Карт бланш от НС: Минималната пенсия скача на два пъти до 200 лв.

БСП пак настояха да индексиране на всички пенсии
63
Карт бланш от НС: Минималната пенсия скача на два пъти до 200 лв.
Снимка: Dnes.bg

Малко, но от сърце! От 1 юли минималната пенсия за стаж и възраст ще се увеличи с близо 20 лева и ще стане 180 лева, а от 1 октомври ще скочи до 200 лева. Това предложение на правителството за промени в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване беше прието единодушно на първо четене от депутатите, макар че от БСП обвиниха управляващите, че мислят единствено за хората с най-ниските доходи, а би трябвало да се индексират всички пенсии.

За двустепенното увеличение на минималната пенсия и свързаните с нея социална и инвалидни пенсии ще бъдат нужни около 100 милиона лева.

Сега минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 161,38 лв.,а скокът й на 180,00 лв. е увеличение с 11,5%.

Увеличението от 180 лв. на 200 лв. от 1 октомври 2017 г. пък е още 11,1% отгоре.

Още по темата

Социалният министър Гълъб Донев обясни, че това касае 800 000 пенсионери.

Със същите проценти ще се повишат и минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от пенсията за осигурителен стаж и възраст: пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

Макар че гласуваха „За“ скока на минималната пенсия, червените депутати обвиниха мнозинството, че обещава едно, а прави друго.

"2 милиона пенсионери остават извън обхвата на това увеличение, приемането на това предложение поставя една група пенсионери в много неравнопоставено положение и хората няма да простят на управляващите, особено на Патриотите, които обещаваха 300 лева минимална пенсия и скок на всички останали и така излъгаха много пенсионери да гласуват за тях", отсече социалистът Георги Гьоков.

Според съпартиеца му Драгомир Стойнев не е редно в частност да се мисли само за тези с най-ниските пенсии, а за преизчисляването на всички.

Николай Александров от ОП обаче защити правителството, което беше сформирано след трудни преговори, като един от препъникамъните беше именно искането на Патриотите за 300 лева минимална пенсия.

"Това е първото правителство, което в началото на мандата си, само след месец и половина работа, увеличава доходите на най-уязвимите граждани", похвали се той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
5
 
! Отговори
бааа го преди 6 години
Много бре,това не можеш го похарчи!!!
57
0
 
6
 
! Отговори
някой преди 6 години
А какво става с индексацията на останалите пенсии??????????????????Защо се мълчи?Преди изборите ББ се кланяше и извиняваше за ниските доходи и пенсии, но нещо много бързо забрави за това и мълчи и се спотайва!Ама и никой не го пита!Защо се увеличават само най-ниските пенсии, защо останалите са дискриминирани за това, че са внасяли осигуровки и НЕ получават полагащото им се увеличение?Защо само на тези, които не са работили?
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Венецуаела е на ръба на кръвопролитна и дългосрочна гражданска война .
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОЙ гласува за Обединените Предатели? Дано не се случи 4 години да чакаме нови избори, но дотогава мислете!!!!!
54
0
 
1
 
! Отговори
соцялно слаб депудат преди 6 години
с 100 евро ще насърчим младите хора да се трудят в България за тая грандиозно висока пенсия
53
2
 
4
 
! Отговори
9 преди 6 години
Какво стана,гугутки!? Къде са ви патриотите, къде са ви бсп-арите,Воленчо, герберчетата!? Едни и същи лъжи ви бутат,без значение от цвят на партията, щото цвета на всички е един-зелен! И продължавате да гласувате. Вие им давате правото да ви клатят. Да не чувам гък!
52
0
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Излишно е да се прави паралел между преди и сега, защото това е едно минало свършено време. България можеше да е рай на Балканите, но алчни и прости хора я унищожиха. Процесите продължават и днес..
51
1
 
1
 
! Отговори
Буден гражданин преди 6 години
До ?????Не сме слепи виждаме, но какво можем да направим? А ти виждаш ли и какво предлагаш да се направи?
50
0
 
12
 
! Отговори
????? преди 6 години
ох милите дядовци и баби те създадоха държавата , а сега им метнат по 100 евро цял месец да карат, на ония *** от парламента само виното на обяд му е 100 евро невиждате ли бе хора слепи ли сте или сте си зарязали и родителите на произвола на съдбата *** народ бе *** като гйон.
49
3
 
17
 
! Отговори
Косю преди 6 години
Преди 30 години имахме изградено развито социалистическо общество - нямаше бедни хора, пенсионерите бяха богати и щастливи, никой не бъркаше по контейнерите и т.н. Храната в магазините беше може би най-качествената в света. Дойде капитализма уж за добро, а доведе народа до просешка тояга, хора да се хранят от контейнерите и да умират от глад и студ. С други думи, върнахме се назад в ерата на капитализма и мизерията.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еврокомисарят, ЗАЩИЩАВАЩА ЖЕНИТЕ, но не ЖЕНИТЕ ПЕНСИОНЕРКИ, получава към 20 000 месечно + 200 000 бонус-след-мандата.Предлагам в знак на солидарност и там да се органзира някакво скачане на два етапа, поне привидно да е
47
8
 
2
 
! Отговори
(-_-) до косю преди 6 години
Я, поясни кое е едно и също? Какво общо има капитализма с мизерията, която наричат пенсия у нас?
46
0
 
8
 
! Отговори
Несъгласен преди 6 години
Ако продължаваме​ да си траем до 2040г. ще станем малцинство в собствената си родина.Със здраве.
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе при тях се явява над 20% скок, ясно е че не може от веднъж, но не е хубаво да се прави само за едните. Имаме 2 милиона пенсионери, тези които сега взимат 190 не са по богати от тези които в момента взимат 180.С този вид покачване скоро всички до едно стъпало ще взимат минималната. Трябва на всички поетапно да увеличат.
44
0
 
4
 
! Отговори
Косю преди 6 години
До (-_-) "Едното няма нищо общо с другото."Напротив, едно и също е, явно не си учил за капитализма :)
43
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е умишлено изтребление на народа. Бройте комарите за милиони долари, но скоро няма да има българи в България, които да броите. Него..ци!
42
5
 
12
 
! Отговори
(-_-) до косю преди 6 години
Капитализма няма нищо общо с нашите мизерни пенсии. Независимо от формата на управление, хората на повечето места живеят в социално общество, което предполага някакъв минимум за достоен живот. Едното няма нищо общо с другото.
41
0
 
2
 
! Отговори
малко смях преди 6 години
До реалистМного ми е смешно колко си *** и хората като теб също.
40
7
 
3
 
! Отговори
Мутрата 4 преди 6 години
Вече почвам да се питам колко са *** БСП и дали някога трябва да се допускат на власт.БСП са пълна ***.
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече е по-изгодно да си пенсионер отколкото работник.