Протестиращи бранят паметника - незаконна ограда, вандализъм...

Творци и червени общинари против демонтажа на "1300 години България"
Обновена: 4 юли 2017 21:30 | 4 юли 2017 21:24,
153

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Художници, архитекти и общински съветници от БСП излязоха на протест пред НДК в защита на паметника "1300 години България".
Още по темата


Те направиха жива верига около оградата на паметника, за да поискат неговото възстановяване и запазване.

Демонстрантите обвиниха общината, че демонтажът на паметника е "вандализъм", а оградата "незаконна".

Въпреки недоволството им обаче демонтирането на паметника е в разгара си. Пластиките от него ще бъдат внимателно свалени, транспортирани, съхранени и изложени в Националния исторически музей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
4
 
9
 
! Отговори
Незнайния Воин преди 6 години
Но не. Хората са прости. Нямат ценности. Живеят в миналото и комунистите са им виновни за всичко. Ако българите наистина са станали такива скотове, значи наистина трябва да се махне паметника, а след него да се заличи и държавата. Тя натам е тръгнала така или иначе. Показателно ще е.Ще умираме и ще емигрираме докато нещо друго се пръкне там. И нашите *** наследници ще му се радват преди и те на свой ред да емигрират и да умират.
92
4
 
13
 
! Отговори
Незнайния Воин преди 6 години
Паметник 1300 години България е на тема минало, настояще и бъдеще. Да отидеш, да погледнеш сложната форма и да се замислиш, през колко различни форми на картата е минала тази държава. Колко различни владетели. Дълги периоди на чуждо владичество, робство и окупация. Да си кажеш - хората са се борили да я има тази България. Тя не е перфектна, има си проблемите, какво мога да направя аз за да я има и в бъдеще, за да стане може би по-добра?
91
5
 
10
 
! Отговори
Незнайния Воин преди 6 години
А то се повтаря - едните разрушили паметник, другите същото правят сега. 3000 имена на загинали във война дала 100 000 жертви. Защо те да са по-специални? Трябва да сложим и останалите 97 000 имена. Паметниците са символ. Паметникът 1300 години българия е символ на това, че сме стара държава, която продължава да съществува благодарение на 3000те, 100 000те и незнайните забравени в историята герои. Не е важно дали са 1300, 1350 или 1337 годините. Или са 109 откакто уж имаме независимост.
90
3
 
12
 
! Отговори
Незнайния Воин преди 6 години
Не я ли срамят нискокачествените, разпадащи се настилки по пътищата и алеите? Мръсотията? Неспособносттана държавата на каквото и да било стопанисване? Това че дори когато има добри закони, те не се спазват и никой не бива наказан? Това че се разрушават паметници, а се строят нискокачествени сгради (като архитектура и като изпълнение). Кое от тези неща ще се промени с разрушаването на паметник? Искате да изтриете комузима напълно? Като го изтриете как ще се разбере после че не се повтаря същото?
89
3
 
8
 
! Отговори
Незнайния Войн преди 6 години
Тъжно ми е, че е така но хората в България явно са станали прости като ***. Обидени до болка на комунизъма, не виждащи по-далече от носа си. Аз както и всички от поддръжниците на паметника, които познавам лично, не съм и никога не съм бил настроен про-комунистически. Това политизиране е толкова не на място и излишно. А хората прости - това ги дразни най-много: бил комунистически паметника. Срамял България пред чужденците... Не я ли срами корупцията?
88
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само БКП и НРБ!
87
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Долу ГЕРБ!
86
0
 
7
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
Заради активистката от снимка 9 ставам комунист, социалист или каквото си пожелае :)))
85
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Току що изгледах Сляпата Вайша,този филм ни внушава,че е добре да няма минало,да не мислим за бъдещето,а да живеем ден за ден.Който няма минало,той няма бъдеще.
84
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този паметник е не просто грозен. Той е недодялан, той е КИЧ. Той е отвратителен. Той е обида към всичко, което би трябвало да символизира. Няма подобна простащина, освен (може би) простащината на протестиращите. Хора, паметник за 1300 години България трябва да има, но този паметник трябва 1) да символизира гордостта на българите, че са българи и 2) да е естетически издържан. Това, което в момента се демонтира е просто отвратителна креатура, която успя, незнайно защо, да просъществува 40 години.
83
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПУСНЕТЕ ГИ КОМУНИСТИТЕ ДА ГО БРАНЯТ БЕ. ДАЖЕ ГИ НАВЪРЖЕТЕ ПО КОНСТРУКЦИЯТА НА ВИСОКОТО ДА ВИСЯТ ТАМ И ДА ПАЗЯТ.
82
3
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Другаря Съсел не рачи да дойде да брани паметника, щото хайде да си го каже честно - баш го боли него за България.
81
5
 
4
 
! Отговори
Стари и Нови времена преди 6 години
Сляпата Вайша е аналог на тази г.усотевина, дето най-после я махат! Разберете, некадърността;връзката с властта и тъмните сили , НЕ Е ГАРАНЦИЯ ЗА ТАЛАНТ, а това изобщо не е паметник!
80
8
 
10
 
! Отговори
Паметник преди 6 години
Памет. Каква е идеята на това недоразумение? Не знамКакво трабва да ни напомня?Че през 1981 г. България става на 1300 г.?Ми не е верно. Тая Българска държава е основана от Кубрат. Не от сина му Аспарух. *** на московците не им изнасяше да си спомняме че Кубратова България е била от Волга до Карпатите и от Кавказ до Киев. Опитваха се да ни разказват приказки за шепата Българи и славянското мореОнова, грозното пред НДК, не е български паметник а болшевишка пропаганда. Реват сегаЩо не ревахте като събориха паметниците на загиналите за България герои?*** сте!
79
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лесно е пишман-демократите да бутат паметниците от миналото, а от друга страна да са в комбина с отрочетата на дъртите *** от настоящето. Лесно е. И най-вече доходоносно.-----Абсолютно точно!Но преди всичко българомразци,в името на пари и облаги.
78
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЗИ ПАМЕТНИК НИКОГА НЕ Е ИМАЛ НИЩО ОБЩО С БЪЛГАРИЯ. НАПРАВО Е ЧУДНО КАК НАВРЕМЕТО ДОРИ БКП СА ГО ОДОБРИЛИ. СИГУРНО Е СТАНАЛА ГРЕШКА.
77
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лесно е пишман-демократите да бутат паметниците от миналото, а от друга страна да са в комбина с отрочетата на дъртите *** от настоящето. Лесно е. И най-вече доходоносно.
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И от комунизма - Doku über den DDR-Städtebau in Berlin - https://youtube/watch?v=lW83Rld4u0Q
75
1
 
2
 
! Отговори
Меня преди 6 години
*** той падна ***
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 75Ами виж нагледно -Top 10 Surviving Buildings Built By The Nazis During Their Time In Power - https://youtube/watch?v=WdLhXRrqyiM

Спонсорирани публикации