Законът задължава колоездачите: Пеш на пешеходна пътека

С новия закон скачат глобите за нарушителите на колела
22 апр 2018 07:55, Красимир Ангелов
71
Законът задължава колоездачите: Пеш на пешеходна пътека
Снимка: Булфото, архив

При преминаване през пешеходна пътека колоездачът е длъжен да слезе от велосипеда и да премине през нея като пешеходец. Този текст е записан изрично в член 123 на новия на Закон за движение по пътищата, който бе публикуван в петък от МВР за обществено обсъждане, съобщава "Труд".

На практика в това няма нищо ново, но правилото масово не се спазва от хората на колела и така се създава опасност на пътя както за самите тях, така и за другите водачи.

И в сегашния, и в бъдещия закон, се сочат няколко ключови изисквания към любителите на велосипеда. За да е изрядно, колелото трябва да е с изправни спирачки, да имат звънец, но не друг уред за звуков сигнал. Задължително е да има фар, излъчващ бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител отзад, като се допуска и поставянето на устройства за излъчване на червена светлина отзад. Отстрани на колелата или по рамката трябва да има светлоотразители. Колоездачът трябва да кара възможно най-вдясно по платното в посока на движение, като на места може да върти педалите и по банкета, ако настилката позволява това.

Категорично е изискването велосипедистът да се движи облечен със светлоотразителна жилетка по тъмно извън населените места, както и да не кара "без ръце".

Глобата за липса на жилетка е 10 лева, а за каране без светлини и светлоотразители – 50 лв. В новия ЗДвП санкцията за жилетката скача тройно – 30 лева, а другата си остава 50 лв.

Според черната статистика през 2017 г. по българските пътища са убити 22-ма велосипедисти, а 348 са ранени. Често контузиите са тежки и водят до трайни увреждания, тъй като при катастрофа велосипедистът няма никаква защита.
 


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До П.Петров 62

по общинския, важното е парите да са усвоени...
общинарите проблеми с велоалейте нямат, защото мерцедес и бмв велосипеди не правят
62
1
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 9 месеца
До Анонимен 57
Да вземеш да прочетеш правилника, преди да раздаваш акъл ли ....

Слизането на пешеходна пътека има резон, но какво се прави когато велоалеята слиза на пътното платно на авобусна спирка, отново се качва на тротоара, това три пъти за километър. денивелация между тротоара и велоалеята над половин метър и по кой закон е направено това плиткоумие - Отсечката на велоалеята между Мол Варна и Банка SG
61
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бакшишите по новия закон мигач, ще дават ли?
60
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до 57
Завиващият шофьор трябва да изчака пешеходмите и велосипедистите, така е в цяла Европа, само в твоята сбъркана представа не е така. И велосипедистите!
59
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От много коментари тук виждам, че мнозинството шофьори си нямат представа от закона за движение по пътищата. Затова има толково много ПТП-та и толкова много загинали и ранени у нас. И колкото повече са заблудени в знанията си, толкова повече агресия се чете в коментарите им. Направо са опасни за обществото.
58
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ВелоПедалИсти, спазвайте закона за движение по пътищата! Колата е тежка и бърза, ударите ли се в нея, чао за вас.
57
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По закон, ако има велосипедна алея с колата завива надясно, колоездача трябва да изчака. Пешеходеца е с предимство ако пресича. У нас Наглите колоездачи си карат както си искат и кой им е виновен, водачите на МПС. Да не говорим как ги мързи да ме карат по забра, а прелитат. Колкото и да да блъснати като са така нагли, малко са.
56
3
 
0
 
! Отговори
Esel camping преди 9 месеца
Kolko metra velosipedni alei imate v Boyana, Oboriste, Bistrica, Gorna baniya, Bankia, Dragana, Shipka, Krushovica, Krasno selo, Ovcha kupel, Hipodruma, Faculteto, Darvenica, Mladostite, Nadejdite, Drujbite, Lulinite, Suhata reka, Dragalevci, Pazardjik, Pleven...ai s.ktir vi bularhitektite i bulsadiite, bulinjenerite...fake...samo alioshi, buzludji i hancheta v kartunite im....miasto v bg ima za 20 miliona naselenie, ama arhitekti i sadii da si vnesem ot komshiite...
55
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Проблема на педалетките е, че не могат да се определят - ще се движат като ППС-та или като пешеходци? Половината очакват да карат по пътя и да ги третираш като ППС, другата половина фучат по тротоарите и очакват да ги третират като пешеходци. При срещата с велосидераст съотетно водача на МПС не знае той от кой тип е, при което имаме потенциална опастност.

