"Варненско лято" започва с уникалната пекинска опера

Юбилейното издание на фестивала стартира тази вечер
1 юни 2017 16:52, Анисия Иванова
0
"Варненско лято" започва с уникалната пекинска опера
Снимка: ИА "Черно море"

Юбилейното 25-о издание на международния театрален фестивал "Варненско лято" започва днес. Официалното откриване на едно от най-значимите събития в културния живот на страната ни ще е тази вечер с постановката на Института за пекинска опера от провинция "Анхуей" - "Ужасената душа: Макбет". Представлението от Далечния Изток ще бъде на основната сцена на Драматичния театър, а началният час е 19:30, съобщава ИА "Черно море".

Да правиш фестивал е кауза, която си избираш, каза часове преди откриването на театралния фестивал Цветана Манева. "Това не е като да направиш едно или две издания, да се отчетеш с някакво мероприятие. Ние се събрахме хора, които превърнахме "Варненско лято" в кауза на живеенето си. Тази духовна енергия си заслужава да бъде съхранена. Надявам се, че след нас идват други, които ще поддържат фестивала и ще го има завинаги", допълни тя.

"С всяко следващо издание се откриват нови ниши, вълнуват ни нови неща. За нас е чест, че за първи път ще открием фестивала с продукция от Китай. Тази година чуждите гости са от различни краища на света – Азия, Америка, Европа и всеки един носи в себе си духа не само на страната, но и на континента, откъдето идва. За да се случат международните събития в рамките на Варненско лято всяка година, това изисква огромна подкрепа от много партньори. Китайската република например плати пътя на трупата, за да гостуват те на българска сцена. След фестивала във Варна те ще имат участие в София,а след това и в Скопие", каза Николай Йорданов, съорганизатор на проявата.

За изпълнението си на ролята на Макбет в "Ужасената душа" Юшу Ванг печели награда за актьорско майсторство. Постановката е определена за най-добро представление на 13-ия фестивал за китайски театър. Гостите от Института за пекинска опера споделиха, че Варна много им харесва и благодариха за поканата да се включат във фестивала. Те разкриха, че са избрали пиеса на Шекспир, която е позната на европейската публика, за да представят своето древно изкуство.

Пекинската опера е жанр с над 400-годишна традиция. Характерно за нея е, че чрез музика и танц се разказва история. Основните цветове, които се използват на сцената, са тъмночервено и зелено. Музиката е старовремска, а пеенето наподобява викане. До преди 100 години в спектаклите са участвали само мъже, но днес в актьорския състав има и жени. Над 30 са участниците в "Ужасената душа: Макбет", които ще се представят пред варненска публика. На китайски заглавието се изписва с три йероглифа, които означават "История", "Душа", "Поразяване“.

За мен е събитие, че за първи път ще гледам пекинска опера - това древно, вечно и безкрайно любопитно изкуство, подчерта Ириней Константинов, председател на Българската асоциация за театър.

"С всяка следваща година театралният фестивал "Варненско лято" се нуждае от още повече енергия, от още повече труд и грижи, за да се организира на високо ниво. За Българската асоциация за театър е чест че партнира в това - достойно, почтено и сериозно. И тази година по улиците на Варна ме срещат хора, които с усмивка ми казват какво са избрали да гледат от програмата. Има вълнение в града, има очакване… Има натрупан спомен за добри преживявания", разказа той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари