Армията ни: Боеспособна – със стара техника и липса на бойци!

Крещяща е нуждата от модернизация, смята началникът на отбраната ген. Андрей Боцев
Обновена: 29 апр 2018 14:55 | 29 апр 2018 12:40,
272
Армията ни: Боеспособна – със стара техника и липса на бойци!
Снимка: архив "Булфото"

Армията ни е боеспособна, но има крещяща нужда от модернизация. Това обяви началникът на отбраната ген. Андрей Боцев в навечерието на Деня на храбростта.

"Ние разполагаме с остарели бойни платформи. Недостигът на личен състав е от около 5 700 човека. Стратегическата среда за сигурност от години е влошена и с годините продължава да се влошава", каза генералът пред БНТ.

Той съобщи, че по време на последното заседание на Консултативния съвет по националния сигурност при президента е било констатирано, че армията ни изпълнява задачите си с ограничения.

Още по темата

Генералът припомни, че в началото на 2018 година бе приет план за нарастване на процента от БВП. 2% от него ще отиват за армията до 2024 година и според ген. Боцев, ако планът се спазва, армията ще излезе от това състояние.

"Системното недофинансиране отдавна поставя пред изпитание националната сигурност. От тази година, след приемане на този план, знаете, че се отпуснаха около 113 милиона лева, от които се повишиха около 10% доходите на военнослужещите, което макар и не много е стъпка в правилната посока", каза началникът на отбраната.

Ген. Боцев съобщи, че е увеличен и приемът на курсанти във военните училища. Приета са промени в закона за войници и сержанти, завършили висши учебни заведения, да кандидатстват за обучение в Националния военен университет и след завършване едногодишен курс да им се присъжда звание лейтанат и да се влеят в редиците на офицерите.

Според ген. Боцев не само доходите, а и социалният пакет трябва да се подобри и се правят крачки напред.

"Много от младите хора все още имат и патриотични чувства. Имат някакви цели, искат да се представят", обясни той.

Ген. Боцев съобщи, че военният парад на 6 май тази година ще е по-внушителен. Причината е, че се навършват 140 години от създаването на Българската армия след Освобождението.

Освен традиционните блокове е предвидено да премине техниката, която притежаваме. На площада ще минат девет блока. За първи път в историята на военните паради в България ще мине и македонска рота.

По жълтите павета ще преминат гвардейският и на видовете въоръжени сили оркестрите, както и около 52 единици бойна техника.

Тази година на парада ще се представят и 14 въздухоплавателни средства. МИ17 ще носи националния флаг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идете и питайте ,,Монката'',той е специалист по изграждане на структури от всякакъв род.
144
2
 
19
 
! Отговори
Крив Макарон преди 5 години
Ние сме американска колония и като всяка колонизирана държава, няма как да имаме собствена армия! Единственото, което ни се разрешава от колонизаторите е да имаме мизерен жизнен стандарт и да водим пропагандна война срещу Русия!
143
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пълен смях тази жалка армиика
142
1
 
20
 
! Отговори
Стоянов преди 5 години
Жалко много жалко ,генерала се изказа неподготвен не знае съдържанието на определението боеспособност. Това е способността на войските да водят БОЙНИ ДЕЙСТВИЯ и да изпълняват ВСЯКАКВИ поставени им БОЙНИ ЗАДАЧИ. Тя зависи от окомплектоването с личен състав, бойна и спомагателна техника, въоръжение, логистика и мотивация. Тази армия освен да изпълнява жандармерийски функции в чужбина, бутафорни паради и военни церемонии за друго става ли?
141
2
 
5
 
! Отговори
Благоев преди 5 години
Ако приемем че, за да имаме нормално функционираща съвременна държава ни е необходим БВП от 300 милиарда лева а, ние имаме БВП от само 100 милиарда! То няма как 2% от 100 милиарда да дадат положителен резултат за армията!
140
0
 
18
 
! Отговори
aнонимен преди 5 години
Основния проблем на армията са т.нар. пенсионери с пагони основно във върховете на тази структора ......със закостеняло мислене от съветските времена.Младите не могат да се развиват и кат се сметне 15% женски състав .....който по принцип не се пипа за нищо....за каква бойна готовност говорим незнам....Този парад за какво е ....за тези пари можеха да се купят акомулатори гуми и други консумативи. Явно ще е поредното показване на дядо генерал пред публика....
139
1
 
