Русия си приписа заслугата за спасяването на българските евреи

Москва: Това е станало благодарение на нашите воини
3 ное 2017 11:28, Елка Василева
810
Русия си приписа заслугата за спасяването на българските евреи
Снимка: архив, Булфото

Предотвратяването на депортирането на евреите от България и спасяването по този начин на 50 000 души от неминуема гибел били станало благодарение на съветските воини. Това твърди говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

На брифинг, коментирайки оскверняване на паметника на Съветската армия в София, станало през нощта срещу 31 октомври, тя настоя България да пресече актовете на вандализъм срещу паметниците на съветските воини, „които са дали живота си за спасяването на европейския континент от нацизма“.

Според Захарова този път „вандалите са надминали себе си – поставили са на мемориала лозунги с открито антисемитски характер“. Този акт „е особено циничен предвид това, че в годините на Втората световна война благодарение на нашите воини е било предотвратено депортирането на евреите от България и по този начин са били спасени около 50 000 души от неминуема гибел“, каза Захарова. Думите й са цитирани на сайта на руското външно министерство и от ТАСС.

Още по темата

Според говорителя на руското МВнР „тези хора, които се занимават с оскверняване, нямат понятие от собствената си история“.

„Това е страшното – каза тя. - Тези, които отиват с чукове, лопати и боя и оскверняват паметници, за съжаление, изобщо не знаят историята, не знаят славните традиции и страниците от собствената си история“, каза Захарова.

Може да се спори кой коя история не познава, тъй като спасяването на евреите в България по време на Втората световна война е политически акт на българската държава, подкрепен от народа, осуетил изпращането им в нацистки концлагери.

Българският парламент приема расисткия (главно антисемитски) Закон за защита на нацията от 1941 г., съгласно който са наложени ограничения на граждански права предимно на евреите, но в страната не е допуснато задълбочаване на антиеврейската политика.

С целенасочени действия (протестни, законодателни, управленски и др.) на парламентаристи и общественици българската държава оказва отпор на Хитлеристка Германия и не предприема кампания за изпращане на местните евреи в концлагери.

Така са спасени евреите /около 50 000 души/, живеещи на територията на България отпреди войната. Не са спасени обаче евреите на териториите с българско управление по време на войната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


810
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
29
 
11
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Аз направо се чудя как в Днес не са обявили че руснаците са си приписали превземането на Берлин, при положение че всички знаем в него пръв влиза редник Райън с помощта на Първа българска армия и българо - македонско опълчение.
22
8
 
25
 
! Отговори
министър неновини преди 6 години
Така са почнали и нещата 1935-та година в Хитлеристка Германия - с фейк нюз. Всички истини са били изкривявани на 180 градуса и на черното се е викало бяло, точно както сега правят руснаците.
21
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на тази кумица и препоръчвам книгата на Михаел Бар-Зоар - Извън хватката на Хитлер, откъдето ще и стане ясно, че заслуги за спасяването на евреите имат само:Цар Борис Трети Българската църкваБългарският народ
20
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Червената армия" изнасилва 2 млн. германки в Германия, жени и деца.
19
8
 
25
 
! Отговори
Румен преди 6 години
как се генерира трафик и се печели от фалшиви новини: статии за Спас от Кочериновостатии за Плацентатастатии за циганистатии за Русиястатии за турци набиха българистатии за катастрофистатии за ланския сняг..и коментира ли,коментира ли ***...
18
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РФ държава Франкенщайн. Ами нали "червената армия" ви уби Царя бе ***.Нали го канонизирахте Царя.Как така сте хем с убийците, хем с жертвата?
17
10
 
42
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 6 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
16
36
 
10
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Добре че беше съветската победа над нацистите през 1943 при Курската дъга че българските фашисти разбраха какво ги чака и омекнаха веднага. Включително по отншение на евреите. Иначе и те щяха да замнат за Аушвиц. Сега разбира се всеки се прави на "спасител". Най вече съюзниците на Хитлер.
15
13
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А колко цивилни изби същата тази червена армия? Да не отварям дума за варварските масов изнасилвания и грабежи! Колко хора изби Сталин преди и след ВСВ? Да се величае този античовешки режим е престъпление според нашето законодателство, така аз не знам защо още ги има тези така наречени паметници. Кремъл да си говори колкото иска, на никой не му пука за тези алкохолици.
14
6
 
19
 
! Отговори
Изрут преди 6 години
Паметника ми дайте една Вария и ще го спасявам аз. Веднага го направя на мраморна алея, а статуите ще ги претопя и ще ги направя на пейки.
13
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не вярвам тия които са написали подобна бълвоч да са толкова прости,ЯВНО ПРОВОКИРАТ И НЕ САМО ,РУСКИТЕ КРЕМЪЛСКИ ИДИО..И СЕ ГАВРЯТ С БЪЛГАРИТЕ ГРОЗНО ФАЛШИФИЦИРАЙКИ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ....ОФФ ДА, ТЕ СА УЧИТЕЛИТЕ НА СЪРБИТЕ И МАКЕДОНИСТИТЕ А КАКТО РАЗБРАХМЕ НАСКОРО И КИРИЛИЦАТА Е "МАКЕДОНСКА АЗБУКА"!!Истината обаче е ЧЕ ЕВРЕИТЕ И АРМЕНЦИТЕ,И РУСНАЦИТЕ НАСЛЕДНИЦИ НА БЕЛОГВАРДЕЙЦИ НАПУСКАТ БЪЛГАРИЯ ТОЧНО ЗАРАДИ ИДВАНЕТО НА СЪВЕТСКАТА САТРАПИЯ В БЪЛГАРИЯ !БОРИСОВ,ЗАХАРИЕВА ИСКАМ ОСТЪР ОТГОВОР!
12
10
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че бяха православните ни братя 1440-а година при бунта на Константин и Фружин при битката за Варна ... опа чакай... бяха Поляците, Руснаците ги нямаше цели 500 години и се появиха братски само когато решиха да си взимат Крим от турците и минаха през България гонейки ги...
11
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аман отфейк новини:)))
10
10
 
56
 
! Отговори
исторически факти преди 6 години
Евреите ги спасява цар Борис III, единствения истински държавник на чело на България. По това време руснаците ядат як бой около Москва от Веермахта. След като руския войник стъпва зад Дунава хиляди евреи напускат България, както и голяма част от интелигенцията. Другата част става жертва на масови екзекуции граничещи с варварството на Ислямска държава днес.
9
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С Русия понеже е толкова хубаво всички държави които успяха да се оскубнат от разпадналия се СССР гледат да са по-далеч от нея. Останаха малките които нямат силата за това. Точно така онези малки държавички които СССР едно време така "братски" анексира.
8
18
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото по-далеч от Русия толкова по-добре.
7
17
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сте ни занимавали с тая руска клоака! Те горките един 9-и си имат и цял живота на него ще чакат.
6
5
 
45
 
! Отговори
Дсе преди 6 години
Направо да признаем, че са открили вилицата и други епохални открития.
5
15
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия, СССР и след него пак Русия са най-голямото зло, което някога е сполитало България.Вече 2 века не можем да се отървем от това бреме. И преди *** да ревнат просто погледнете как се развиват държавите извън сферата на "братска" Русия.А и някой да отговори - след като е толкова прекрасна Русия, защо всички гледат да идат в обратна посока ? Отивайте, живейте в прехвалената ви Русия
4
7
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Комунизма е еврейска зараза! "Адолф Хитлер