Настроенията у нас: Одобрение за Борисов, страх от ядрен конфликт?

Галъп: 62% харесват външната политика на премиера
Обновена: 9 апр 2018 21:03 | 9 апр 2018 16:23,
264
Настроенията у нас: Одобрение за Борисов, страх от ядрен конфликт?

Над половината българи смятат, че в момента в света има реална опасност от глобален военен конфликт. Това сочат данни от експресен сондаж на "Галъп интернешънъл".

62% оценяват, че премиерът Бойко Борисов се справя добре с външнополитически дейности като председателството на Съвета на ЕС и дипломацията. 30 процента са на обратното мнение, а останалите се колебаят.

Явно обществото ни одобрява по-скоро балансираните външни действия, които са характерни за Борисов, посочват от агенцията. Доказателство за това е и отношението към преговорите с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. 62 процента приемат, че с него е необходимо да се преговаря, а 33 процента смятат, че преговорите с него са излишни.

В същото време обаче обществото ни явно продължава да очаква далеч по-ефективни и твърди действия срещу проблемите в страната и особено спрямо корупцията, смятат от "Галъп интернешънъл". Така например скорошните акции на прокуратурата в болници срещат практически единодушно одобрение - 93 процента.
 
Оказва се, че 53% от хората у нас смятат, че в момента има реална опасност от глобален военен конфликт. Това се равнява условно на 2.9 милиона пълнолетни българи от общо около 5.5 милиона трайно живеещи в страната.

Общо 34% от запитаните (близо 1.9 милиона души) пък смятат, че е по-скоро вероятно (28%) или е много вероятно (6%) в идните няколко години някоя от глобалните ядрени сили действително да използва ядрено оръжие. Все пак, мнозинството не очаква ядрен конфликт – общо 63% казват, че това е малко вероятно (44%) или и е изключено (19%), а останалите се колебаят.

На този все по-тревожен външен фон българите явно харесват балансираната външна политика. В същото време обаче искат и далеч по-безкомпромисна вътрешна политика.

Това е втората част от резултатите от експресния сондаж по актуалните в последните седмици теми, проведен на 3 и 4 април сред 801 пълнолетни българи по телефона с ползване на панелна методика, която обезпечава достатъчна представителност на данните. Сондажът е независим от външно финансиране; максималното стандартно отклонение е с 3.5 при 50 процента дялове, отбелязват от агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бг няма собствена политика а слушка НАТО и ЕС. По-зле е от турско, когато поне се знае, че всички слушат падишаха, а сега са няколко падишаси.
35
5
 
10
 
! Отговори
So fra преди 6 години
"Pianstvoto na edin narod"...?! Stolipinov...
34
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ББ още не е доказал че той е отровил отровените с отрова коята отравядо доказаване на противното-Бибо е противен
33
3
 
16
 
! Отговори
Информбюро преди 6 години
Жертвите в Хирошима действително са повече от пожари, градът е 99%дървен. Затова е избран за бомбардиране. При съвременна ядрена война най-пагубни ще са последствията - унищожаване на инфраструктурата. Без ток, без петрол, индустрията ще рухне с всички последствия глад, мизерия, епидемии и пр.
32
5
 
12
 
! Отговори
пазете го от затворн преди 6 години
много приятна картинка: Борката е все по застарял.ако му се случи биологичната абсенция- моля компетентните органи да не казват че си почива някъде а зофортно немедленостически и имидиатли да буде намерен двойник че да си го гледаме а не да изпопукаме от радост по време на всенародните веселия.некакви затворници фъзнали-от тях най-вече да го пазят, че само за бели са избягали тиа 2-*** айдуци ли ко ли
31
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РУСИЯ е скапана от вътре икономически, правно и етнически.Външно няма поддържници. ФУКА се с военна техника/ само воените и номенклатурата/. Но няма как да го използва. Защото може населението и от 90 мил. Напълно да си смени името.
30
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов винаги намира причини да НЕ увеличава пенсии и заплати по-рязко,при първия му мандат беше "невижданата финансова криза"МАКАР ЧЕ У НАС ТАКАВА НЯМАШЕ!При втория вече имаше донякъде оправдание заради фалита на КТБ от корифеите на БКП И ДПС,гьола в БелеНЕ!Сега пък само повтаря как светът бил пред война а такава разбира се няма да има и пак къта бели пари за черни дни а другите това явно не ги интересува но ние сме в постоянна "финансова дисциплина"!Но не дава и за модерни оръжия А ДЕ!?
29
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей,Галъп,стига сте лъскали бастуна на Бойко.
28
3
 
24
 
! Отговори
Жо преди 6 години
СПОКО, война между САЩ и Русия, война между Изтока и Запада няма да има!Аз съм стар човек и мога да ви кажа, че целият ми живот премина в тези постоянни внушения за Трета световна война. Международната обстановка не предвещава война.СПЕТЕ СПОКОЙНО ДЕЦА!
27
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Умните се изнесоха.Останаха 80% д..ли,така че нищо чудно да са попаднали само на такива.
26
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Калъп: 62% харесват външната политика на премиера.Борисов стоеше адекватно до 3 март! След 3 март и след новичока - тръгна назад, поемайки доброволно шамаритеЛично мнение!
25
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откъде го измислиха това 62%?Само преди няколко дни му даваха 32% одобрение.Е, посмалете малко.То и като лъжеш трябва да е с мярка.
24
8
 
26
 
! Отговори
Доц. д-р Чоко Боков преди 6 години
И да не забравите отново да гласувате за Тиквокъл Суджуков Джендеров. Има още за крадене и онождане.
23
1
 
6
 
! Отговори
Циник до 21 преди 6 години
Блазе ти!:-)
22
7
 
10
 
! Отговори
Честито! преди 6 години
Е, членството ни в НАТОто ни донесе големи благини. Да се надяваме на скорошен поход към Москва. Както по времето на монархо-фашистко царство България. Но с прогрес - вместо класически бомби над София, термоядрени такива!
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 19Галъп е червена агенция.."Калъп" е грос-майсторска агенция
20
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ядрени оръжия не съществуват. Ядрени реактори - да. Всчико е измислено за да плаши стадото. Хирошима и Нагасаги са фантастика, както и фалшивите снимки с облъчени хора. Това са рани от топлина, а не от радиация. Как мислите японските войници започнаха да строят седмица след атаката? Да не говорим колко фалшиви са всички кадри с "атомни експлозии". Киностудио, 2 метрво макет и малко тнт и стадото е в 60 години паника. Има физици и инженери, които отдавна се борят с разобличаването на тези лъжи.
19
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Одавна подозирах,че Га;лъп са се продали на тиквоний велики,но сега вече напълно съм сигурен.Явно няма от къде другаде да захлебят.
18
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Галъп е червена агенция.
17
7
 
23
 
! Отговори
Доц. д-р Чоко Боков преди 6 години
Тиквата проста, неграмотна, тлъста и нагла, говорещ на диалект и националния език и не ползващ никакви други, прочел до половината една *** книга, но разбиращ от кардиология до макроикономика. Ето това дава отговор на всички въпроси. Приятен ден.