11
 
! Отговори
До 165-Анонимник преди 5 години
Абе,по тошово време,какво се научиха да крадат,бе? Пушки,патрони,гранати,мешки,или кепета? ПРАЩИШ ОТ МАЛО...УМИЕ. Е,такава простотия скоро не бях чел.СЕГА,ВСИЧКО ЩО Е ГЕРБЕРСКО,КРАДЕ........Явно,и ти пееш в сороския хор. Прос..то..тияяяя......
138
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КНДР е с много по-старо съветско оръжие. Южна Корея е с много модернистично такова. За БВП да не говорим.Е, и кво? Ким Страшният ще издуха ЮК за стой та гледай. После САЩисаните..
137
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Прав етака си мааш 5 за 6, нисколетящите крилати ракети са трудна цел за всеки един зенитен комплекс, особенно на територия каквато е нашата с планински релеф, а това за сателитното наблюдение е абсолютно неприложимо в конкретния случай, ти ще видиш кога се изтрелва, къде върви но траекторията и направлението на ракетата не може- да отгатнеш, остави ги тия приказки как пиле неможело да прехвръкне :) а и всяка армия трябва да има ударни оръжия, C400 не е такова
136
0
 
10
 
! Отговори
Ирония преди 5 години
Щом е "боеспособна" със стара техника и без войници, за какво да харчим милиарди за нова техника и войници... И така става номера :)
135
10
 
2
 
! Отговори
123 преди 5 години
Армията ни е много зле. Можем да се мерим само с Македония и Сърбия. Добре, че сме в НАТО и ЕС... Но опасностите от изток нарастват и трябва спешно да засилим въоръжените си сили. Ако не го направим, ще ни прилапат - я Турция, я Русия.
134
0
 
1
 
! Отговори
Gakali преди 5 години
Neka da vidim dokumentalno video kolko sa sposobni v Afganistan togava... Ioncheva, Iotova, Kamenarov ....haide...
133
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Прав еC400 комплекс, с него какво решаваш примерно защита по въздух срещу самолети и балистични ракети, срещу ниско летящи крилати ракети за да е ефективен му трябва и самальот отгоре
132
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
прав е човека отдолу, на нашите зелени чорапи каквато и техника да им дадете все тая, просто са неадекватни, както се казва на тъпо задклавиатурно устройство какъвто и компютър да му дадеш все тая
131
0
 
27
 
! Отговори
Що се лъжем? преди 5 години
Армията ни е боеспособна,но 50 % от нея са канцеларски мишки,пенсионирани военни и друга нищо не струваща пасмина-факт е,че един стадион хора не могат да напълнят!МВР-то ни и то е много работливо,а престъпления бол,катастрофи още повече?!Здравеопазването също.Образованието и то е на незостижими височини!Туй туризъм,енергетика,икономика,пътища,чужди инвестиции-всичко ни е на шест!Само се питам защо резултатите са плачевни,а положението вместо да се влошава,става безнадеждно?
130
1
 
9
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
До 163. Подръжка на затвори не е евтина, храната на затворници също. Съдии и полиция взимат подкупи за да не са бедни.... от парите идва проблема - те винаги са в основата на всичко в една чисто капиталистическа система.
129
2
 
15
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
До Казанлък: Ами ако ти кажа, че тази индустрия е собственост на Американци, Англичани, Италианци и Французи в момента продадена им за стотинки които са прибрани от малцина? Тези които се гърбят там не взимат нищо, взимат го чужденци които даже не плащат данък в България! Те са тези които го продават скъпо по цял свят - ти не се облагодетелстваш от факта, че имаме такава продукция - ти като Българин си нищо в тази система, това е капитализъма - експлоатация на хора и ресурси за да си богат ;)))
128
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
то на нашата армия каквато и техника да и дадете все ще е същото посмешище, още от времето на Тошо се научиха само да крадът и да мислят за 20-те си заплати, просто в армията тярбва повсеместна чистка, премахване на всички тия измислени привилегии та да е ясно че отива да служи там щото родината му е в кръвта и първо за нея мисли, а не за джоба си или оная си работа
127
7
 
4
 
! Отговори
Казанлък преди 5 години
Който отглежда и произвежда розовото масло, взима парите. Ти кво искаш? На тебе ли да ги дават?Аман от мързеливи комунисти, които искат някой да ги храни.
126
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За мен проблемът сега в България е съдебната система. България трябва да реформира съдебната система. Една модерна съдебна система е основата на всяко демократично общество. Съдебната система в България е неефективна. Ето защо трябва да реформираме съдебната система. Трябва да се започне първо с реформата на съдебната система - това ще бъде едно добро начало.