Прокуратурата: Няма извършени нарушения във ВМА!

Първоначалната проверка на прокурор обаче била непълна
63
Прокуратурата: Няма извършени нарушения във ВМА!
Снимка: БТА, архив

Няма достатъчно данни за извършено престъпление от длъжностни лица от ВМА.

Това е мнението на Военно-апелативната прокуратура във връзка с одитния доклад на Министерството на отбраната в болницата, който породи въпросителни за проведени обществени поръчки и в крайна сметка доведе до оставката на бившия здравен министър проф. Николай Петров.

Още по темата

Обществените поръчки са осъществени, докато проф. Петров беше шеф на ВМА, и са спечелени от фирмата на мъжа, от когото дъщерята на професора има дете.

От прокуратурата потвърждават постановлението на прокурор от Военно-окръжна прокуратура, с което бе отказано да се образува досъдебно производство.

При извършения служебен контрол на проверяваното постановление е установено, че първоначалната проверка е непълна, а наблюдаващият прокурор не е осъществил необходимия контрол над работата на военния следовател.

Поради това прокурор от Военно-апелативна прокуратура е извършил допълнителна лична проверка, в хода на която са изискани относими документи и са снети обяснения от различни длъжностни лица.

Анализът на всички събрани материали е довел до извод, че няма данни за извършено престъпление от общ характер от длъжностни лица от ВМА.

Постановлението е изпратено на Министерство на отбраната и на ВМА. Сигнализиран е административният ръководител на ВОП - София за извършване на цялостна проверка на работата на наблюдаващия прокурор Адалберт Кръстев.

След нея ще стане ясно има ли основания за дисциплинарната му отговорност заради констатираното формално извършване на началната проверка по случая.

Препис от постановлението в едно с копие на одитен доклад от месец март 2017 г. на Дирекция "Вътрешен одит" - МО е изпратен по компетентност на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: Николай ПетровВМА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както скромно казва подвластната на Герб прокуратура, "има някакво нарушение, но иначе всичко е точно". С обществените поръчки дадени от Герб на Пеевски също всичко е точно... Договорът на Борисов със свинските медии за отразяване на предстоящото българско председателство на съвета на ЕС, също е точно... Нали така? Всичко е точно. Точно е и последното място на България по скалата на корупцията в ЕС...
39
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демек щерката не е свързано лице.Евала бе прокуратурата.Направо сте шампиони.
38
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зависи...! За тебе и за мене, ще е престъпление...! Виж, ако човека е достоен офицер и честен човек, няма да е престъпление! Него, просто са го подвели и не е знаел...! :)Нямало престъпление от "общ характер". Което не означава, че няма престъпление. Ама то е от друг характер...! И така, до следващия високопоставен ГЕРБ-ер, дето ще прекара няколко милиона оборот, през фирми на роднини или на децата...! :)
37
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма работа, облажил се човека с някой и друг милион.То шефът му открадна милиарди и пак си е премиер, при това трети мандат.И най-обичаният от Еврохейовете. Дори се целуват с езици като отиде в Брюксел.
36
3
 
8
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 6 години
*** не само *** ....и българите също си правят квот поискат .......то тва е проблема !
35
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прокуроски умозаключения - клета майка България. За това в Румъния вече щеше да търка нара. И това престъпление (нарушение) е нищо в сравнение с тежката корупция в държавата, случваща се еждневно. Ако бяхме Румъния (или друга държава на север от Дунав) Николай Петров щеше да получи поне 1 годинка за уреждането на 1 милион. Това, че е бил добър лекар или добър министър нямаше да има много значение. Законите са закони за всички. Мани, мани, добре, че поне се задава европейска прокуратура.
34
2
 
13
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 6 години
държава няма ! но народа сам си е вионвен защото не е научен на ред и дисциплина ....груб е , арогантен е , завистлив е , *** е ..... за тва държавата е тотална *** .....народа е калпав - това е
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чист е като сълза. Е, уредил родата с някой и друг милион, ама то си е законно.
32
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може ли и аз да гепя 1-2 милиона и после да кажат , че съм невинен?!
31
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прокуратурата казва това, което Бойко й каже да каже.
30
1
 
21
 
! Отговори
хората говорят и гле преди 6 години
Искам да питам като в здравеопазването няма нарушения, как един директор на няква болница строи палат за 2 000 000 лева?!?!?!?!?! А дали е само един, да не се окаже, че един не е крал?!?!?! При нас никой корумпиран, при очевадното си охолство не може да влезе в затворя.
29
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Няма данни бившият здравен министър Николай Петров да е извършил престъпление като директор на Военно-медицинска академия..."Ами наградете го тогава! А какво става с герберунгела-мафиот, генерал Стоян Тонев? Осъден ли е най-после или и него ще награждаваме...? Вижда се, че герб не само награжадава мафиоти-сумишленици, но и ги надгражда...
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая територия е време да се закрие ! Всичко живо вкл *** се чустват безнаказани и си правят каквото си искат. Никой не им прави нищо, карат както си искат, паркират където си искат. От какво да ги е страх, МВР и Прокуратура няма ! Възпитанието е много зле и....Ето го резултата ! Отвратителна за живеене територия, особено в София, където се е събрала всякаква ***.Ужас !
27
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нарушение има. Престъпление няма. Ерго това е един почтен и достоен човек. За когото всички съжеляваме. Той също съжелява, ама парите няма да ги върне.
26
1
 
16
 
! Отговори
БГ Цацаратура преди 6 години
Е да, той и Доган не беше извършил престъпление, като прибра милиони хонорар, а и Христо Бисеров с преводите от швейцарска сметка ....
25
1
 
12
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 6 години
do тва води липсата на държава и д719ржавност .....
24
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
MADE IN BULGARIA ,
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, тия герберасти долни не спряха да крадат - милиони, милиарди - нямат ги за нищо вече.Осигуриха си и правнуците.
22
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе лично аз не разбрах дали това корумпе от Партията н Суджуците върна откраднатите 1.5 млн лв на Българските данъкоплатци или не ?Май Тиквено-Прасешките медии пак изместиха центъра на проблема.
21
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите са ни врагове, те са приятели на Русия - а ние вече скъсахме с православието.Нашите нови приятели са братята ни Турците и Еврохейския съюз.