Учителка скандализира!: Децата със спецпотребности – "зверски опасни"

Родители скочиха, Етичната комисия ще реши как да я накаже
25 авг 2017 10:52, Петя Славова
281
Учителка скандализира!: Децата със спецпотребности – "зверски опасни"
Снимка: архив, Reuters

Децата със специални потребности са "зверски опасни", заявява в социалните мрежи една детска учителка.

Изказването й е по повод на 15-годишния Иван, който уби 11-годишната Никол.

На страницата си във Facebook Христина Шиндова обяснява, че децата със специални образователни потребности може да са "зверски опасни".

"Вие давате ли си сметка за какво става въпрос? Колко много деца и хора със СОП има, които се "интегрират" и си ходят без проблем сред нас. А ако тия хора не са достатъчно изследвани и не се занимават достатъчно с тях, те са зверски опасни! Спрете с "приобщаващото образование"! Върнете специалните градини и училища и пансиони за тези деца! Това е опасно за бъдещето на тази планета! Осъзнайте се!"

Още по темата

Коментарът й предизвика недоволство и няколко сдружения на родители с деца със специални образователни потребности (СОП) изпратиха отворено писмо до медиите: "Ние, родителите на деца със специални образователни потребности, сме изключително търпеливи. Години наред се надяваме една институция, която може да бъде изключително полезна за социализацията и развитието на децата ни да стане такава.

Тази институция е българското училище/детска градина. Години наред търпим обиди и пренебрежение от служителите й към нас и към децата ни. Търпим тормоза, на който са подложени децата ни в училище, не само от съучениците им, но и от служители на тази институция. Търпим омаловажаването, а често и покриването на жалбите и сигналите които подаваме до вас като институции, относно тормоз и нередности в училището.

Търпим проформа отговорите на тези жалби. Търпим некомпетентно отношение към децата ни, от хора, които би трябвало да осигуряват тяхната подкрепа. Тези хора са Ваши служители. Търпим, сменяме училища, когато вече стане нетърпимо, и се надяваме децата ни да попаднат на хора. Търпим и водим децата си със страх на училище, с едничката идея и надежда – те да се социализират", пишат родителите.

Христина Шиндова е учител в детска градина и се занимава именно с деца със специални потребности.

"Нито мога с лека ръка да застана на нейна страна, нито да я оневиня. Тя е един добър учител, млад, вярно е, че няма опит, но децата я обичат", каза Ивелина Иванова, директор на детската градина на учителката.

Общината е спряла отпуските на директорката и учителката, за да получи обясненията им.

Директорката Иванова увери пред Нова тв, че въпросната учителка ще бъде наказана.

"Дистанцираме се от тази позиция. Нашата детска градина работи от дълги години с деца, които имат специални образователни потребности. Учителката ще си понесе вината за казаното. Етичната комисия ще реши какво наказание ще й бъде наложено", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
32
 
11
 
! Отговори
ДД преди 6 години
Първо, тази "учителка" нека да опресни какво е учила в университета.Второ, да не бяга от отговорност, защото именно тя и нейната институция трябва да следят, изследват и да се занимават с тези деца и хора.И трето, СОП включва толкова много дефицити, че такова като нейното и на повечето тук коментиращи обобщаване показва невероятна неграмотност и тъпота. Проверете първо какво означава СОП в образованието и тогава се изказвайте. Гражданските ви позиции ме карат да повръщам.
227
4
 
8
 
! Отговори
Не се шегувам преди 6 години
Прочетох една част от коментарите. Някои разсъждават по темата какво ще се случи с децата със СОП, когато пораснат. Разсъждават относно онези, които са със забавено умствено развитие и други психиатрични проблеми.Ако наистина се интересуват, нека намерят благовиден предлог да посетят колкото искат институти на БАН - например да ползват библиотеките им или да искат консултации.Почти във всеки институт има поне един-двама от въпросната категория и все са нечии протежета, при това са висшисти!
226
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези с менталните проблеми вредят и по друг начин - като не спазват никаква дисциплина и правят каквото им скимне по времена час. Към тях причислявам и хиперактивните.Точно тези деца не бива да бъдат смесвани с останалите.
225
0
 
32
 
! Отговори
За коментарите преди 6 години
Впечатлението от тях е, че хората се опасяват от присъствието на ученици с ментални проблеми. Вярно е, че не знаеш в кой момент какво ще предприемат такива деца и юноши.Не се знае също така дали те редовно си пият предписаните лекарства.Да не забравяме, че преди 42 години точно такъв ученик извърши масовите убийства в Студентския град.И близки, и учители са знаели, че майка му и баба му са били шизофренички и болестта им се е проявила изведнъж, в по-късна възраст.Да бъдем човечни, но и разумни
224
4
 
45
 
! Отговори
ядосан преди 6 години
Права е жената! Стига двуличие и толерантност! Много родители не признават, че децата им имат проблем и не ги водят на психиатър.После е късно.....
223
3
 
3
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Между другото аз съм майка, която и на балет ще го запише, ако смята, че от това ще има полза :)! Например ако тръгне да си изкривява стойката...
222
4
 
2
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Незнайко,балет не балет, за мен е важно, че на моето дете помага :)...Какво ли мислиш тогава за Айкидото, Карате-до или Тай-чи :). Както казах - никога не ми е била целта да го науча да се бие, а напротив :). Той може да се бие...може да се бие и има силата да го направи с деца поне 3-4 години по-големи от него. Беше в проходилката, когато мъкнеше 8 литрова туба за вода без проблем нагоре-надолу. За мен е важното да може да ръководи тази сила и да не наранява другите...и той успява!
221
3
 