А за супер байкерите, дето се блъскат из тълпите по парковете, да знаете, че на всички ни е кеф и някой ден дружно ще изнасилим някой.
54
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
53 до 51
Дори да имаш зелен светофар пропускаш тези, които са с предимство, пешеходми и велосипедисти.
53
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Добре, че не караш в Европа, щяха бързо - бързо да те научат какъв е закона за движение с една солена глоба. Кой ти дал книжа па теб, или си я купил?
52
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Велосипедист /33/

В моето детство това ми се случи, но впечатленията ми са съвсем други. Мисля, че веднъж вече ги споделих тук. Бяхме в Зап.Германия, вече беше тъмно. Мама не забелязала, че е застанала точно на велоалеята на една тиха улица. Търсеше нещо в чантата си. И изведнъж мъжки глас казва "Хо!" Жената, която ни придружаваше, обясни къде сме застанали. Човекът с колелото зад нас търпеливо изчака да се дръпнем. Дано и днес са така възпитани, не знам дали мигрантите няма да ги променят.
51
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"А на светофар що да слизам - нали имам зелено и си спазвам маркировката?"

Поради щото, човеко без книжка, по закон се движиш най-вдясно, а искаш да продължиш направо. Какво правят завиващите автомобили надясно? Изчкват те да си продължиш направо и тогава правят десния ли? Чакат те на зелено? Да не минаваме към другите конфликтни ситуации. За мен хората без книжка(някаква) нямат работа на пътното платно, освен на пешеходни - опасни са както за себе си, така и за другите.
50
7
 
13
 
! Отговори
Shark преди 9 месеца
А за наглите шофьори, които карат с двойно превишена скорост по булевардите, които карат пили и дрогирани, кога ще има солени глоби. Или не може, те са баровци, плащат си, или са някакви важни персони или техни синковчета, които се имат за недосегаеми. И кога паяците в Пловдив ще започнат да вдигат неправилно паркираните коли без да подбират по марка и номер? А!???
49
0
 
4
 
! Отговори
Atek преди 9 месеца
Velosipedna alea v bg li?! V koe selo, koia grad, kolko santimetra, kolko km....regionalni tablici na gps koordinatite im kade ima regioalministri praktikieri?!
48
13
 
16
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 месеца
Пак някакво герберско недомислие. За да слизаш от колелото на пешеходна пътека трябва да си го карал на тротоара, което по принцип е недопустимо. А ако го караш по платното и стигнеш кръстовище - да слезеш да го буташ като пешеходец е безумно, както са отбелязали по-долу.
47
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като не знаят как да направят законите да видят как е в западните страни, те отдавна са измислили вече това, да ги вземат и да ги приложат и у нас. Никой там не слиза да си бута колелото на пешеходна пътека, защото това е безумно, а си има пътека за велосипедисти успоредно на пешеходната пътека и светофари за велосипедисти. Шофьорите като завиват пропускат както пешеходците, така и велосипедистите.
46
0
 
4
 
! Отговори
Господа... преди 9 месеца
...журналисти. Моля Ви да не ме брандирате с марки спортно облекло. Рискувате да спра да Ви посещавам. Благодаря!
45
1
 
17
 
! Отговори
Ачо преди 9 месеца
Всичко е от тъпата инфраструктура. Един човек на 70 години ходи едвам, едвам по изкорубените тротоарни плочки, които на места са преплетени със странни напречни стълби и наклони към гаражи и малки дюкянчета. Велоалеята по тротоара е хубава асфалтирана хоризонтална площ по която възрастните хора, децата и почти всички стъпват и ходят просто защото там усилието да се играе на прескок с кучешки фъшкии, разбити и липсяащи тротоарни плочки, брутални изкопи и дълбоки локви е сведено до минимум.
44
6
 
21
 
! Отговори
ДА преди 9 месеца
Аре,стига мрънкане!Нахални сте!Покарайте малко колела из чужбината и вижте как се кара!Не коментирам велоалеите,те са ви бонус от ББ!!Лети с колелото по улицата,наближава пешеходна пътека и се юрва с колелото да пресича,а аз като водач на кола,трябва да знам,че той ще свие пред мен-да пресича!!Аре!!