В алпинизма смъртта не е неочакван край! Кой знае какво е да спиш на 6000 м?

Приятели на Боян Петров разказват за алпинизма
22 май 2018 08:50, Петя Славова
93
В алпинизма смъртта не е неочакван край! Кой знае какво е да спиш на 6000 м?
Снимка: Facebook

Смъртта е нормална част от живота и от природата, а за алпинистите това е осъзнат риск, който всеки поема, но никога неподготвен. От алпинизма най-опасен е именно хималаизмът. Това разказаха двамата катерачи Явор Панов и Тихомир Димитров пред "Дарик". Те познават Боян Петров добре.

Още по темата

Това е кратък разказ за алпинизма и хората му, а Боян Петров е само поводът. Разказът идва от двама катерачи.
 
Катеренето е част от алпинизма. Те не гонят височина и върхове. Явор Панов и Тихомир Димитров обясниха, че в алпинизма смъртта не е неочакван край нито за планинарите, нито за семействата им. Димитров е един от тези, които са спали на 6000 метра надморска височина: "При ходенето в голямата планина над 4000-5000 метра всеки сам поема собствен риск, когато отива там и много добре знае за него. Много е обмислен и е преценен. Бидейки макар и малък този риск, сведен до минимум с най-модерна екипировка и техника, понякога се случва, както за съжаление се случи с нашия добър приятел Боян Петров. Той не търси риска и опасността, те са навсякъде и са около нас".
 
Алпинизмът се влияе от всички фактори около него – не зависи нито само от самия човек, нито само от природата: "Катеренето и алпинизмът за разлика от спортното катерене са с по-голяма доза риск, който се контролира от практикуващите го. Те взимат под внимание всички фактори и опасности в планината, било то метеорологичните условия, било фактори, свързани с релефа на планината, но не на последно място има подценяване и надценяване на възможностите ни.

Макар и обградени от модерни технологии, редовно се случва да се сгрешат прогнозите за времето, да ни изненадат с градушки, урагани, тайфуни и т.н., което мисля, че е нещо нормално. Бидейки във високата планина, много хора биват изненадани от лошо време". 
 
Как влияе случилото се с Боян Петров на катерачи и любители алпинисти не може да се обобщава, каза Явор Панов: "Със сигурност някои са стресирани, други са вдъхновени от него. Лично ние сме приятели откакто се катеря. Загубата на този наш приятел ни действа емоционално, мъчно ни е за него като човек".
 
Вдъхновяващи са животът и професионализмът на Боян Петров, а не смъртта му, обобщи Тихомир Димитров: "Мотивиращо е това как Боян Петров преследва целите си и как ги постига. Той ни научава как ние можем да сбъдваме мечтите си, как да търсим спонсори, как да организираме тези неща, въобще куп полезни за планинарите информации, сведения и т.н."
 
Димитров призова обществото да не се изказва по теми, много далечни от него, защото малцина знаят какво да е спиш на 6000 метра височина. И призова за алпинизма и за Боян да говорят експертите, каквито в България има много.


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Какъв е смисъла да скочиш високо, да бягаш бързо, далече, да въртиш педалите до отказ, да постигнеш рекорд, да решиш нерешаема задача, да реализираш нереализируема технология, да откриеш нов материал"
--------------
От първите четири няма абсолютно никаква полза за човечеството, другите три са истинските постижения. Не смесвай нещата, несъвместими са.
78
5
 
8
 
! Отговори
велик боян преди 7 месеца
Боян е много велик човек, а ние сме мишки, които си стоим пред компютъра, а той е вече легенда.
77
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Преди да станеш най - добрия трябва да станеш много добър. А преди това трябва да станеш добър. А преди това трябва да опитваш докато започне да ти се получава. Характерно за хейтърите на Боян е, че дори не са опитали. Освен за чужда сметка - вземат постижението на някого и го принизяват, за да не си личи, че те самите нямат НИЩО. НИКАКВО ПОСТИЖЕНИЕ. Съответно завишават значението на това, което те самите правят, а това го правят ВСИЧКИ всекидневно. Дори и най - добрите.
76
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какъв е смисъла да скочиш високо, да бягаш бързо, далече, да въртиш педалите до отказ, да постигнеш рекорд, да решиш нерешаема задача, да реализираш нереализируема технология, да откриеш нов материал, по - добър и изполлзвае3м от предишните и т.н? Смисъла е в усъвършенстването. Смисъла е в положеното усилие, в стремежа да се стигне по - напред от другите. Това е двигателя на човечеството за последните няколко милиона годинни.
75
3
 
