Абсурдно ли е? Задължителна дистанция от 70 м по магистралите!

За новите правила, записани в три законопроекта - коментар пред Bulgaria ON AIR
22 май 2018 12:15, Анисия Иванова
192

Нови промени в правилата за движение по пътищата предвиждат шофьорите да спазват задължително минимална дистанция от 70 метра за движение по магистралите. За скоростните шосета тя ще е от 60 метра, а за останалите трасета извън града – 40 метра. Новите правила са записани в три нови законопроекта, които трябва да заменят Закона за движение по пътищата.

Според автоинструктора Йонко Иванов всичко е направено, за да се тормозят водачите.

"Знаци и закони се правят, за да не ги спазват и да има санкции. На базата на тези санкции тези пари отиват някъде, но ние не знаем къде", категоричен беше той в студиото на "България сутрин". Иванов подчерта още, че в новия закон няма философия.

Още по темата

Автомобилният състезател Румен Дунев пък определи предложението за 70 метра дистанция между автомобилите на магистрала за абсурдно, защото на всеки човек усещането за разстояние е различно, а от друга страна е субективен и начинът, по който контролиращите органи ще мерят тази дистанция.

"Това е една предпоставка за излишно увеличаване на корупцията", каза Дунев пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни също, че има много по-добри предложения, които могат да се внесат, за да се постигне по-голяма безопасност при движение на магистрала.

"Да се вдигне минималната скорост за автомобилите, тъй като има абсурди на магистралата и оттам стават най-големите произшествия", допълни автомобилният състезател.

Двамата бяха категорични, че при правенето на законите, които да регулират правилата за движение по пътищата, трябва да се използват повече експертните мнения, а не проектите да се пишат от хора без необходимите компетенции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
3
 
! Отговори
И кво праим!??? преди 5 години
В Европа всичко е измислено и направено...а уж сме в Европа пък сме по близо до Африка и Азия и то не само правилата за движение, ами и където пипнеш..... В България ще учим едни закони и правила, а в Европа други ..
126
0
 
4
 
! Отговори
ж преди 5 години
корумпета сиги измислят такива прототии за да има повод да лапат рушвета нее ли така?
125
0
 
5
 
! Отговори
аз преди 5 години
Официална статистика на КАТ за 2016/2015 (За 2017 още я съчиняват)Неспазване на дистанция 2016/2015ПТП 345(4,8%)/292(4,2%)Загинали 7(1%)/10(1,5%)Ранени 431(4,7%)/383(4,4%)Просто слагат една тринога и жънат ли, жънат... Щото с превишената скорост паднаха много приходите. Тука нарушителите са къде повече.
124
1
 
12
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
До Димо 128Съгласен съм с теб, дистанцията наистина е важна, но я си представи, че си на обикновен извънградски път, в планински район, зад камион, който пъпли с 30-40 км/час... и държиш дистанция 40 метра, след теб другия също? Разбираш ли каква колона ще се получи? За мен лично тия изисквания за дистанции изобщо нямат връзка с реалността, само ще дадат поводи на полицаите да ни санкционират допълнително!
123
1
 
5
 
! Отговори
Хм преди 5 години
А ако има 30 метра видимост поради мъгла, какво правим тогава?
122
2
 
14
 
! Отговори
Dido преди 5 години
Айде някой от майстор-шофьорите дето са ЗА тази дистанция да ми разкаже как се изпреварва ТИР на междуградски път или Прохода на републиката да речем като се спазва 40м дистанция от него и не се превишава ограничението на скоростта!?!?!Това безумие освен за повече глоби и корупция е и предпоставка за повече катстрофи!Така при изпреварване се принуждават шофьорите да са още едни 40м в насрещното платно, а челните удари са прична за най-много жертви при катстрофите!!!
121
10
 
3
 
! Отговори
Още едно предложение преди 5 години
Автомобила да има блокираща система свързана към МВР. Ако някой водач не си е платил глобите автоматично му се блокира колата и тя става неизползваема докато не си плати глобите.На всеки автомобил да има прикачена 360 градусова камера която да записва всяко пътуване. Така в комбинация със GPS геолокацията нито едно нарушение не може да бъде оспорено защото винаги ще има ясни доказателства.
120
2
 
9
 
! Отговори
До 128 Димо преди 5 години
Искаш дистанция ли? Кажи ми къде ще караш, а аз ще карам пред теб с 10 км/час и ще те видя как ще спазваш дистанцията. На извънградско - 40 метра. Колко секунди ще издържиш?
119
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да наистина това е чудесно предложение. Контролните органи да поддържат база данни за движението на всеки автомобил. Чрез сравняване на GPS данните и данните за скоростта всяка секунда може много лесно да бъдат засечени всички нарушения. Може да се изгради система за автоматично зачане на нарушенията. Тази система да бъде свързана със банковата сметка на водача и при всяко нарушение автоматично ще дърпа съответната глоба директно от сметката на водача.
118
0
 
