Преди 6 г. САЩ искаше и Гергана. Тя днес: Ще се борим за Желяз!

Законът за екстрадиция е абсурден, категорична бе тя пред Bulgaria ON AIR
13 апр 2018 11:00,
99

Покъртителна е огромната несправедливост, която се случва с Желяз. Той няма да е последният, ако този договор за екстрадиция не се промени. Това подчерта пред Bulgaria ON AIR Гергана Червенкова, чието искане на САЩ за екстрадиция преди 6 години разтърси обществото. Счетоводителката тогава бе обвинена в пране на пари и незаконна търговия с лекарства по интернет.

Припомняме, че САЩ и Интерпол поискаха ареста на още четирима българи заради незаконна търговия със Сирия. Обвиненията срещу тях са подобни на тези срещу Желяз Андреев, който в момента е на свобода с мярка "подписка".

Още по темата

Арестуването на Андреев преди няколко дни предизвика огромен обществен отзвук, а в няколко града в страната се проведоха протести в негова защита. В София стотици се събраха пред Съдебната палата, присъства и самият Желяз Андреев.

"Българското правосъдие няма много основания да откаже екстрадиция. Договорът за екстрадиция е абсурдно подписан и всеки един може да бъде изпратен в чужда държава без доказателства. Няма никаква защита на българския гражданин", настоя Гергана.

Заедно със своето семейство тя преминава през истински ад, който приключва с нота на американското посолство с нови данни, сочещи че тя не е виновна. Решението на съда спира екстрадицията й.

"Ако ги пратят в Америка наистина няма да се справят, там е страшно като адвокатски хонорари. Винаги ще носим в нас този кошмар, стресът няма как да не повлияе. Изкара ни от собственото ни битие. Научи ни, че трябва да бъдем съпричастни към страданието и болката на родителите на Желяз. Семейството е много силен мотив да издържиш. Към края вече виждахме, че нямаме повече алтернатива, опитвах се да го приема", сподели Гергана Червенкова, която прекарва два месеца в ареста.

"Виждах, че направихме всичко, което ни беше по силите. Бяха угаснали всички светлинки и чакахме да я изпратят. Щеше да се случи, ако Америка не беше оттеглила искането. Опитвах се до последно да държа децата в неведение", разказа Димо Червенков - съпругът на Гергана.

От началото на годината двамата живеят в чужбина, прибрали са се за Великден и правят всичко възможно да окажат подкрепа на Желяз.

Приятелката на обвинения Андреев се е свързала с Гергана и мъжа ѝ, а те са я посъветвали как да постъпи.

"Желяз да вярва, ние няма да го дадем! Ще застанем зад него, той трябва да бъде силен. Близките му трябва да вярват. Всички ние го обичаме като човек и гражданин, ще се борим", завърши през сълзи Гергана Червенкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
3
 
! Отговори
До 48 преди 6 години
Да работиш в Българско дружество........................ регистрирано тук и плащащо данъците в БГ.
52
6
 
1
 
! Отговори
до 42 преди 6 години
Ти май не си чул за така наречения АУТСОРСИНГ.Това са чужди фирми, които изнасят дейността си в трети страни заради по-ниския стандарт в съответните и по-ниските заплати, които ще пащат на служителте си.Желяз, Искрен и другите трима са слуижители на АМЕРИКАНСКА ФИРМА с изнесена дейност в България.Те отговарят по АМЕРИКАНСКИТЕ ЗАКОНИ, не по българските.Щяха да отговарят по българските, ако продаваха чушки на пазара в Младост-1.
51
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По Тошово време, ако СССР беше поискал да поразпита Желяз, щяхме да им го пратим директно с пощата.То и сега ще е така, де, Радев ще го вземе директно в спартана :)
50
1
 
7
 
! Отговори
До 45 преди 6 години
Абсолютно задължително е да има регистрирано Българско дружество. То спазва БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ не краварските
49
3
 
5
 
! Отговори
@ преди 6 години
Имайте предвид че ако мезите със сирийски бадеми, ирански шам фъстък и пиете руска водка, всеки от вас е в нарушение на американски санкции и може да бъде екстрадиран и хвърлен за 20 години в американски затвор.Звучи ви абсурдно?Докато не ти дойде на главата.И тази счетоводителка и тези младежи да работили в БГ фирма, в България, по българско законодателство им е звучало абсурдно.Какво отношение може ние тук да имаме към каквито и да е американски закони или постановления за ембарго?
48
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи, ако Мерцедес има завод тук, все едно работиш за българска фирма. Ей, така не се бях смял отдавна.
47
1
 
