Докога ТЕЦ-ът ще събира такса "сграда"? Трудно е да се каже

ВАС я отмени, но пък работната група мъдри формулата за плащане
Обновена: 30 юли 2018 13:32 | 30 юли 2018 11:15, Камелия Цветанова
292
Докога ТЕЦ-ът ще събира такса "сграда"? Трудно е да се каже
Снимка: Булфото, архив

Изработването на новата формула за изчисляване на сметките за парното ще се забави и няма да е готова в края на юли. По този повод министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви за "Монитор", че работната група в министерството на енергетиката, която обсъжда промените в енергийното законодателство за формулата за изчисляване на такса "сградна инсталация" ще работи още време и няма да е готова с доклада си в предварително планирания срок.

Още по темата

Тя добави, че не може да уточни веднага с колко ще бъде удължен срокът.

"Очаквам доклада за направеното до този момент, за да преценим колко време ще е необходимо още на работната група, за да изготви промените така, както трябва да бъдат подготвени и в максимална степен да защитават интересите на всички", обясни тя.

Относно обжалването на решението на Върховния административен съд (ВАС) от април за отмяна на формулата, по която се изчислява такса "сградна инсталация", Петкова обясни, че става въпрос за отделна процедура, засягаща въпроса.

Казусът със сградната инсталация се заплете на 13 април, когато тричленен състав на ВАС отмени формулата за дялово разпределение на топлинна енергия в сгради - етажна собственост и осъди министъра на енергетиката да заплати общо 870 лева разноски на страната – физическо лице, подало жалбата, както и на още четири физически лица, чиито жалби са били присъединени към делото.

Съдът прие, че Методиката (Приложение 1 към Наредба 16-334 от 6 април 2007) за дялово разпределение е приета в резултат на допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила, неясна е по отношение на част от параметрите в нея. 

Съдът е приел твърденията на жалбоподателите, че е допуснато противоречие между Директивата за енергийната ефективност № 2012/27 на ЕС и разпоредби от Закона за енергетиката.

Конкретните възражения са, че чл. 9 и 10 от директивата изисква фактуриране на действителното потребление на енергията. Това задължава държавите - членки да въведат прозрачни правила за разпределение на разходите за потребление на топлинна енергия или топла вода в сгради. Целта е да се осигури прозрачност и точност при отчитането на индивидуалното потребление, което да даде възможност на потребителите да регулират потреблението си на енергия.

Според енергийни експерти в София е най-голям проблемът с изчисляването на общите дялове, където много хора са си свалили радиаторите и на практика през зимата се топлят от преминаващите през имотите им тръби, захранващи техните съседи.

При евентуална отмяна на сградната инсталация има риск сметките на ползващите отоплението да скочат много и на практика те да започнат да плащат и излъчената топлина от тръбите през имотите на отказалите се от парното. Това от своя страна може да доведе до масов отказ от услугите на топлофикация.

В такъв случай столицата ще бъде изправена пред енергиен колапс, защото електромрежата няма да може да замести стотиците мегавати топлинна мощност, консумирана от сградите, имащи парно. Така много хора ще бъдат принудени да минат на дърва или въглища с всички последствия от това за въздуха в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
5
 
7
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До nnНе са, защото нямаш право да ги режеш.Тръбите в един момент са собственост на топлофикация - когато трябва да ти вземат пари или искаш да ги махнеш.В друг момент са на блока - когато трябва да се ремонтират.В трети момент са твой - ако искаш да ти плащат наем заради транзитирането на пара към другите им абонати.Исках да изрежа и махна тръбите, но не можело защото те не били мой. Така, че не са твой и ти си длъжен да си роб на топлофикация без значение дали искаш или не. Ти си роб!
55
5
 
9
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Първо топлинната енергия е 95% отпадъчен продукт от производството на електрическа такава в ТЕЦ-овете. Не виждам причина да струва толкова много. Ако цената беше разумна, нямаше да се отказваме масово от парното и да минаваме на ток.Отделно аз като се отоплявам на ток, подгрявам и тръбите и загубите в моя апартамент са много в пъти по-малки от тези в на съседа, който не живее там и апартамента му е студен зимата.
54
7
 
7
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До селанинПо същата логика - Енергото мери тока подаден към мен и на база на него и ел. уредите които имам трябва да ти фактурира част от разходите ми за ел. енергия защото у нас е топло и ти крадеш от тази топлина. Хем това е абсурдно за теб (по твой лични думи) хем обратното не е абсурдно. Много е просто умнико - като си се отказал от услугата да идват от Топлофикация и да си взимат тръбите! Да си ги прекарват от където искат и да си снабдяват останалите потребители. Аз тръби у нас не искам!
53
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък съм на последен етаж и тръби през моя апартамент нагоре не минават. Защо я плащам тази такса?
52
4
 
6
 
! Отговори
nn преди 5 години
До Анониментръбите са собственост на притежателя на апартамента
51
8
 
