Батальонът се строява... За мераклиите за казарма – за първи път

Всеки неосъждан българин може да влезе в доброволна казарма
23 апр 2018 16:00, Красимир Ангелов
140
Батальонът се строява... За мераклиите за казарма – за първи път
Снимка: Булфото

Темата за доброволната казарма се превърна в една от най-дискутираните в обществото в последната година. Макар да имаме вече професионална армия, има доста хора, които са готови и искат доброволно да преминат през военна подготовка. Те не получават пари за това, но мотивите им са лични и патриотични - да пазят сигурността на страната, ако се наложи.

Още по темата

Всеки пълнолетен и неосъждан българин може да влезе в доброволна казарма. Обучението там е 4 седмици, пише в свой материал "24 часа".

От 5 години учениците в IX и X клас преминават военна подготовка, като занятията се провеждат като задължителен предмет в часа на класа. За целта има и учебник, като преподавателите са военнослужещи.

Ако някой от учениците реши да продължи обучението си, но не кандидатства във военно училище, отново може да стане войник. Ежегодно се обявява каталог на курсовете по начална и специална военна подготовка по заповед на министъра на отбраната. Обучението за хора, които не са учили във военни училища или университети, е организирано от Министерството на отбраната, а кандидатите трябва да отговарят на редица изисквания – да са пълнолетни, да са психически здрави, да са български граждани и да не се осъждани за умишлено престъпление от общ характер, както и срещу тях да не е повдигнато дело за такова.

Занятията за мераклиите се провеждат за 4 седмици, в които кандидатите са на казармен режим – живеят в бивше военно поделение, хранят се на столова и преминават военна подготовка. Разходите за всичко се поемат от Министерството на отбраната.

Подобни обучения ще се провеждат 2 пъти в годината, като първият подобен курс мина - в Плевен в бившето ШЗО. Вторият ще бъде през септември-октомври, като освен в Плевен, военна служба може да се отслужи също във Велико Търново, Шумен и Варна, съобщава изданието.

А след като преминат военно обучение, участниците в него се зачисляват в резерва като запасни.

"Преподавателите бяха много точни и преподаваха суперинтересно. Имаше мятане на бойни гранати, стрелба с автомат "Калашников", цялото обучение беше много интересно. Имахме тактически занимания в гората. Разбира се, имахме и лекции, които също бяха много полезни и обучителни", споделя пред изданието Мария Богданова, която е преминала подобна подготовка.

Момичето учи национална сигурност и отбрана във Военна академия и е решила да види нещата на практика.

"Стана ми интересно, затова се записах. Баща ми е военен. Дядо ми също е бил военен. Може би е наследствено", заяви тя. И допълва, че й се зачислява оръжие по време на службата. "Имахме си пълнители, каски, противогази, пълно бойно снаряжение. А оръжията се носят на рамо през цялото време".

Борислав Григоров от София пък допълва, че подобен курс носи бонус точки за бъдеща работа като военен.

"Там се запознах с нови хора, обстановката беше хубава, беше приятно", споделя младият мъж. И отбелязва режимът в казармата - ставане в 6-6:30 часа, следва строева подготовка, маршируване, тактическа и физическа подготовка, а в 22 ч има вечерна проверка.

И споделя, че би препоръчал на своите приятели също да отидат на подобен курс и да видят "как стоят нещата". "Интересно е", завършва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мдаааа, всеки петък имаше смяна на бельото. Първа рота срещу втора рота и т.н. мда!
77
4
 
6
 
! Отговори
Осман преди 6 години
До ИсмаиловРазбира се че има хубави хора сред българите. Аз много си ги обичам. Мой близък роднина се ожени за българка. Израснал съм сред българи. Имам приятел българин който ми е като брат. Говори турски като мен. Във Фейса споделя Великден, Коледа, Исус и т.нт но споделя и турски песни даже мюсюлмански празници. Ние се обичаме не се мразим. На пияна глава може да се псуваме взаимно но няма проблеми между нас.
76
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така трябва да бъде. Доброволно с добри заплати. Не от всеки става армеец или певец. Няма нужда да издържаме талаш и пагони ...трябва да силна и малка. Тези, които ги влече и имат нужната физика, ще са 100000 пъти по полезни от хора , които нито физика , нито желание.
75
5
 
11
 
! Отговори
иван преди 6 години
До IT Защо казарма за всички неграмотни? Какво им е на грамотните? Всички са равни! Казармата не е наказание! По българските земи тя е за мъжете. По чуждите земи на запад от унгария е и за ***, гейове, лесбийки и подобни. В българия образованите са по-полезни за армията. Всики мъже с образование трябва да са там за около година.Победоносната армия е високо технологизираната армия. Учените хора тогава ще са от изключително значение. Но, първо трябва да бъдат обучени. Ясно ли е??????!?
74
4
 
5
 
! Отговори
Евроатлантизъм ? преди 6 години
Значи по-добре да сме осъждани за да не влизаме тогава в казарма като тази! Да ходят да служат новоизлюпените евроатлантисти!
73
3
 
