Анатема и от католиците: Конвенцията предефинира пола!

НС да анализира духа, а не буквата на документа, зоват те
23 яну 2018 17:15, Анисия Иванова
63
Анатема и от католиците: Конвенцията предефинира пола!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Епископската конференция на Католическата църква в България смята Истанбулската конвенция за неприемлива. Това каза д-р Богдан Пенев, съветник към Епископската конференция на Католическата църква в България по време на обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа, организирана от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Още по темата

Според д-р Богдан Пенев с помощта на конвенцията се прави опит да се осъществи нов обществен ред, в който семейството и традицията се маргинализират, а държавата получава дълбок контрол върху тях.

"Безспорно насилието е едно обществено явление, което изисква мерки на много нива. Преди всичко това е възпитанието, образованието, институционални мерки, а също така и помощ на жертвите. Църквата винаги е работила по тези въпроси", заяви той.

Според него конвенцията не предприема и не насочва към действителна борба срещу истинските проблеми, не акцентира върху разпространеното в развлекателната индустрия насилие.

"Вместо това документът е концептуална, но също и правна основа за идеологическа и културна революция, която се състои в предефиниране на понятието на пола. Това не е само социална роля", заяви д-р Пенев.

В становище на Католическата църква се казва още, че Истанбулска конвенция заявява претенции за решаване на проблеми от жизнена значимост, но поражда същевременно множество противоречия и спорове в страните от Съвета на Европа и предизвиква повече притеснения и разделения отколкото да дава решения.

Католиците настояват народните представители съвестно да анализират не буквата, а духа на Конвенцията, която е видимо подвластна на идеологически похвати, към които нашето общество проявява завидна критичност.

Насилието срещу жените, децата, възрастните и хората в неравностойно положение, е обществено явление, което изисква противодействие на много нива - възпитание, образование, институционална намеса и помощ за жертвите, пише в становището. Католическата църква проповядва и работи посредством свои организации върху тези въпроси, като основна цел остава изграждането на пълноценни личности.

Христовата вяра, формирала нашето общество и култура, ни е научила досега да зачитаме както всяка човешка личност, така и различията и допълването между мъжа и жената, да ценим тяхното равенство в достойнството, да благославяме съюза помежду им, водещ по естествен път до продължение на човешкия род.

Предложената Конвенция не съсредоточава вниманието върху обществените проблеми, формиращи поведението на личността, а измества фокуса върху ново идеологическо предефиниране на понятието за жена и мъж, за пола като променливо социално, а не биологично явление и прехвърля отговорността за насилието върху брака, семейството, традицията.

Особено притеснение будят препоръките на Конвенцията за въвеждане на подобна идеология и прочит на проблемите в обществото, на дефиницията на самия човек, на неговия пол и формиране, в образованието и възпитанието на подрастващите, се посочва в становището.

Католиците предупреждават, че чрез Конвенцията се допуска експериментиране върху младото поколение, да растат неутрални и да се самоопределят спрямо динамично променящите се социални явления.

Считаме, че тежестта на идеологията в предложената Конвенция е твърде голяма и документът би бил контрапродуктивен, са казва в становището и се апелира българското правителство да заеме активна позиция пред европейските институции за цялостно преразглеждане на Конвенцията в духа на изконните човешки и християнски ценности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
23
 
! Отговори
seira преди 6 години
ПРАВИЛНО!АМИН!
5
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всичко се прави, за да бъде приета тази конвенция и допълнително да се унищожи, каквото е останало от българското семейство.
4
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Педофuлu срещу пeдерасu
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво!
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А такаа... Е сега нали БХК направи за човек на годината католически свещеник! Сега ще му поискат ли титлата обратно, като сега църквата му е срещу тях?
1
1
 
35
 
! Отговори
Пръч Дървестър преди 6 години
ами щом и католиците викат че не е хубава тази конвенция значи не е хубава. не са прости хората