10
 
! Отговори
До пепе преди 5 години
Магистрала, задръстване, дистанция ... 70 метра, нали така "пепе". Защо се хващаш с тези 140 км/час? По магистралата много карат с под 100 км/час, което е максимално разрешената скорост за товарни автомобили над 3,5 тона, за автобуси и за мотоциклети, не че последните го спазват. По нанагорнища много от тежките товарни автомобили едва пълят с 50-60 км/час, но ... 70 метра дистанция, което прави невъзможно изпреварването на един бавен автомобил от друг бавен, но не чак толкова
117
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направете и пресветването с цел "Вжте ме кой съм аз" задължително !!!
116
7
 
9
 
! Отговори
Димо преди 5 години
ДИСТАНЦИЯТА винаги е била най важната предпоставка за ПТП и след това слагам скоростта!Когато имаш достатъчно дистанция дори и с по голяма скорост можеш да реагираш адекватно...в обратния случай обаче е винаги невъзможно!Привествам промяната.
115
4
 
2
 
! Отговори
Още едно предложение преди 5 години
Всички автомобили да бъдат оборудвани със радар който по всяко време да отчита разстоянието и да го показва на таблото. Едновременно да изчислява и сприрачния път на въз основа на скоростта и пътната настилка.Също да има задължително и бордови компютър със GPS геолокация и мобилна свързаност. Тези данни ще се изпращат автоматично към КАТ и МВР всеки месец. Така контролните органи автоматично ще засичат АБСОЛЮТНО всички нарушения и ще зидават автоматични електронни фишове.
114
0
 
8
 
! Отговори
горго преди 5 години
много празни приказки първо питайте този дето сиги измисля тези глупави закони в бг дали имаме пътища за такава дистанция защо стават птп та защото пътищата са като гробища там дупка тук дупка
113
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До пепеПич ти си типичен комплексар. Разбираш от всичко, обиждаш всички и караш по скъпа кола от останалите, а да не забравя имаш златен талон. Ами жена ми също има златен талон ама щото не е карала от 10 години, ако искам и аз мога да си извадя златен талон ама не виждам смисъл да го правя.
112
4
 
5
 
! Отговори
до пепераза преди 5 години
а бе *** в магистралата с ролетка ли да се движим за да мерим дали 69 или 70 метра ни е дистанцията
111
2
 
7
 
! Отговори
Сериозно преди 5 години
До пепе"при 140км/ч на магистрала ако караш на по-малко от 40м дистанция и нещо те изненада...". Абе ти се моли нищо да не те "изненадва" на пътя, че не на 70, а на 170 м. да си, нищо няма да ти помогне! Този пред теб все пак и той се движи със 140 км. и не може да "закове" на място, така че да го удариш! Трябва да са изправни стоповете на всички автомобили и това е по-важно от всякакви дистанции! Тези "златни" талони къде ги дават - на някакви кръжоци ли? Аз нямам нарушения - що не ми дават?
110
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако това е начин да се преборят с тариактите дето се залепят на багажника, примигват и свирят, е добра идея, но естествено неприложима по-този начин. За да се намалят ПТП трябва да се промени селския манталитет на водачите. Курсове по "не съм единствен на пътя", "не съм безсмъртен" и "ако не го засека не съм велик" са едно добро начало.
109
0
 
5
 
! Отговори
аз преди 5 години
В Германия има маркери по маркировката, по които можеш да се ориентираш. В Италия по магистрали, всеки сам си регулира скоростта в зависимост колко отражатели на мантинелата вижда при мъгла. Тук какви условия има?Да приемем, че съм сложил един лазарен далекомер и спазвам минимум 70 м дистанция. Достатъчно е един по-бавен да ми се изнесе в лентата пред камера, а повярвайте такива ще има много и гориш. Всичко е заради новите триноги, които имат фукция и за мерене на дистанция. Иначе идея откъде?
108
13
 
2
 
! Отговори
пепе преди 5 години
До умните анонимни глави:-Относно спирачния път: при 140км/ч на магистрала ако караш на по-малко от 40м дистанция и нещо те изненада, ще се удариш преди да си тръгнал да натискаш *** на спирачката, камо ли ако дистанциите са от порядъка на 5-10 метра! Пак го пиша, физика за 6 клас!!-да имам книжка, със сигурност карам по-нова и по-бърза кола от повечето от вас, никога не карам така че да задържам трафика, карам всекидневно в София, и в същото време имам златен талон - проблем??