По напоената с кръв Околчица: 1300 души отдадоха почит на Ботев

Хиляди се преклониха пред героизма на Христо Ботев и четниците му
Обновена: 2 юни 2018 16:12 | 2 юни 2018 15:45,
142

Снимка: БТА

Хиляди българи, сред които и представители на местната и държавната власт, се събраха днес на паметния връх Околчица във Врачанския Балкан, за да се преклонят пред героизма на Христо Ботев и неговите четници.

Сред тях бяха и над 1300-те участници в 72-рия Национален туристически поход по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица. Тази година отбелязваме 142 години от подвига на четата и 170 години от рождението на великия поет и революционер.

В огряното от слънце небе над връх Околчица се развя националният флаг, понесен на крилете на делтапланер.

Честването започна с патриотични песни в изпълнение на трио “Сопрано”. Молебен за България отслужи Врачанският митрополит Григорий в съслужение със свещеници от Враца, съобщи "Дарик".

Кметът на Враца Калин Каменов припомни думите на Христо Ботев: “Жив е той, жив е там на Балкана”. И е жив, защото живее тук, в сърцата ни, на всеки един от нас, на милионите българи, които днес ще отдадат минутка почит към подвига на Ботев и неговата чета”.

“Пирамида от кости е българската история, напоена с кръв е българската земя. И затова днес, повече от всякога, ни трябват разум и помирение, силни водачи и светли примери, и да помним нашите герои, загинали за свободата на България, нашите герои, заради които днес сме тук. И да помним вероюто на Ботев, че българският народ може сам да гради бъднините си. Че той има право да бъде пръв между равни. И няма кой да изтрие онова, което са ни завещали дедите ни”, каза в словото си председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Ботевите поклонници изслушаха стихотворението “Хаджи Димитър” изпълнено от братчето и сестричето Петър и Мария Докови. Мария е само на три години и половина, а братчето й е на 5. Стихове на Христо Ботев бяха изпълнени и от момичета и момчета, получили награди в тазгодишното издание на конкурса “С Ботев в сърцата”. Участие в тържеството взе и духовият оркестър към читалище “Развитие” във Враца. След това в знак на признателност пред паметника с формата на кръст на връх Околчица бяха поднесени венци и цветя.

Честването завърши с минута мълчание и вой на сирени.
 
 Всенародното поклонение на 2 юни във Врачанския балкан завършва възпоменателните чествания "Ботеви дни-2018" във Враца, посветени на 142 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
2
 
! Отговори
до Space X преди 5 години
Запиши си час при психиатър, специализиран по фобиите, сиреч страховете. На България страхливи кокошкари не й трябват.
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вкусни ли бяха кебапчетата, патриоти?А дано не сте се минали.
54
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германски глобус от 19 век. с надписи на Индия тоест пише Британска Индия а у нас само като чуем за Османска Империя ни шубеа 220 Волта ток , така е Хипнотизиран Народа
53
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи, правилно ли да разбирам. Левски е прекаран през цяла българия от две заптиета и никой не се е притекал на помощ да го спаси. Отделно българин го предава. Ботев пък го застрелва българин. Егати племето долно!!!
52
8
 
4
 
! Отговори
SpaceX преди 5 години
Знаете ли какво е мнението на Ботев за Русия и русофилството. Впрочем то е същото и като на Раловски Левски З.Стоянов Стамболов
51
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Френският е бил международен много дълго врме, векове наред. Едва след края на Втората световна се приема за международен английският. Честно казано английският е много дървен, твърд и груб език. За разлика от изящният френски.
50
2
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 5 години
До Анонимен 49 Явно и тагава е имало мания да се завършва образование в Европа.Така ли е ?Пък и границата е била отключена.
49
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В името на християнска Европа ,....Ботев е пророк ,но днес тия християни в Европа се ислямизираха напук на нормалността.
48
2
 
3
 
! Отговори
Юсеин Гайка Болт преди 5 години
У Тюркийето сега е страшно Ердогана сичкото го вкарва в затвора, не смеем да одим.
47
3
 
1
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
До Анонимен 32 Ами нормално. Харата по онова време отдавна са се примирили с "робството" и не искат нещата да се променят.
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те тогава турците са говорили на турски само по селата.Османският е доста странен език, вътре турски думи почти няма, пълно е с арабски и персийски думи. В България от векове са говорели на своят български език и са писали на своята българска азбука, но в Османската империя се е смятало за срмно да се говори турски и са пишели с арабски букви и езикът е бил някаква смесица между арабски и персийски.Разбира се всички по-богати са завършвали във Франция и са знаели френски.
45
2
 
7
 
! Отговори
до 43 преди 5 години
Ами ей, къде е Турция на Ердоган. Като не ти харесва България, отивай при Ердоган, дано там да ти хареса. Свят широк, сега поне имаш възможността да пътуваш. Има 200 държави на Земята. Избери си една и отивай там да живееш.
44
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
44 да ти кажа честно не ми и трябва да съм българин ама ето на, българин съм (поне формално). Да имах повече късмет на по-хубаво място щях да се родя. Иначе не се чувствам българин и не изпитвам гордост от националността си. Аз съм безродник, но има още безброй хора като мене.
43
2
 
7
 
! Отговори
бай х преди 5 години
До Анонимен 43 никой не ти пречи да живееш в Турция ... бегай
42
2
 
2
 
! Отговори
позитано 20 преди 5 години
Има разлика между качествата на човешкия материял на в.Околчица и на в.Бузлуджа.Май умираме , а ?
41
3
 
2
 
! Отговори
до 44 преди 5 години
Нормално е да не изпитваш гордост да си българин, защото ти не си българин.
40
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ботев лудетината си дава живота ей така, ако бяхме сега част от турция щяхме по-добре да живеем. Много сме бедни чак е жалко и смешно. От какво да се гордея че съм българин? Само защото Джамбазки е казал така ли? Или защото няколко лудетини ни освобождават залудо? Такива измислени народи като нашия не заслужават "независимост" (каквото и да означава това защото винаги си зависим от нещо или някой). Плюйте ме ама не изпитвам гордост че съм българин, няма за какво. Малки и никакви сме.
39
2
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
"Борисов и Каракачанов нали преговарят с турците да ни охраняват с армията за какъв Ботев въобще говорите!?Да не говорим че Борисов подари Син поток на турците за сметка на България!"-----На това днес не се казва национално предателство, а стабилни и предвидими партньори.
38
1
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Анонимен32 .Случката се отнася за преминаването на Ботев през Бутан. Само една ц-и-ганка ги посреща и им казва от къде да си налеят вода.......Иначе-точно така е било.Днес да не мислиш, че ще е друго, в такава ситуация? Всеки си гледа интереса, и се крие я под фустата на жена си, я зад банковата си сметка, я направо в чужбина се кани да емигрира, ако дойде Видовден....
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Христо Ботев е владеел перфектно френски, руски и турски език. Също е знаел добре и немски и италиански, но не перфектно.