Променят изискванията за новия боен самолет за ВВС

Заради недостига в армията ще връщат съкратени офицери
Обновена: 24 ное 2017 20:17 | 24 ное 2017 20:17, Веселина Йорданова
56
Променят изискванията за новия боен самолет за ВВС
Снимка: архив, Ройтерс

Изискванията за придобиване на нов тип боен самолет за българската армия ще бъдат променени. В тях ще бъде включена и опция с бонуси за нови самолети.

Още по темата

Остават вариантите за американските F-16 и шведските "Грипен". Това каза във Велико Търново заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от БНР. Темата е била обсъдена с командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Бюджетът за бойните самолети остава 1,5 милиарда лева.

В проекта за инвестиционен разход ще бъде отворена възможност не само за "втора ръка" F-16, но и за нови самолети F-16. Той ще бъде разширен, но няма да бъде променян от гледна точка на модификациите самолети, които могат да бъдат разглеждани като варианти за доставка, обясни зам.-министърът.

След като бъде утвърден от Народното събрание проектът за инвестиционен разход, ние някъде до януари ще трябва да коригираме така наречените "изисквания за предложение". Това искане за предложение ще бъде отново изпратено на държавите и състезанието продължава, каза още Запрянов.

Заради недостига на кадри за армията Министерството на отбраната започва програма за връщане на офицери, които са били съкратени през последните 10 години. Започва и значително увеличение на приема на курсанти. Дисбалансът с окомплектоването на кадрите става критичен за боеспособността на армията, заяви заместник-министърът.

По думите му най-голяма е нуждата в сухопътните войски, като в бойните формирования тази нужда става вече критична.

Когато недокомплектът с офицерски кадри в едно формирование надхвърли 20%, вече нещата са сериозни.

Освен увеличението на заплатите трябва да се разшири социалният пакет и да започне изграждането на жилища в райони с отпаднала необходимост за армията, посочи заместник-министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
15
 
! Отговори
**** преди 6 години
Ей тези послушни мишоци,въртят ,сучат,все към тези таралясници F-16 гледат,и ги е *** да си признаят,че краварите ги натиска да изберат тегните щайги.
13
7
 
4
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 6 години
Моля пишете,че самолетите ще са нови МИГОВЕ,и да видите ЧЕРВЕНА радост до насиране във форума.
12
14
 
7
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Дежурния руски *** си е сложил 10 плюсчета на пост 2. За непросветените да поясня, че от този прословут МиГ -35 още не е произведен и едва ли някога ще бъде. Всъщност това е модификация на недоносчето МиГ-29 което отдавна е вън от всякакви класации за изтребител.
11
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименможе да купим 25-26 миг-35, че то толкова няма произведени бре, фантазьор!
10
1
 
13
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
Аз нямам думата за самолетите. Там се изявява Цвъки. Доколкото знам е поел ангижемент следд който ще си закръгли апртаментие на 10. Но не казвайте на никой. Нека не се разува.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нови ф-16. Трябва да се запише в условията самолетите да са американски. Шведите да се напънат малко да произведат американски самолет.
8
0
 
16
 
! Отговори
армии преди 6 години
Покрай непрестанните скандали около армията разбрах едно-две неща досега. Ние боеспособна армия, която да защитава териториалната цялост и суверенитета на страната нямаме към момента (от известно време). На никого не му пука за самолети и кораби, а е важно да се похарчат едни пари колкото за КТБто, ама как да стане по-безболезнено за оглупелия народ и служителите в армията.
7
1
 
9
 
! Отговори
Баце преди 6 години
Какво има да му мислят. За тези пари да вземат 200 китайски самолета. 100 все ще лятят, останалите за части.
6
2
 
1
 
! Отговори
Икономов преди 6 години
Тук има нещо гнило! Тези промени съгласувани ли са с нашите членове и членки по места?Ако не са, то това е опасен прецедент, който може да предизвика у ретроградните елементи необоснована илюзия, че могат да спечелят, залагайки на самолети, произведени в капиталистическите страни. Такава илюзия може да е опасна!Затова, другари журналисти, аз повтарям настоятелното си изискване, преди да публикувате подобни новини, задължително се консултирайте предварително с нашите членове и членки по места!
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-новото изискване за самолетите ще бъде "който ни кажат от американското посолство"
4
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нов Ф-16 е най-доброто.Или Рафал.
3
5
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До АнонименВЕЧЕ МОЕ СИ КУПИТЕ САМО КОВЧЕГ ЗА БАКЪРЕНАТА ДРУГАРЕ
2
17
 
7
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Браво!Правителството на България, оглавявано от безспорния български лидер ген. Борисов за пореден път показва своята мъдрост, своята ангажираност към нуждите на обикновените българи и своята отговорност към сигурността на родината ни!В контекста на променените реалности и под натиска на нуждата от бързи решения, нашето правителство отново успя да намери най-правилното възможно действие, а именно, да промени изискванията!Браво!
1
13
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
ДРУГАРИТЕ НАРОЧНО СА НАПИСАЛИ ЧЕ Ф16 МОЖЕ ДА БЪДЕ САМО ВТОРА РЪКА И ОПИЩЯХА СВЕТА, ЧЕ САЩ УЖ ИСКАЛ ДА СИ ПРОДАВА ВТОРА РЪКА. СЕГА ГЕРБ И ОП ПОПРАВИХА ТАЗИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКА МРЪСОТИЯ. НЯМА НИЩО ПО-МРЪСНО ОТ СОЦИАЛИСТА. СОЦИАЛИСТА САМО КРАДЕ И ЛЪЖЕ.