Българите на две за: Демокрацията, убийствата, еврото...

Обществото е разделено по ключови въпроси, показва проучване
23 яну 2018 16:00,
118
Българите на две за: Демокрацията, убийствата, еврото...
Снимка: Reuters

Българите показват раздвоение по основните теми на обществения и политически дебат в държавата. Една част от тях смятат, че демокрацията в страната е в опасност, но според друга не е. Почти наравно са тези, които искат да се въведе еврото и онези, които не искат. Близки са процентите и на подкрепящите идеята за стопляне на отношенията между ЕС и Турция и на противниците на тези опити.

Това показва експресен телефонен сондаж на "Галъп", проведен между 15 и 16 януари сред 801 българи.

Мнозинство от 67% от анкетираните смятат, че по време на европредседателството партийните различия трябва да се загърбят. 65 на сто обаче са запознати с публикациите в западни медии, а 82% от чулите за тях са и съгласни че страната ни е бедна и корумпирана, показват данните от изследването.

Затова социолозите смятат, че председателството няма да успее да отмени вниманието от острите обществени проблеми.

Според екипа на "Галъп" темата за качеството на демокрацията у нас и за концентрацията на власт и влияние става все по-популярна в страната.

Твъдрението "Демокрацията в България в момента е застрашена" получава съгласие от 51%, а 40% са на обратното мнение. Останалите се колебаят. Данните могат да послужат само за хипотеза, но са важна "сигнална лампа", смятат социолозите.

Повече една трета от българите, 38%, са склонни да се солидаризират с протестната вълна от последните дни, независимо от различните теми на недоволствата. 60 на сто са против.

"Тези 38% са около 2 милиона българи, които споделят сериозна критика към статуквото. Макар и да са малцинство, те са ясно свидетелство, че общественото напрежение става дори и на фона на тържественото откриване на европредседателството", анализират още социолозите.

Според тях има явно напрежение в обществото, което личи и от това, че за 50% от българите убийствата от последните седмици са по-скоро свързани с политиката. Според 37% това по-скоро не е вярно. Останалите се затрудняват да отговорят.

"Макар подобни въпроси да проверяват по-скоро обществения инстинкт по деликатни теми, отколкото обществената информираност, те показват ясно дълбокото и трайно недоверие към политическия процес в страната", смятат социолозите.

Противоречиви са нагласите на хората у на с и по два от приоритетите на кабинета и на премиера Борисов.

Например 49% са съгласни да помагаме на Турция да "стопли" отношенията с ЕС, но 42% са на обратното мнение, а останалите се колебаят.

Най-общата перспективата за въвеждане на еврото у нас пък се приема още по-нееднозначно - 46% принципно одобряват въвеждането му, но 48% не одобряват. Останалите се колебаят. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
46 % одобрявали въвеждането на еврото хахаха, егати вица.
65
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герберите си въобразяват,че са младежи.Електоратът на другите измирал.Техните родители да не са непълнолетни.Техният електорат да не е безсмъртен Боко и Цецка гонят шейсетака.Не се подигравайте със старите хора,защото в умирачката ред няма.Утре ти падне някоя тухла върху тиквата и после няма кой да пише глупости.
64
2
 
8
 
! Отговори
До 65 преди 6 години
Казваш, че си участвал в съсипването на България. А срам нямаш ли?
63
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко странно, пишат и говоря за "демокрация", а ако попиташ какво е това животно, сигурно 0,00001% ще могат да сглобят някакво изречение! А за строя сега.....колкото едно време сме живяли в "социализъм", толкова и сега има "демокрация"! Един и същ мракобесен капиталистически колониализъм с 90% бедни и 10% богати! С тая разлика, че тогава поне ВСЕКИ ИМАШЕ СОБСТВЕНОСТ И ПОНЕ НЯКАКВА СОЦИАЛНА ПОДДРЪЖКА ОТ ДЪРЖАВАТА! А сега.............кучета те яли....
62
7
 
5
 
! Отговори
Циник до 65 преди 6 години
Браво! Един от малкото " смислени и изстрадани коментари!"Браво!
61
11
 
