В евро или в лева: Какво значение има за портфейла на българина?

Какво ще се промени за българите, ако приемем еврото?
16 яну 2018 09:10,
306

България вече обяви, че тръгва по пътя на еврото. Ще кандидатстваме за чакалнята за еврозоната до средата на 2018 г.

С присъединяването си към Европейския съюз през 2007 г. страната ни пое и ангажимента да въведе единната европейска валута.

"Обикновеният човек почти няма да усети разлика. Дори напротив, той ще види единствено позитиви от еврозоната. Хората, които твърдят, че не е добре да бързаме, вероятно биха казали същото и за НАТО преди около 20 години. През 2005 г. така се говореше и за влизането ни в Европейския съюз", коментира в студиото на "Денят ON AIR" бившият министър на икономиката Николай Василев.

Още по темата

Пред Bulgaria ON AIR той бе категоричен, че валутният борд в България е отличен пример, достоен дори за учебниците по икономическа история, за един от най-успешните и най-драматично променилите една държава валутни бордове в света.

В чакалнята се чака задължително 2 години, през които финансовите ни параметри ще се следят под лупа. Контролът продължава и след това като минимумът е година, а може да продължи и десет.

"През 90-те години страната ни представляваше една съвсем различна държава, но за кратък период от време всичко си дойде на мястото. Вече 20 години имаме ниска инфлация и абсолютно предвидим валутен курс", посочи още бившият министър на иконимиката.

"Голяма част от хората, коментирайки влизането ни в еврозоната, обръщат внимание само на най-маловажния проблем, а именно какво ще се случи с цените. Истината е, че с тях няма да се случи абсолютно нищо и повечето граждани дори няма да забележат някаква промяна", уточни още Николай Василев в студиото на Владимир Сиркаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...обръщат внимание само на най-маловажния проблем, а именно какво ще се случи с цените." Това ако не е важен проблем не знам кое е
224
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С две думи, ЛЕВЪТ ОСТАВА, да живее България
223
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Обикновеният човек почти няма да усети разлика''Направо си казаха каквото имаше.Първо почват с-почти.След време сме свикнали.
222
15
 
4
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Сегашното ни фискално състояние е пълен абсурд. Направо се чудя как България оцелява финансово. Ние сме в хроничен недоимък на пари за болниците, учителите, пенсионерите, полицията, армията,-а бе дантел марка сме и това се дължи двойната парична система. От друга страна, пък ако се откажем от валутния борд, пропадаме безвъзвратно, тъй като руската агентура е буквално на всички нива. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Честно казано, имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката с
221
6
 
6
 
! Отговори
Отвратен преди 6 години
До Анонимен 235 Какви ги гориш бе ? Водещи и пичеливши отрасли ? Кои? Къде са ни водили и какво се печелили?Нали заради тях социализма фалира.Му хааа...!
220
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бившия министър?! казва се ники късия! Той бил обявил? Що не кажете какво е казал Джозеф Стиглиц по аналогичен повод? А именно валутни борд първи сериозен удар и приемане на еврото втора непоправима грешка!
219
1
 
9
 
! Отговори
Koko преди 6 години
До АнонименМного си прав, само че на днешните граби не им стиска да го кажат в прав текст. Това бе самата истина в Германия. Има вестници и материали от това време, само че иб не го показват. А теливизионното население се ррадва на това което му показват.
218
8
 
4
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Ако курса на лава към еврото е едно към едно , няма никакъв проблем. Въпрос на договаряне.
217
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както никой не напрани допитване за приеване на България в ЕС и ни приеха набързо с ликвидация на водещи и печелищи отрасли от икономиката така и сега никай нема да ни пита за приемане на еврото.Като влезнохме в ЕС станахме около 80% от населението по бедни нали , а с приемане на евротоможем да станем не само бедни, но и гладни. Гърция и гърците са добър пример за " доволство" след като приеха еврото.Непрекъснато заробване .
216
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма никакво значение защото ги няма и двете
215
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Влизането в еврозоната е добро решение в дългосрочен план защото Германия си остава силна и стабилна икономика. Сега зора им е да похарчат валутния резерв, но в бъдеще ЕЦБ ще ги пляска яко ако се случи нещо подобно на КТБ. На практика БНБ няма вече да участва в играта и монетарната политика и лихвите ще се определят за всички от ЕЦБ. Това са съществените промени, другото са дребни селски тарикатлъци.
214
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ники,стават бедни,но трябва да ядат.
213
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
214. ,ти слушал ли си за срив на пазарите.Това се прави умишлено с цел да дестабилизират финансите на определен отрасъл за период отвреме.Купи си много земя и апартаменти и им плащаи данъци.Току виж се случи като в Испания,Гърция и др.Пробвай да развиеш тази инвестиция.За съвет бих ти казал следното.Единственото което е обезпечено и с по малък риск за загуба се нарича злато.Затова всяка държава разполага с резерв.
212
8
 
10
 
! Отговори
niki преди 6 години
Пак не разбрах, има инфлация и какво следва? Хората стават по-бедни, тогава търговците от какво живеят, когато бедните хора имат само за хляб?Мръвките къде ще ги продават?
211
11
 
14
 
! Отговори
Домино 2019 преди 6 години
българия докато въведе еврото ЕС ще се разпадне!Нека да излезе Великобритания от ЕС и ще гледаме смях без ***.В скапания съюз ще останат две изостанали държави българия и Румъния.
210
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Схемата е следната.Казва се инфлация.А човек ,който се нарича търговец знае как да работи с пари.Търговеца ти взима еврото защото ти отиваш при него,
209
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не стават хората стиснати защото хляб се яде всеки ден.абе питайте си роднините си на запад как увътриха хората..
208
2
 
14
 
! Отговори
ЕВРО? преди 6 години
Когато заспивате скоро ще искате да ви разказват приказката за Дедо ТошоВ Австрия имаше дебат. Само че за разлика от ситуацията в Германия, той е около удължаването на максималната продължителност на работното време. Новото коалиционно правителство на крайната десница иска да я вдигне до 12 часа дневно или до 60 часа седмично (спрямо сегашните съответно 10 и 50 часа). Това предложение бе приветствано от работодателите и критикувано от синдикатите.
207
6
 
6
 
! Отговори
ники преди 6 години
До Анонимен 223Пак не разбрах къде е далаверата на търговеца да продава минимум двойно по-малко, а парите, които ще печели ще са същите или по-малко, защото хората стават стиснати като им направят такава схема?Обясни?
206
2
 
13
 
! Отговори
до 2013 преди 6 години
Гърция намаха валутен борд, ние имаме. Обедняването стана по времето на Жан Виденов, от тогава има закон за валутния борд и сме вързани към германската марка и в последствие към еврото. Държавата е задължена да пази валутен резерв покриващ е евро парите в обръщение.