4
 
! Отговори
Горан преди 7 месеца
Ами, то дори не е и спорт! Няма световна купа по алпинизъм, но има признание! Начин на живот е това. Разбира се, че всеки знае че ще умре, само не знае кога, и как. И така е по-добре. С нищо не би помогнало това, да знаем деня и часа на смъртта си. А, по повод някои от коментарите - за отвличането на вниманието... Дай му ти на българина все за далавери да следи, и да си мисли. Все там му е акъла.
74
5
 
5
 
! Отговори
Бебо преди 7 месеца
„...... малцина знаят какво е да спиш на 6000 м височина“! Има право , така е!!! За щастие , МНОГО СА МАЛКО , „малцина са“ *** , които СЕ ПОДИГРАВАТ СА ЖИВОТА!!! ГОСПОД НЕ ПРОЩАВА!!!
73
1
 
3
 
! Отговори
123 преди 7 месеца
Иситната е, че това е екстремен спорт и като такъв е много опасен. Ако подцениш ситуацията и си мъртъв. Това е.
72
2
 
5
 
! Отговори
аз преди 7 месеца
а по темата трябва да се пише. Много и постоянно. Понеже трябва да се отклонява вниманието от една далавера дето се готви от Буда и Ко - АЕЦ Белене
71
2
 
9
 
! Отговори
аз преди 7 месеца
Явор Панов - той пък никога не се е качал над 8000м. , не знам дали и над 3000 се е качвал, ама знае, Т. Димитров май и той не е бил над 8000м. те покрай Боян Петров що народ тръгна да се изявява.
70
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Фалшив елит. Поддържат се един друг, за да не им блесне голото...
69
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Щом хеликоптера се е вдигнал на 8100м ,значи е можело Баян да се спусне с въже и да се снима за пред алчната си женичка. Стига вече.Аман от герои.
68
6
 
9
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 7 месеца
Не ни занимавайте повече с тези.Става супер досадно.Всеки има право да си избира хобито.Нищо героично няма в това ,да мръзнеш по баирите.Ако някой иска ,може да скача от високо ,друг да се гмурка на дълбоко ,трети лети с 300 по магистралата.Писна ми от такива псевдо юнаци.Какво като някой е качил 10 или 20 върха?НИЩО , НИЩИЧКО!Шерпите всеки ден се катерят и това им е работата.Тая държава се напълни с герои ,таланти и недооценени никаквици.
67
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То се виждаше на кои митинги стоеше отпред и се знае кой ги финансира. Със заплата от БАН едва ли ще се стигне по-далече от почивка на Витоша.
66
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Действително случая с Боян Петров събуди много въпроси и настрои много хора едни срещу други. Човекът ми хареса от интервюта и филми спомени, които видях, но в същото време възникна въпросът за финансирането на тези планински операции. Сега - за чужбина знаем, там винаги има ексцентрични милионери, които даряват средства, но тук в Бг са доста тъмни нещата. Финансират НПО-та, понякога банки, но винаги срещу определени задължения на бенефициента в тяхна полза. Тук е тъмния момент в цялата истирия.
65
2
 
7
 
! Отговори
Гришу преди 7 месеца
Точно така каза и плюейки по хейтърите и той се превърна в хейтър. Защото и той хейти по хора, които имат различно мнение, без значение дали му харесва или не. Най-добре постъпват хората, които не обръщат внимание на хейтърите, от който и лагер да са.
64
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
При иди.отизма смъртта също не е неочакван край...
63
10
 
12
 
! Отговори
ИдЕоти преди 7 месеца
Липсата на кислород убива мозъчни клетки. Явно сте станали рядко тъпи да се обричате на осъзнато самоубийство. не сте безсмъртни бе алоо
62
4
 
4
 
! Отговори
Манолски ???! преди 7 месеца
До Манолски

Продължавай да лазиш! ;)
61
8
 
11
 
! Отговори
Манолски преди 7 месеца
аман вече от тези баир будали бееееее
60
12
 
10
 
! Отговори
dodger преди 7 месеца
"Герой" - не е точната дума и незнам защо сте се захванали за нея.
Боян Петров е полу-бог ! Всеки изкачил успешно К2 и Анапурна е не-човек. Осведомете се малко за тези върхове.

Спонсорирани публикации