0
 
! Отговори
До 39 преди 6 години
Как 2009 от Костов бре Подписана е от тройната коалиция доколкото занм от една джендърка която после заживява със секретарката си. Не че има значение кой е подписал САЩ назначават у нас администрацията за да им върши мръсната работа
46
7
 
5
 
! Отговори
ПО ТОШОВО ВРЕМЕ преди 6 години
ЖЕЛЯЗ ДА СЕ ЕКСТРАДИРА ВЕДНАГА! По Тошово време нямаше кол центрове, хората живееха добре! Като иска да върти шайбата по цял ден за някой мизерен бонус, сега ще върти дудуци на *** в САЩ! По Тошово време Русия щеше да се застъпи за Желяз, а сега??? Къде са демократите?
45
5
 
3
 
! Отговори
до 42 преди 6 години
Грамотник, сега остава да ми кажеш, че всичи кол центрове в Младост-4 и в Тек Парка са на български фирми. Не се ли усещаш кокло си смешен и жалък.Че там няма и една фирма, която да е българска. Ама на село няма как да ги знаеш тия неща. За теб света е Слави Трифонов нали.
44
1
 
2
 
! Отговори
До 32 преди 6 години
Фирмата е българска, но тя е посредник при сделка забранена от законодателството на САЩ, тоест техния мотив, е че Желяз и компания, са организирали схема нарушаваща ембаргото наложено от щатите на Сирия.
43
2
 
5
 
! Отговори
До 20 преди 6 години
Ми те американците си продават оръжия на терористите. Българските оръжия ги купуват американски фирми и после се оказват в ръцете на ИД и Ал Кайда. Даже един кравар се уби когато тестваше едно РПГ. Хайде Българската прокуратура да образува следствие срещу тези фирми и да искаме тези които стоят зад тях да бъдат екстрадирани в БГ. Само дето ние нямаме право да разследваме тези терористични американски фирми
42
4
 
4
 
! Отговори
аман от злобари преди 6 години
Фирмата е американска и е регистрирана в Маями, Флорида.Петимата българи са СЛУЖИТЕЛИ НА СЪЩАТА АМЕРИКАНСКА ФИРМА.........................................................................................................***, чужда фирма или дружество може да оперира в България само ако регистрира българска фирма/филиал тук в България. Служителите на тази фирма плащат данъци в България и се осигуряват като служители на българска фирма.
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Желязко е бил директор отдел Продажби, на фирма, която е продала забаранени стоки.Нормално е да бъде съден именно директорът на отдел Продажби, а не чистачката на офиса. Не виждам нищо нередно. Ако пък е нивинен да замине за САЩ и да го докаже в съда. Но с факти, а не със сълзи на приятелката му пред камерите на НОВА и БТВ.
40
2
 
8
 
! Отговори
До 13 преди 6 години
Напротив . Американските престъпници които избиваха деца в Ирак и бяха показани от wekeleaks не бяха съдени в Ирак. Съдиха ги в САЩ и вече са на свобода . Толкова за американският престъпен съд. Получиха дребни наказания и бяха бързо помилвани. Америкаснката съдебна система е много по-корумпирана от нашата
39
2
 
11
 
! Отговори
Вал преди 6 години
Договорът за екстрадация на български граждани в САЩ е подписан 2008 г от великия"демократ" ИВАН КОСТОВ.Могат всеки от вас да екстрадират без доказателства,защото ние сме плебеи а американците велики патриции. Също така САЩ са единствената държава която не признава международния съд за воени престъпления в Хага.Никога техен войник не може да бъде съден каквото и да направи.
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фирмата не е българска, има офиси тук. Все едно на твърдиш, че НР са българи.
37
4
 
2
 
! Отговори
до 34 преди 6 години
Не бих казал, че тия са работили за мизерна заплата.В кол центровете заплатите започват от 3.5 к + бонусите от продажбите.Обикновнно стигат до 8 к, а ако стоките които се продават са извън закона, може и до 12-15 к месечно. Това са доста пари, не мислиш ли. Особено за БГ.
36
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 26Обвиняемите са работили за БЪЛГАРСКА фирма , Кол център , регистриран по БЪЛГАРСКИЯ търговски закон Това е ДОКАЗАНО в съда .Всички бръщолевения , че са служители на американска фирма са плод на твоя болен и продажен мозък.
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А, ние имаме ли право да съдиме американски граждани ? Май не.Май, или не? :)
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 16Тук не е толкова до конкретния случай а до това, че според подписаното (от някой си) споразумение могат да приберат който и да е български гражданин като африкански роб. Може никога да не си стъпвал в САЩ или въобще да не си излизал извън държавата, няма значение. Работиш на мизерна заплата в колцентър за някой *** в българска фирма а после се оказва че изнасял оръжие за северна корея и гориш.