По напоената с кръв Околчица: 1300 души отдадоха почит на Ботев

Хиляди се преклониха пред героизма на Христо Ботев и четниците му
Обновена: 2 юни 2018 16:12 | 2 юни 2018 15:45,
142

Снимка: БТА

Хиляди българи, сред които и представители на местната и държавната власт, се събраха днес на паметния връх Околчица във Врачанския Балкан, за да се преклонят пред героизма на Христо Ботев и неговите четници.

Сред тях бяха и над 1300-те участници в 72-рия Национален туристически поход по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица. Тази година отбелязваме 142 години от подвига на четата и 170 години от рождението на великия поет и революционер.

В огряното от слънце небе над връх Околчица се развя националният флаг, понесен на крилете на делтапланер.

Честването започна с патриотични песни в изпълнение на трио “Сопрано”. Молебен за България отслужи Врачанският митрополит Григорий в съслужение със свещеници от Враца, съобщи "Дарик".

Кметът на Враца Калин Каменов припомни думите на Христо Ботев: “Жив е той, жив е там на Балкана”. И е жив, защото живее тук, в сърцата ни, на всеки един от нас, на милионите българи, които днес ще отдадат минутка почит към подвига на Ботев и неговата чета”.

“Пирамида от кости е българската история, напоена с кръв е българската земя. И затова днес, повече от всякога, ни трябват разум и помирение, силни водачи и светли примери, и да помним нашите герои, загинали за свободата на България, нашите герои, заради които днес сме тук. И да помним вероюто на Ботев, че българският народ може сам да гради бъднините си. Че той има право да бъде пръв между равни. И няма кой да изтрие онова, което са ни завещали дедите ни”, каза в словото си председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Ботевите поклонници изслушаха стихотворението “Хаджи Димитър” изпълнено от братчето и сестричето Петър и Мария Докови. Мария е само на три години и половина, а братчето й е на 5. Стихове на Христо Ботев бяха изпълнени и от момичета и момчета, получили награди в тазгодишното издание на конкурса “С Ботев в сърцата”. Участие в тържеството взе и духовият оркестър към читалище “Развитие” във Враца. След това в знак на признателност пред паметника с формата на кръст на връх Околчица бяха поднесени венци и цветя.

Честването завърши с минута мълчание и вой на сирени.
 
 Всенародното поклонение на 2 юни във Врачанския балкан завършва възпоменателните чествания "Ботеви дни-2018" във Враца, посветени на 142 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Врачани правят бизнес...Интересно защо няма посещенеи на Калофер...
15
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ванко 1 , Галеви , Иво Карамански , Поли Пантев да изброявам ли още , всички са Национални герои
14
2
 
6
 
! Отговори
Американофил преди 5 години
Ботев е изповядвал леви убеждения и не е препоръчително да се изучава литературата му, освен ако не искате да ви наложим санкции. Да се извади от образователната система като Бай ***. Джефри Томпсън, ЦРУ
13
1
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Попитах по-долу нещо, но не бях видял снимка 5. Народът е държан услужливо надалече, против освиркване, като на Шипка, а и за да не направи някой от нашите някой гаф, както едно време с опита за убийство на Тато, точно на Околчица....Но, слкото и да се стараете, Европредседателството свършва след 29 дена, и тогава ще ви лъснат и голите задни части, и липсата на идеи , и гафовете,които се чудите как да замазвате.Дано не ви гонят с камъни тогава, че и тези, строените няма да ви опазят...
12
4
 
1
 
! Отговори
до 11 преди 5 години
Хахаха....................казал християнизираното ромче
11
4
 
10
 
! Отговори
Варан преди 5 години
За какви терористи пишеш бе безродник такъв.Лично капитанът на"Радецки" е предоставил кораба на великия Ботев като разбрал за каква кауза се борят.И той ли е терорист тогава? Ние сме предатели и ***, затова сме последни по всичко в Европа.Поклон пред Ботев и всички загинали за национално освобождение на България!
10
2
 
4
 
! Отговори
ЛЪВЧЕ преди 5 години
До ВАЖНО!!!На никой не пука за коментарите ти смешно турско-ц-ганско *** или каквото си там....
9
3
 
4
 
! Отговори
ЛЪВЧЕ преди 5 години
ВЕЧЕН ПОКЛОН НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА ХРИСТИЯНСТВОТО И БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКИ ГЕРОИ!!!
8
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Велик е Ботев, първия български комунист!А от врачаните по-долно и подло племе няма
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фланелките с логото на Ботев после обикновения данакоплатец ще плаща , абе ***+оти с ***+оти
6
2
 
5
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Моята работа е постоянно да мрънкам. Мрънкам си без причинно, ей така за спорта!
5
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Велик Революционер ама и велик Престъпник , тоест и 2-те
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам какво прави там трът кара Теменужка Тръткова ???
3
1
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Този път освиркваха ли Караянчева и Цветанов , или ?????
2
9
 
10
 
! Отговори
ВАЖНО!!! преди 5 години
Когато четата на Ботев стига в Враца защо нито един българин не се присъединил , все пак е имало разумни Българи да разберат че стават потенциални Терористи като по наши дни , първо прочете за Ботев после пишете тука
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалки герберастки смешници.След Вапцаров посегнаха и на Ботев.Продажни ***.