Радев към българите в Ню Йорк: Ще сме успели, ако децата ви се върнат

"България е там, където хората говорят, сънуват и мечтаят на български език"
Обновена: 23 сеп 2017 14:02 | 23 сеп 2017 12:22, Красимир Ангелов
418

Снимка: Президентство

Президентската институция има амбицията да инициира създаването на регистър на българите и българските общности в чужбина, за да има връзка между тях и браншовите, образователните институции и бизнеса в България. Това обяви президентът Румен Радев, който се срещна с представители на българската общност в Ню Йорк.

По думите на държавния глава този регистър ще улесни комуникацията със сънародниците ни зад граница за използването на тяхната професионална експертиза и опит.
 
"В глобалния свят една държава не може да съществува сама – финанси, инвестиции, технологии, научен и културен обмен, всичко е свързано. И когато вие успявате, това е успех и за България", подчерта президентът и изрази признателността си към българите, които рекламират родината в международните институции и компаниите, в които работят.
 
"За мен България ще е успяла, когато кажете на вашите деца да се върнат, за да учат и работят в нея", заяви в отговор на въпрос президентът. И добави, че има какво да се направи, за да се създаде много по-голямо доверие в българските институции, чувство за справедливост в обществото и за свобода от корупционни схеми при възлагането на обществени поръчки.
 
Попитан за правосъдната реформа в България и за възможността да бъде въведен румънският антикорупционен модел, държавният глава посочи, че проблемите на България трябва да се решават от българите. "Ако дойде някой друг отвън да ни реши проблемите, това означава, че ние нямаме самочувствието, куража и убедеността като нация, да ковем нашето собствено бъдеще. За мен реформата в съдебната система е абсолютен приоритет и затова за пръв път в президентската институция се свиква КСНС на тази тема", заяви Румен Радев.
 
Той подчерта още, че през последните десетилетия отношенията със САЩ се превърнаха в стратегическо партньорство, успех за което има и българската общност. Точно затова и той посочи, че при всяка своя среща с представители на държавните институции на САЩ, поставя въпроса за отпадането на визовия режим за българските граждани.
 
Президентът благодари на сънародниците ни в Ню Йорк за запазената връзка с родината, за съхраненото национално самосъзнание и чувство за общност, за съботно-неделните училища, които създават условия и за децата да опазят своя роден език. "България е там, където хората говорят, сънуват и мечтаят на български език", заяви Румен Радев.

Държавният глава призова Министерството на външните работи да се бори за създаването на културен център, който да разпространява българската култура, традиции и фолклор в Ню Йорк. „Всички ще работим заедно за това“, обеща Румен Радев.
 
В срещата в Генералното консулство в Ню Йорк участваха президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и над 200 наши сънародници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


418
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
24
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Ще сте успели, ако се върнат РОДИТЕЛИТЕ заедно с децата.Там ви е грешката- 27 години игнорирате родителите. Деца, израснали с родителите си навън, няма да се върнат- няма при кого и защо.
47
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв генерал е тоя *** бе!?!?!?!?!!?!?Една *** и протеже на Курнеля Нинова.
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ама пък каквъ анхлийски извади в ООН-ето ) сигурно Барека го е учил
45
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** смотн, вземай си Десо Траверса от Лъвов мост и се махайте!!!
44
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и това ми бил генерал, сметайте какви са лейтанантите тогава :)
43
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кога децата на кака *** се върнат да учат у България тогава може и да си помисля :)
42
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аахахаахах....герберастките отрeпки тръгнали да сравняват Генерала с онази *** Росенчо. Уахахахаха...
41
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какъв акъл изкате от човек, зарязал си жената и децата след и тръгнал по някаква застаряваща щабна *****
40
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименРосенчо беше единственият що-годе умен от герберастите бе, смешляр!!!Тиквата даже виждаше, че е селски тъпляк пред него.А тази фуражка куха, да не мислиш, че сам си пише речите?*** и собствено мнение!?!?!?! Баба ми - космонавт.
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 45 Ей такива страхливи мишки като теб са БОЛ в този форум..все се канят да емигрират, но шубето голям страх, а? Смешнициии!
38
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ако имам сега едни 10,000лв веднага ще емигрирам! Това е единственото което спира и малкото останали трудоспособни в България. Тоя Радев да не се прави че не знае за какво става въпрос! В България е отвратително да се живее и трябва да е истински лицемерен да говори за връщане.
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 42 герберастки ***, по-*** от Плявата няма накъде.
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тоя по глупав и от Цецо апартамента
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много *** тоя, незнам що така се получава, всеки следващ президент е по-зле от предишния
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 30 Росенчо даже беше по-*** и от Тиквата, бе , ***! Две изречения на кръст не можеше да каже, ако не ги беше наизустил.
33
1
 
3
 
! Отговори
до men преди 6 години
Ще им трябват пари...да се измъкнат от България...на дегенератите...още живеещи в нея...едиотино!
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоз неговите се готви на инесе ама чуждите да се връщали,хе хе,това ми звучи като обява ,Русия търси спонсори.
31
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е затворен кръг бе Радев, как да се върна, като програмист получавам 4,200 евро нето заплата, живея в Холандия. В Бг работих 3 год и получавах 1,900 лева. Ами направете първо условия за хората които специалисти, изравнете стандарта и ще видите как само една малка част ще остане в чужбина. Аз не държа да съм тук, но Холандия ми предлага по-добър живот от България. Не хората са виновни, а политиците, защото работите само за себе си, и за вашите собствени интереси.
30
6
 
0
 
! Отговори
men преди 6 години
а до дегенаратите живэши още в страната на неограничените възможности препоръчвам да си тръгнат докато все още могат.
29
3
 
7
 
! Отговори
Един,някой си преди 6 години
Такава голяма глупост скоро не беше се раждала .