4
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
До: LanИдея си нямаш за какво става въпрос! Таекуондо не е бойно изкуство. Таекуондо е балет!Съжалявам, че може да те разочаровам, но трябва да кажа истината.Навремето при комунизма тренирах карате. Тогава беше нелегално, треньорите работеха със УБО, предшественици на днешния ДАНС.А се записах да тренирам, защото бях точно от тези деца, с пълна липса на агресия и всички съученици ме биеха. Е, трябва да кажа че бяха много тежки тренировки, а научих само толкова колкото да изям още бой.
220
3
 
4
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Незнайко,абсолютно си се фукат - но още в залата са научени до къде да стигнат. За това обикновено си се фукат със скокове и тульове, не с бой! Докато голяма част от другите деца идея си нямат и влагат цялата си сила и злоба. Особено в критична ситуация - демек когато някой тръгне наистина да се бие в класа.
219
3
 
6
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Незнайко, бойният спорт най-добре овладява агресията! Грешката е във възпитанието, не в спорта! В нашият клас има 3 деца, които ходят на таекуондо и никога не са се били (и информацията ми е не само от учителката, а и от другите им съученици)...намират за глупост да наранят някой не тренирал. Според моя син "Все едно да удариш бебе!". НО пък имат много добра треньорка! На самите тренировки също много внимават да не се наранят един друг!
218
0
 
8
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
До: номер 225 и 227 (Lan)Това, че децата ги възпитават да тренират само в спортната зала и никъде навън да не показват какво са научили е само на теория.Точно това е проблемът за който разказвам. На практика ходиш ли постоянно след детето си да го следиш?И те (още са деца, става въпрос от 1-ви до 5 клас максимум, не говоря за гимназия), къде на игра къде наистина се млатят едно друго.На училищни празници искат да показват демонстрации - това е съвсем друго и е нормално.
217
0
 
7
 
! Отговори
Lan преди 6 години
239,Или вижда те, радва ти се и радвайки се започва да те бие (или да удря по тебе, по масата, по себе си)...Както казах не е лесно да се отгледа такова дете и те са рядкост! Много родители лежат на кълката и не възпитават децата си, защото видиш ли така е родено, а имат съвсем нормални деца, с нормална степен на агресивност! А това е лечимо!
216
0
 
10
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
До: номер 225 и 227 (Lan)Значи, аз лично в училището на моя син знам такива случаи в които самите родители тренират децата си (водят ги на тренировки, все тая) като бойни петли.Те после уж са "инструктирани" да не се бият, но нямаш си представа какво става - всяко дете иска да се похвали какво е научило, какво може.Да, спортът може да помогне, но не само бойните изкуства, всякакви видове спорт, както и други извън училищни дейности. Въпросът ми е, защо трябва да е задължително боен спорт?
215
0
 
8
 
! Отговори
Lan преди 6 години
239, в абсолютно всички деца има вродена агресия, но трябва да видиш за какво става дума, за да разбереш за какво ти говоря. Говоря за агресия в пъти по-голяма от тази на масата деца. Децата инстинктивно "цапват" някой ако им се вземе нещо например, но това се случва няколко пъти на ден, докато при дете с вродена агресия е постоянно и безпричинно! Например прегръщаш го, за да го утешиш и то започва да те удря! Има и дечица на другия полюс - единици, които никога не проявяват агресия.
214
0
 
6
 
! Отговори
Lan преди 6 години
:) Аааа най-сетне стигна до тезата, че децата със СОП са различни и имат нужда от различна помощ...най-сетне. Истината е, че са си точно престъпници, това че животът ги е принудил да са такива, не променя фактите. Къде смяташ, че са били децата - убийци и извършилите тежки престъпления? Сега голямата част от децата с агресия не са с вродена такава, нито са със забавено умствено развитие и тях също "животът ги принуждава" нищо че не са на улицата...друга среда, други фактори.
213
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Мама на двамаУчителката е имала предвид, че СОциоПатите са зверски опасни, ок?
212
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До LanНапротив, повечето деца са агресивни по рождение.По-скоро вродената липса на агресия е аномалия.
211
0
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
До LanКомунистите са наричали "престъпници" безпризорните деца от улиците.Да, били са джебчии, пушели са цигари от 6-годишни, крадяли са каквото им падне.Но не са се клали за спорта. Макаренко не си е и помислял да работи с де били и даунове.Занимавал се е с дресура на подбрани екземпляри, неуспехите никой изобщо не са ги отчитали. Колониите му с имена "Максим Горки" и "Ф.Е. Дзержински" са били за реклама на комунизма.
210
5
 
2
 
! Отговори
Мама на двама преди 6 години
ето тук е казано всичкоdesant.net/show-news/41279ясно , че повечето тук не знаят какво е СОП, не това не съкращение на СОциоПат. Ясно е, че всеки който възпитава детето си, че различният е "зверски опасен" вреди предимно на него.
209
0
 
7
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Между другото ,Шопе, единици деца са с вродена агресивност, та да обвиняваш гена. Повечето са с придобита такава следствие на липсващо или поощряващо агресията възпитание и/или при наличие на агресия в семейството на което детето е свидетел! Аз не познавам друго освен моето дете с вродена агресия (т.е. да е бил агресивно и на една година например)- и не става дума за някое случайно спречкване, става дума за сериозен модел на поведение!