Борисов: Скопие и Атина да си решат спора, иначе съм песимист!

Премиерът не вижда разнобой с президента по темата
Обновена: 14 юни 2018 20:01 | 14 юни 2018 17:00, Веселина Йорданова
176
Борисов: Скопие и Атина да си решат спора, иначе съм песимист!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов заяви, че Македония и Гърция трябва сами да си решат спора за името, но ако това не се случи, става "пълен песимист" за развитието на Балканите.

Още по темата

Той увери, че счита за приятел македонския президент Георге Иванов, когото отказа да приеме, но подчерта, че за решаването на въпроса са положени много усилия.

Борисов каза още, че "сваля шапка" за смелостта на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев, които са поели риск, като напомни, че от десетилетия спорът не се решава и Македония не може да помръдне напред нито за НАТО, нито за ЕС.

"Как ще се казва Македония, дали гърците ще приемат това име или не, е работа на гръцкия и македонския народ, но знам какви усилия се положиха, за да се придвижи този процес напред. Ако не се придвижи, ставам пълен песимист за развитието на Балканите", посочи премиерът.

По думите му единственото, което искаме за Македония, е европейска интеграция, влизане в НАТО, просперитет и свързаност. "По никакъв начин не се месим в работата на институциите в Македония, в спора с Гърция за името", посочи още Борисов.

Той коментира, че щеше да е предателство, ако след тези усилия, бе посрещнал Георге Иванов "с фанфари и почести" в София.

Борисов каза, че не вижда разлика в позицията на двете институции у нас - Министерски съвет и Президентство, които са за европейската интеграция на Македония. Той посочи също, че Румен Радев не е имал избор дали да приеме Георге Иванов или не, защото той е негов гост.

Борисов уточни, че с решението си да не приема Иванов, е показал отношение към колегите си в Гърция и в Македония - Ципрас и Заев, които определи като храбри, смели и отговорни.

"Нека да преспим, да го обмислим пак, нека в самата Македония да се срещнат и да си решат, ако искат. Ние сме живели десетилетия така. Няма по-бедни, по-изостанали, по-неразвити държави от нашите. Тези, които имахме шанса да влезем в ЕС, коренно различни държави сме", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
7
 
! Отговори
Ей преди 5 години
Каква е тая Северна Македония.Стига глупости,най правилно е БЮРМ.От 1948 година ДО СЕГА!
140
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Скопие и Атина ДА МИ МАХНАТ ОТ ГЛАВАТА ПРОБЛЕМИТЕ СИ" - Рече мъдро Буда
139
5
 
6
 
! Отговори
98999 преди 5 години
До БАЦЕВсе си мисля ,ч е си в грешка . ББ с действията си е показал , че е верен американски слуга . Сега дали се води заплата в американското посолство - не знам . Но господарите му са от Вашингтон / в частност и Брюксел /
138
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОЛКО Е ВЕЛИК, А!НЕ БОРИСОВ, БЕ, ВЕЛИК Е СКАНДАЛЪТ С КОЙТО ЗАВЪРШВА ЯЛОВОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО.ЗА АВСТРИЯ И РУМЪНИЯ ПРИОРИТЕТИТЕ СА СЪВСЕМ ДРУГИ, ТАКА ЧЕ ТЕМАТА ЗА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ .Е ИЗЧЕРПАНА.ХВЪРЛИХМЕ НА ВЯТЪРА 300 МИЛИОНА ЗА САЛТАНАТИ, АВСТРИЯ ПОХАРЧИЛА 35 МИЛИОНА ЕВРО.
137
2
 
19
 
! Отговори
до 144 преди 5 години
Признаването на българска земя и население под име на българска географска област за чужда държава е престъпление
136
1
 
11
 
! Отговори
Сорос преди 5 години
До Пешо от Каспичанкакъв Жан тъ тормози тебе бе, нали ние спретнахме тоя "Майдан". Жанчо съ опита да ми отреже субсидиите от държавата и да води енергетика с руснаците, и не слуша момчето.И още такива "Майдани" имаме ако сложите непослушен като Корнелия която съ опъва. Но няма опасност щото сме го измислили - нямате армия да не би военните да спретнат нещо, имате нато да дебне ако се договорите Русия да ви помогне, протестите ги котролираме, купихме скъпи камери та и под качилките да ви видим и да ви смачкаме, форума го следим та по-будните да им затворим устите. Всичко е в ръцете ни, ще ц
135
14
 
7
 
! Отговори
Пешо от Каспичан преди 5 години
До Анонимен142какви 30 години бе комуноиден уроде?ББ е от 10.Преди това бяхте вие и помним вашия Жан.Ще кажеш, че е опорна точка ли?А 3000лв за долар бяха факт, а не опорна точка.
134
4
 