6
 
! Отговори
До 47 преди 6 години
Това с измитането добре и после???Уелският принц ли ще поканим и неговата свита.Защото след метенето,трябва да има алтернатива.Къде по света си видял идеални политици.От къде ще намериш кристално чисти хора,приемливи за всеки.Ти познаваш ли такива.Аз съм на 69,участвах в ,,метенето от зимата на 89 та до краха на СДС.Със идването на Симеон всичко отиде на кино и се разбра че най лесно е да се обещава.Този 45 годишен експеримент е виновен за нашето дередже и още години ще носим поседствията ,дете!
60
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами айде де? Излезте на улицата да протестирате. Ама после кой ще плаща парното, от къде пари за храна - ще се озъбите от глад и студ, а. Айде излезте на улицата на протестирате, даже и разрешение ще ви дадат, и полицията ще ви пази. Протестирайте седмица, две, месец, излезте на улицата и всичко ще се оправи, ще живеете станете богати като румънците с 520 евро средна заплата, а не както сега да мизерствате с 512 евро.
59
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трудничко ще спечелите. Електоратът ви измира прогресивно, а баймангао иска кинти, които вие напоследък нямате, а назначените ви олигарси стискат.Но не се притеснявайте - имате в момента бодра смяна в лицето на бившата ви охрана, шофьори и секретаки (сега герп).
58
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом сме бедни, значи в България има демокрация - това е *** факт, който малко хора осъзнават. Бедни сме от около 1990-1991 година, значи от тогава в България е демокрация.
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДЕМОКРАЦИЯ само за крадливите депутати..обезлюдяването на БГ е факт !
56
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на България сега е, че остатъчната тодорживковистка мрежа на бившата ДС държи посткомунизма буден. България трябва да се изчисти от остатъчната тодорживковистка мрежа на бившата ДС, само тогава можеме да се оправимe. Ако не се изчистиме от остатъчната тодорживковистка мрежа на бившата ДС никога няма да се оправиме.
55
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде пак русия им е виновна.Горби ви разкара още през миналия век.Ами оправете се сами,ама козяк не дава,а само взима.По евтино е да разрешават безнаказано на шайко и компания да крадат,а робите да си траят.
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 52Разбира се че ще спечелим изборите! Само след като ви лишим от разните печатници (напр.Костинброд) и СЛЕД ЧЕСТНО ПРЕБРОЯВАНЕ!
53
6
 
8
 
! Отговори
Циник до 51 преди 6 години
Преди да тръгнеш на запад "да чистиш улиците" научи език - че няма да се оправиш.А най-добре остани да слугуваш на др.Гергов , др.Пеевски, др.Нинова, и др.Доган!Те ще ти плащат подобаващо , и няма да се чувстваш унижен!***!
52
3
 
5
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
До Анонимен"... а защо всички западни страни със същата демокрация са много по-богати от източните сатрапии..."Погледни кои са тези страни и погледни колко колонии са грабили и източват и до ден днешен. Погледни какво произвеждаме и колко от работещите компании у нас са си български. Събери 2 и 2 и тогава пак си задай въпроса за великите демокрации.
51
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На крива ракетна посткомунизма и пречи. 25 години след 1944та България изпрати спътник в Космоса 100% произведен в България, след 30 години демокрация България не може и краставица да произведе, но виновна е не демокрацията, виновен е посткомунизма.
50
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 49А аз мисля, че има нужда от един нов съдебен процес срещу такива човаконенавистни същества като тебе! А за отвратителната джендърска шорошка "демокрация" след не чак толкова дълго време ще се пише в учебниците по история като за най-мракобестния "строй" след нацизма!
49
12
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
Нормално е при демокрацията само 10% да живеят добре, на останалите 90% никой не им е виновен, че са се родили грозници и некадърници.
48
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другари, ... първо спечелете избори, ПОСЛЕ възстановявайте комунизма и присъединявайте България към СССР !Дотогава никой не се интересува от мнението ви !
47
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално е при демокрацията на работното място да има диктатура, демокрацията е да можеш да говириш против Бойко, а не против шефа и да можеш да ходиш на запад да чистиш улиците.