Политолог: "Скрипал" е най-лошото за еврошефството ни!

"Очакват да сме по-западни от Запада, а няма как заради Русия"
123
Политолог: "Скрипал" е най-лошото за еврошефството ни!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Случаят "Скрипал" е най-лошото, което можеше да се случи на Българското европредседателство. Това коментира политологът Първан Симеонов пред БНР.

Още по темата

Той очаква българското правителство да продължи с балансираната политика по този случай.

"От нас се очаква да сме по-западни от Запада. А пък ние не можем да си го позволим съвсем, защото Русия има специфично място в българската народопсихология... Последните години и във вътрешната, и във външната политика България практикува успешно такъв стил на два гласа. Това безспорно е дефект. В последните няколко месеца и години може би България се опитва да превърне това в ефект. В случая "Скрипал" служебното лице, професионалният отговорник, външният министър Екатерина Захариева изрази солидарност, т.е. действа по устав. Политическото лице обаче, така да се каже втората камара на външната ни политика, "по-външният министър" Бойко Борисов каза – "Нека да балансираме". Предполагам, че това ще се опитат да продължат – такава една двойнствена по-мека позиция", коментира политологът.

Според него на практика Борисов се опитва в тази битка Запад – Изток да превърне България от западна страна в центристка страна и да си извоюва правото да държи отворените канали за комуникация към югоизток, североизток, а това е опасна игра. 

Симеонов каза още, че премиерът се опитва да си извоюва правото както е посредник с Турция, да бъде посредник и с Русия.

На днешния Съвет по сигурността към Министерския съвет Първанов очаква гъвкава позиция: "Сега и Борисов, и Радев като тоналност са абсолютно еднакви – те са балансьори. Въпреки че във вътрешен план се карат, във външен план те звучат еднакво".

Във вътрешнополитически план Симеонов смята, че коалицията е стабилна. По думите му колкото по-крехка е коалицията на "Обединени патриоти", толкова по-здрава е голямата коалиция. На Борисов му е по-лесно да менажира едни "насипни патриоти", отколкото да има срещу себе си монолитна позиция, смята експертът.

Първан Симеонов отбеляза още, че напрежението расте в глобален аспект: "Струва ми се, че никога глобален унищожителен конфликт не е бил толкова близо. Вярвам, че заради глобалната икономическа свързаност, заради огромния залог, Западът и Изтокът ще намерят пътища за деескалация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав е човека. България единствена от бившите съветски сателити не можа да се ориентира и се лутаме между оста западноориентирани-про руски. Резултата е налице - кретаме на опашката и с най-слаба икономика в сравнение с Унгария, Полша, Чехия, и т.н. държави, които знаят точно къде са.
71
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В резултат-нова национална катастрофа. Бяхме най-верния слугинаж на Съвет. съюз и дори сами искахме да станем 16-та Задунайская республика. Сега се правим на европейци, а сме Троянското магаре на пРосия в ЕС и НАТО.Че кой ще ни има доверие ,бе!? Пак си въртиме задните части като ром калайджия.Какъв европредседател, какви пет лева. Заслужаваме да ни наритат пак.....
70
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 70Що не се гръмнеш бе? Ако погледнеш само КОЙ И КОЛКО ДЪРЖАВИ СА ПОДКРЕПИЛИ тая скапана еуропка ще се шашнеш!!! От около 200 държави по цял свят, тъпанарите са САМО 29!!!! И от 7 милиарда, такива *** са САМО 700 МИЛИОНА!!!!! Е........НАПРАВИ СИ САМ ИЗВОДИТЕ.....АКО МОЖЕШ ДЕ!!!
69
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В историята винаги сме вземали ду-педавска позиция. Когато идват турците на Балканите-не се бием с тях, а ставаме техни васали ,пропускаме войските им. После турците ни го нахакват първо на нас. Междусъюзническата война се бием срещу ВСИЧКИТЕ СИ СЪСЕДИ, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ,Сърбия, Гърция, Турция,Румъния, Черна гора-в резултат катастрофа. В ПСВ- срещу Русия, Франция, Англия, Сащ-е как да победим!? Във ВСВ-вървим като хиени подир Хитлер и окупираме чужди територии, където вършим зверства и обири.
68
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реално погледнато, СССР навремето беше къде по-могъщ от сегашна Русия. Цяла Източна Европа в техния лагер, републиките още си бяха към тях, имаха и доста приятели по света. Оръжие на камари, включително конвенционално до степен на паритет.А сега? Поорязана държавица, приятелите са Судан, Венецуела и донякъде Куба + платени ***, конвенционалното оръжие е с по-ниско качество от това на конкуренцията.
67
2
 
44
 
! Отговори
скоро преди 6 години
След години ще се разбере истината за аферата Скрипал,както се разбра за престъплението и измамата-Ирак и Либия,дано оцелеем до тогава.
66
4
 
42
 
! Отговори
до Европеец преди 6 години
Англичаните не са познали.
65
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха, в Евразия ще си тежим на мястото... Колкото тежахме и в СИВ - 16-та република...
64
5
 
40
 
! Отговори
ЕВРОПЕЕЦ преди 6 години
България никога няма да участва в заговор срещу Русия.
63
7
 
38
 
! Отговори
Нема смисъл преди 6 години
Бочко се о *** жестоко, като добавим и ремонта на Миговете, и това че държавата е частна собственост на Пеевски, не виждам защо изобщо сме член на ЕС и НАТО...всичко е проформа и фиктивно. Поне в Ервазия ще си тежим на мястото, защото като слушам коментарите сме си за там...
62
6
 
38
 
! Отговори
ей пиндоси преди 6 години
До до ясноИзпускате си нервите,третополовите .....хубаво е че сте малцинство и все по малко ще ставате.
61
10
 
36
 
! Отговори
до ясно преди 6 години
***, БВП-то на тези държави е 80% от световното...какво изобщо обяснявам на крепостни селяни...хоризонта ти е докъдето виждаш от кварталната кръчма...
60
8
 
41
 
! Отговори
ясно преди 6 години
До Светът срещу РусияКакъв свят бе 20 страни васали на държавата терорист САЩ,това не е целия свят.
59
5
 
38
 
! Отговори
До Ужас преди 6 години
Е как, ще ходи с Бистришките тигри да запълва бройката на бойкотиращите първенството...
58
5
 
37
 
! Отговори
нее преди 6 години
До Светът срещу РусияСпомняме си с ограбването и съсипването на България,това ли искаш.
57
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В аферата Скрипал поръчителя е известен на цял Свят, но той се крие в Кремъл и тъй като без война изправянето му на съд за сега е невъзможно, всичко се измества във времето - до новата Перестройка !На Запада целта е да накарат Кремъл да престане да избива мирни жители в страните им !
56
6
 
39
 
! Отговори
Русия преди 6 години
Вярата е вечна вярата е славна нашата вяра православна...
55
8
 
41
 
! Отговори
Светът срещу Русия преди 6 години
Сега се играе мачът целият Свят срещу Русия. Спомням си как завърши предишния подобен мач с разпадането на СССР...
54
13
 
40
 
! Отговори
Радвам се преди 6 години
Хубаво е, че имаме собствена позиция. Не сме слепи изпълнители на западни интереси. Проява на далновидност е, че не се включихме в мръсната кампания срещу Русия.
53
12
 
42
 
! Отговори
до № 54 преди 6 години
Унижен ти е мозъкът. България постъпи мъдро. Съвсм скоро това ще стане очевидно.