13
 
! Отговори
Готин преди 6 години
На света не съществува нищо по-тъпо от казармата , пфффф :(
72
1
 
10
 
! Отговори
значи може преди 6 години
Протестите в Армения успяха.Премиерът подаде оставка.
71
2
 
5
 
! Отговори
службжгонци преди 6 години
Изпращаха северняшки власи и шопи да репресират новобранството на юг. Награждаваха ги
70
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бях в Звездец и на връщане от учение се натъкнахме в гората на една средна цистерна пълна с грес. Старшините са я откраднали и скрили, след което да я закарат на определено място за да си я разделят. Ние веднага отидохме в ротата да вземем кофи и съдове за да пълним от греста. За зимата за да се пали печката. Старшината издебваше, че дневалния блее, прибираше метлата и го караше да я плаща, че са я свили. Старшините крадяха от всичко, гориво, инструменти, всичко.Кой ще създаде нова казарма, кой?
69
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо подходяща противогазова мас ка ти даваха с 2 номера по-малса да се одушиш.
68
0
 
17
 
! Отговори
Малко информация преди 6 години
Малко информация, за да осъзнаете колко сме зле и всякакви приказки за казарми, и патриотична непобедима армия са супер мега фантазии. Всеки уикенд из села и паланки в Западна Европа си спретват велообиколки, при които се вдигат 20 хеликоптера, бръмчащи 5-6 часа, за да снимат. Няма да споменавам моторите и автомобилите. Правете си сметката за каква организация, пари и техника става дума. Това всичкото за една селска обиколка за следобедно неделно забавление. Ние, гаврошите, къде сме?!
67
2
 
18
 
! Отговори
раят на МНО преди 6 години
До Калеко АлекоДоброволен затвор в мирно време през най-хубавите ни години в името на БКП и КПСС...Момичетата бягаха на другата улица като ни видят още от далече.Затворнически порцион. Не знаехме вкуса на млекото и маслото.
66
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работата ми беше такава, че влизах в Американски, Немски, Френски, Италиански военни бази. За храната ми е думата. Американците имаха възможност да се хранят колкото пъти на ден искат. Ресторанта, не е стол или като у нас онази мазна и мр,ъсна столова, е перфектно чист. Работят цивилни с ръкавици и спец.шапки. Не даваха да се снима за какво става дума!На всяко ястие има калориите, невероятно разнообразие. Войниците хапваха малко, предимно пилешко. Явно се пазаят за тестовете.
65
0
 
11
 
! Отговори
Осман преди 6 години
До Калеко АлекоИ при нас се крадеше много нафта ама си затваряхме очите.
64
2
 
8
 
! Отговори
Исмаилов преди 6 години
Дано ти е жив и здрав и да го срещнеш. Е има и много хубави хора от българите. Само да не са с промитите глави от учебника по история 5 клас. То навсякъде има и така, и така.
63
0
 
14
 
! Отговори
пара на длан преди 6 години
До Анонимен За заплати не се говори? Пак ли по 1.60 лв месечно но войник?
62
2
 
21
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Хубаво нещо е демокрацията, преди гниехме по 2 години в казармата, влизахме различни а излизахме еднакви, старшинката ни строяваше на балаЛАтума и ни говореше за чудесата на руското оръжие и за непобедимата червена армия, както и за вечната и непреходна бългоросъвеЦка дружба. Каквото и да си говорим казармата си беше един затвор в мирно време и средство да бъдат пречупени и научени на подчинение младите мъже на България - на първо място към Партията /БКП/, която олицетворяваше Народа и Родината
61
2
 
7
 
! Отговори
Осман преди 6 години
За турския не правеха проблеми. Само войниците българи се сърдеха. Офицерите не. То турци и българи бяхме общо (и двата етноса) около 10% българи и 20% турци. Останалите бяха други. Няма да казвам какви.
60
5
 
8
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Служих в Шумен. Няма да кажа името на полковника. Беше възрастенДано да е жив още. Пускаше ме в гарнизонка за 4 дни когато му хрумне. Не беше туркомразец. Нали е специализирал в Анкара и беше станал наполовина турчинВикаше ми "Аз съм шефа. Няма да се боиш от нищо". След като ме пускаше за гарнизонка. Не беше зъл човек. Много печен си беше.
59
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Служих на майната си, Трета армия. Около 1000 войника, ротите около 10 или повече. Артелчика, този старшина който разпределя храната, приличаше на Крали Марко, як, огромен, ако го порнеш с ножче ще се пръсне. На нас войниците се даваше помия, с четвърт хляб. Бяхме щастливи ако имаше боб и компот от сливи! Редовно след храна отивахме в лавката за Морени. Простотия, мръсотия, унижения. Кой ще им ходи днес, за какво? Да пази Тиквата и Шайката му, да умира за тях? Няма да стане! Унищожиха всичко!!