Човек избира как да приема света - чрез атеизъм или религия

Тивериополският епископ Тихон пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 14 апр 2017 12:32 | 14 апр 2017 11:56, Анисия Иванова
134

Каква ти е ползата във вярата, ако не искаш да си изясниш връзката с този, когото почиташ днес, попита в студиото на "България сутрин" Негово Високопреосвещенство Тивериополски епископ Тихон.

Пред Bulgaria ON AIR епископът коментира дали стремежът на съвременното общество към наука и образованост не става атеистичен?

"Атеизмът е отричане на Бога, а науката не може да го отрече. Причината за това е, че винаги идва един праг, който посочва едно "Да". Този праг води със себе си Бог, който е всичко онова, което е невидимо. А науката иска да покаже какво е около нас", разказва Тивериополски епископ Тихон.

Той заяви, че имаме два избора как да възприемем всичко, което е около нас:

"Единият е по атеистичния, а другият по религиозния начин. Вторият казва, че всичко е създадено от Бога и ние сме част от Него. Религията казва, че трябва да живеем в хармония както с тези около нас, така и с околния свят".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До славянинНауката се развива непрекъснато. Неща които не сме ги знаели вчера ги знаем днес или ще ги разберем утре. Че не разбираме нещо не го прави божие творение. Аз нямам нищо против хората да си вярват в каквото искат само да не го налагат на останалите като норма. Това време отмина преди има няма 5 6 века. Е поне в цивилизования свят.
22
3
 
1
 
! Отговори
neo5 преди 7 години
До АнонименНомер 10, всички сме примитивни и грешници според Библията, за да си като Иисус Христос, трябва никога да не си лъгал, да не си крал, да не си пожелавал чужда жена в сърцето си, да даваш милостиня на бедните и т.н. и т.н. Цели 1700+ страници е тази книга и е над 20 века. Обяснява се от кога света съществува (6000+ години) и как трябва да живееш в смирение и хармония с всичко останало дори даже и със самият себе си. Поровете се в нет-а за дискусии на това как хора и динозаври са..
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 22.Бог би трябвало да е несравнимо по-сложен - него кой го е създал?
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 13.Има еволюционни механизми, работили милиони години. Всяко следващо поколение се състои от различни организми - по-сложните и по-приспособени оцеляват, дават поколение и качествата им се унаследяват. По-простите и неприспособени загиват. В следващото поколение се случва същото и така в продължение на милиони години, организмите се усложняват и променят. Различните линии на промяна дават начало на нови видове. Нищо божествено и свръхестествено.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 19Това че не можем да си обясним нещо в момента не означава че има бог. Означава че не го разбираме още. Те и едно време хората не са знаели каквп е светкавицта ама сега вече знаем. Знаем и какво е статично електричество нали? Няма нищо божествено в него.
18
0
 
1
 
! Отговори
До 12 и 13 преди 7 години
Това което казвате има истина. Но ни трябва и дефиниция на бог. Ако се върнем на асоциацията за океана, един кит може да се стори като бог на някой микроорганизъм живеещ в капка вода. Но по-важното в случая са доказателствата. А такива за момента няма. Както казах има само теории. Когато човек ги смята за истина това си е чиста проба вяра. И го ограничава и прави не по-малко фанатичен от една религия. (Много научни открития са били първоначално отхвърляни точно по тази причина)
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бог го направи... Така решил бог... И подобни простотии ме вбесяват неяроятно много...
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вярата в Бог спестява необходимостта да мислиш. Имаш удобно обяснение на всичко и не е нужно да хабиш ресурси на мозъка. Вероятно затова вярващите изглеждат толкова елементарни - закърнели мозъци от липса на употреба.
15
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 13На тояа което му викате бог други ми викат природни закони като физика и химия в което няма нищо свръхесрествено.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 13Ми не точно обратното :) виждам че не си просто в материята в което няма нищо лошо. Хокинг вече доказа как часрици се появяват от нищото в така наречената Хокинг радиация. Ама да забравих че той "луд" и тн...
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 11."За това и науката за момента няма доказателства за произхода на вселената."Религията да не би да има доказателства, там нещата са основани на вяра. Вярата означава приемане без доказателства. Издигнали са вярата в добродетел, защото от хилядолетия няма и най-малкото приемливо доказателство за съществуването на Бог - разни притчи и легенди за неща и чудеса, които се случват винаги далече от нас във времето или пространството, така че само чуваме за тях.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се молиш на бог било вяра ама ако ти отговори вече е шизофрения. И това ме подаеща за Аврам дет бог му казал да убие сина си... Тоз в днешно време щеше да е затворен в лудница.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 11Странно как идеята за бог все още се тиражира... Бог или група от такива е било просто начин хората да си обяснят природата и нейните феномени. След което е било използвано в политиката за контрол. И до ден днешен хората явно имат нужда от въображаеми героии за да си живеят живота...и слънцето е било бог едно време ама не му се кланяме а изследваме ...
10
4
 
6
 
! Отговори
До 5 преди 7 години
Цялата слънчева система е една прашинка от вселената. (Която дори за момента не можем напуснем) И да базираш знанията си на нея е все едно да правиш заключения за океана възоснова на една капка вода. За това и науката за момента няма доказателства за произхода на вселената. Има само теории. Така че да смяташ някоя от тях за истина без доказатества си е толкова вяра колкото и вярата в някаква книга. Правилния отговор на това има или няма бог за момента е: НЕ ЗНАМ.
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бог е бил средството за обяснение на света и търсене на опора за примитивните хора, но примитивни хора има и днес.
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човек избира как да приема света - чрез атеизъм или фанатизъм.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 7Всеки е свободен да вярва във всякакви литературни герои така че спокойно. Само внимавай да не ти проговори че тогава работата става дебела и се предписват едни хапове.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 3Едно време хората са имали богове за всеки сезон и природно явление като светкавици итн. В последствие им става ясно че няма нищо свръхесрествено и броя на боговете намалява. В крайна сметка ясичконсе свежда до един за по лесно и се използва като политическа карта в средните векове. На всички им е било ясно че богове реално няма.
5
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 3Ми не това са глупости. Кокото повече се откриват нови нрща във вселената толкова идеята за бог отива в сметището. Представата за бог е първобитно разборане за света и неговото създаване.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как са изглеждали новиноте преди 5000 годинк:Какво е това голямо жълто нещо в небето и 10 начина да го умилостевите.