3
 
! Отговори
Тим преди 5 години
Едно не мога да разбера във нашата външна политика в момента след като България е признала Република Македония с акт като независима държава на балканите ние сме първите дето сме я признали и този акт не отменен ние сме я признали с това име сега някаква различна позиция без да е отменен или преработен акта за признаването и който е единствен засега и си важи няма последователност или слаб външен министър неможе хем я признваш с едно име сега да подкрепяш друго
133
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ги анексираме и спора приключва!
132
0
 
11
 
! Отговори
Б2 преди 5 години
Идеи за имена на маковете.!! Мъдекония.. ето и мъде и кон- звучи древно!! МакеДания... - древните мк са били и викинги ( дания да му мисли ).Бойко да им предложи име Максуджук.( Той има патент за този продукт). Може и Млеконадония. Всички имена стават. Никой няма да е засегнат
131
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 5 години
БЪЛГАРИ В ПАРЛАМЕНТА НЯ-***!
130
4
 
10
 
! Отговори
БАЦЕ преди 5 години
С ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА АЕЦ БЕЛЕНЕ,БАЦЕ ДОКАЗА НА ЦЯЛ СВЯТ, ЧЕ РАБОТИ ЗА РАСИЯ. ГЕРБ Е РУСКИ, КАКТО И ДПС, КАКТО И БСПСДС, РЕФОРМАТОРИ и ПОДОБНИ СА АМЕРИКАНСКИ МЕКЕРЕТАДОСТ СА ТУРЦИАТАКА СА РУСНАЦИБЪЛГАРИ В ПАРЛАМЕНТА НЯ-***! ИСТИНАТА.
129
3
 
4
 
! Отговори
БАЦЕ преди 5 години
До ко речи , ко ???НИМА Е ИЗНЕНАДА ЗА НЯКОГО ЧЕ БАЦЕ Е РУСКО ***?! ТА ТОЙ Е КЪРМЕН ОТ ТАТО, АЙДЕ ПО-СЕРИОЗНО БЕ ХОРА. ГОВОРИМ ЗА АГЕНТ БУДА, НАЗНАЧЕН ПРЕМИЕР ОТ КГБ. ОТ ТУК НАТАТЪК ТОЙ МОЖЕ ДА ИГРАЕ ВСЯКАКВИ РОЛИ, ВАЖНО ДА СИ ГИ ИГРАЕ И ДО ТАМ. А БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ НЕ ПОДОЗИРА. ЗНАЙТЕ САМО ЕДНО - "В ПОЛИТИКАТА НЯМА ИЗНЕНАДИ". ЧЪРЧИЛ СЕ ОПУСНА ЗА ТОВА.БАЦЕ ИГРАЕ СЦЕНАРИЙ.ТРИЙТЕ СЕГА - ПРОДАЖНИ ЖУРНАЛИСТИ! ТРИЙТЕ ИСТИНАТА! ДО ТАМ ГО ДОКАРАХТЕ. ПИОНКИ
128
0
 
7
 
! Отговори
MISHKA PISHKA преди 5 години
ДНЕС БЕШЕ НОВ ДЕН ЗА МЕНРазбрах че има по-големи гъзoлизци от българските политици, а именно - МАКЕДОНСКИТЕ. Държат се като български кметове - личи че са ни провинция. :)
127
1
 
9
 
! Отговори
ко речи , ко ??? преди 5 години
До Анонимен 119 Я да видим ,какво казва кака ти Руми / бъчварова / - 2015 -та , януари "Нека да не забравяме, че Борисов е премиер, който спря три големи енергийни проекти на газопровод, нефтопровод и ядрен проект, обяви Бъчварова и добави - това е силно политическо действие, което няма как да не бъде оценено от нашите партньори. В световно отношение това е изключително важно решение. До този момент на България се гледаше като евентуален скрит партньор на Русия ..."
126
1
 
5
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Разберете се помежду си. Това им казва Борисов на Гърция и Македония.
125
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи Суджука е пас.
124
3
 
4
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Албанците са по скоро италианци отколкото гърци.
123
2
 
1
 
! Отговори
Осман преди 5 години
До ФутурологаАлбанците не са бивши гърци. Албанците са ИЛИРИ. Християни мюсюлмани няма значение. Гърците са етиопци християни. Също няма значение. Едните (албанците) са бели и руси другите (гърците) са мypгави.
122
2
 
5
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Гърците си следват интереса бе чоджум. Някакъв амcaлак писал долу, че гърците защитавали бг-национализма. Те маляките си искат цяла Македония но вие сте като развалена кафе машина. Не приемате монетата.