в цената.

В същото време обаче у нас цените на алкохолните напитки са 64% от средното за ЕС. На обратния полюс с много малка разлика са Ирландия и Финландия. В Ирландия алкохолните напитки са с цени 175% от средните в общността, а във Финландия - 172%.

Всъщност най-скъпият алкохол в цяла Европа се продава в Норвегия. Страната не е част от ЕС, но е в Европейското икономическо пространство и влиза в полезрението на Евростат. През 2015 г. там цените на алкохолните напитки са 250% от средните за ЕС.

В Норвегия са и най-скъпите цигари в Европа. С много малка разлика е Великобритания, която е страната от ЕС с най-скъпите тютюневи изделия. Техните цени на британския пазар са 219% от средните за общността. За сравнение, в България те са 50% от средните.

Най-евтините цигари в цяла Европа се продават в Македония, Сърбия и Албания, които също не са част от ЕС, но кандидатстват за членство и Евростат ги наблюдава.

Цените на вино, бира и спиртни напитки в България са по-ниски не само в сравнение с другите от ЕС, но и на фона на по-бедни страни като Албания, Косово и Черна гора. Само в Македония алкохола е по-евтин.

Като цяло поляци и румънци отделят по-малко перо от семейния бюджет, за да зареждат хладилника и трапезата си, става ясно от данните, събрани от Евростат. Дания е най-скъпата държава в ЕС, а Швейцария и Норвегия - в цяла Европа.

В много от стоковите групи Полша и Румъния бият България по евтиния. Северните ни съседи например могат да се похвалят с най-малки разходи за хляб, фиде и макарони. В Полша пък млякото, сиренето и яйцата са по-евтини.

Месото и рибата у нас са на доста адекватни спрямо доходите цени.

Но изненадващо олиото, зехтинът и маслото се оказват особено скъпи за джоба на българина. Със своите доходи средният холандец, финландец, италианец, испанец, чех, румънец, поляк, французин, англичанин и т.н. може да си купи много по-големи количества от тези стоки.

Макар и не най-ниски, цените на месото, рибата и зърнените храни у нас са по-малки в сравнение със средното за ЕС. Най-евтиният хляб в ЕС се продава в Румъния, сочат данните на Евростат. В северната ни съседка са и най-евтините плодове и зеленчуци - цените им са 49% от средните за общността. В България те са 66% от средното.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: алкохолцигариЕвростат
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
4
 
! Отговори
Минимална заплата преди 7 години
Първо да увеличат заплатите от това което ни грабиха 30 г. Изкуствено подържат нисък стандарт за да манипулират по - лесно
48
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече трябва да изравняват нашите цени с тези в ЕВРОПА. Първо да увеличат цените, а после ще има за по високи заплати
47
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен(32)Що за *** със 150 лева пенсия харчи по 50 за цигари!?
46
1
 
3
 
! Отговори
Koridor преди 7 години
Bulgaria e rai na obiavite za nedvijimi imoti....
45
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мила Родино, ти си алкохолен рай, твойте пури, твойте бири, ах, те нямат край.
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой пише такива глупостите. Само цигарите са по-евтини в магазина в България. Всичко останало доста може да се спори. Да не говорим за контрабандните цигари че са още по на ниски цени. Като сравним и доходите кое е евтиното? Мляко, олио, захар драстично по-евтино в Германия. Дрехи също, китайските смрадливи нискокачествени стоки дори не се допускат за продажба.
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Bulgaristan zagiva otpi6ete go
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един българин изпушва годишното отопление на четиричленно семейство !
41
6
 
12
 
! Отговори
Суека преди 7 години
Мани вчера и като цяло всеки ден пушачите са най-неприятните българи които виждам навън из София само хвърлят фасовете си по детски площадки , по спирки на градският транспорт , през терасата на блока , в шахтите които после са запушени и водата не се оттича и т.н. ! Употребяващите цигари хора са доста по долни от другите в това се убедих и все пушека отива в околните и не се съобразяват никога = СУПЕР НАГЛИ и НЕПРОДУКТИВНИ понеже си губят времето в почивки ПУШ ПАУЗИ а и отделно децата пушат !
40
5
 
7
 
! Отговори
Галичев преди 7 години
На доказани пушачи и пиячи трябва да им спрат социалните помощи.
39
4
 
7
 
! Отговори
Бай Ристо преди 7 години
Така е цигари и пиене са номер едно тук. Например надничарите които работят от ден за ден без осигуровки и са научени от бай Тошо че болницата е без пари и не си плащат здравните осигуровките които са 3 кутии цигари месечно. В същото време дават много повече за цигари и алкохол.
38
13
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Срамота е това с цигарите. Да поскъпват веднага, че е безобразие.
37
2
 
4
 
! Отговори
izh преди 7 години
Какво друго се предлага?
36
8
 
17
 
! Отговори
Глупости на търкалет преди 7 години
Защо СЕ ПИШАТ ТАКИВА ПОРЪЧКОВИ СТАТИИ. ИМАТЕ ЛИ ПРЕДСТАВА КАК СЕ ПУШИ В АВСТРИЯ, БЕЛГИЯ, и други. ТАМ ДАЖЕ В БОЛНИЦИТЕ СЕ ПУШИ. МНОГО ВИ МОЛЯ НЕ МЕ ОБЛЪЧВАЙТЕ С КРАВАРСКИ ИНТЕЛЕКТ.
35
1
 
6
 
! Отговори
Лошо преди 7 години
Българоя е рай за ***
34
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бягайте от тази страна ако искате да сте добре аз така направих и не сьжалявам
33
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едва ли някой в Норвегия и Англия. работи, за кутия цигари на ден!
32
1
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
Пропуснали са дърпачите на билети
31
2
 
31
 
! Отговори
Мирослав преди 7 години
На фона на европейските цени в България може да е най-евтино, но покупателната способност? При нас всичко е по-евтино, но заплатите ни са най-ниските! Като теглим чертата пак сме си най-бедни, така че няма смисъл да гледаме цените навън и унас. Не смятам, че цигарите и алкохола са критерии за добър начин на живот! Беднотия е когато човек няма какво да яде и няма да си плати тока и парното, това е беднотия, а не като няма за кутия цигари или шише ракия!
30
6
 
14
 
! Отговори
Факт преди 7 години
България е наистина сбирщина на наркомани и пияници. За жалост наистина е така. Но ще се пропият пропушат ще измрат малко и ще останат по-стойностните хора... Дано да е по-скоро това !