15
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
Аз съм изолирал апартамента и сметките ми са по-ниски от неизолираните. Виждам, че в немного студените дни, не пускаме парно, топлината от тръбите на горните апартаменти е достатъчна. Тази такса трябва да остане, наистина има топлина и само от минаващите тръби. В дните, когато нямаше парно, блокът се смръзна. София няма алтернатива на парното, тези стари инсталации няма да издържат просто
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Теменужке, то и с приемането на оставки е така при вас! Ще си ходиш, ама ще видим кога... Само не забравай, че ще езавина, дружно и завинаги!
49
0
 
7
 
! Отговори
До 52 преди 5 години
Етажна собственост! Също, както и общите части, имаш идеална част, но нямаш изключително право върху тях. Същите не подлежат на делба!
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
V eu imadch parno zala g kogato iskasch go puskadvh kogato ne ne go puskasch idvat na stalbite imat 4asovnizi i puskat snetki ako zala g ne di puskal nischto ne plaschtasch kakvi sa tia prostaychtin trabi idialni obschti 4asti t n zala g ne pusksm parno nama zrabi i da pladchtam obschti 4asti na selendurite koito se topla z god taka e i s bokluka danazi zal g me nama pladchtam na selendurite i restorantitr bokluka i mrasotiata v sofia u4ete se ot eu stranite stiga ste krali it bg tap narod
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шизофреничнияя син на Директора на топлофикациииия Георги Беловскиии има 3дела за педофилия и по всички е оправдан и продължава да си вади уяяяя по улиците не може да не сте го виждали в квартал Белите Брези, Красно село
46
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В интерес на истината като ходя при едни познати в съседния блок при тях винаги е топло зимата при откачени радиатори. Живеят в гарсониера на 10 етаж и в банята им минават широки тръби, които наистина са много горещи. Хората държат вратата на банята отворена и се затопля цялата гарсониера. Плащат около 40-50 лв сградна инсталация.
45
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съдът отсъди и за цената на билетчето и какво? Сега има решение за формулата на ТЕЦ-а и какво? Следва да заведем дело за това, че Общината и фирмите и не изпълняват съдебни решения!!! А ние как да ги спазваме при тази "правова" държава?
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ех София София
43
5
 
17
 
! Отговори
Очакващ преди 5 години
Знам, че много известна пловдивска адвокатска кантора атакува в ЕК т.н. "сградна инсталация" изобщо! Невъзможно е да начисляваш пари за непоискана услуга. Та има хора, които просто са в чужбина и не я ползват. Не я искат, не я ползват и това е.
42
2
 
12
 
! Отговори
Mafua преди 5 години
ТЕЦ = легална мафия
41
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато не вкарате в затвора шефа на топлофикациииия Георги Беловскиии в затвора и не го питате откъде са му 10те апартамента и шизофреничнияя му син откъде има да харчи по 200лв на ден.
40
10
 
11
 
! Отговори
селанин преди 5 години
Много умници, много нещо! Топлофикация си мери подадената енергия на входа на сградата. Това, че една част от съседите крадат ви качва сметките. Тръбите циркулиращи с гореща вода ви топлят апартаментите, независимо дали искате или не и няма нищо общо с топлината отделяна от климатици.ОК отказват се някои, останалите такива сметки ще видят, че и те ще се откажат. И? Старите апартаменти имат до 6 квт разполагаема мощност преди да падне външния предпазител, чат пат до 8. Новите 4-6. И после?
39
7
 
6
 
! Отговори
Гвендор преди 5 години
Ако съм изолирал апартамента си с качествени топлоизолационни материали и съм се отказал от услугата парно за сметка на друг ти отопление, а съседът не го е направил - той да си поема последствията си. Не може да се мери се един аршин и неизолираните или калпаво изолираните апартаменти с парно да се приравняват към читаво изолираните такива с отказали се от мафиотската услуга собственици. За справка - науката топлотехника. Що за пазар е този, който ти натрапва една услуга за вечно ползване?!
38
2
 
16
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Такса пренос при мобилните оператори няма, но инсталацията и поддръжката им е скъпа. Щом мобилните оператори могат, значи и ТЕЦ може. Или да се направят няколко малки ТЕЦ-ве на мястото на един голям и да се конкурират за клиенти и които предложи по добри услуги той да ти е доставчик. Сега си е чист монопол, с предварително получени роби. Защото сега нито може да не плащаш, нито може да отрежеш тръбите, нямаш права, а само задължения! Е до кога?
37
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В ТОПЛОТЕХНИКАТА ИМА ЕДИН ТЕРМИН КОНВЕКЦИЯ И ЦЯЛА НАУКА КАК СЕ ОТДАВА ТОПЛИНАТА ПРЕЗ : СТЕНИ ,ВЪЗДУХ , МЕТАЛ. ИДЕТЕ В МЕИ И СИ ПОВИШЕТЕ ОБРАЗОВАНИЕТО АКО СТЕ ИКОНОМИСТИ , ОНАНИСТИ , АДВОКАТИ , ЛЕКАРИ ИЛИ БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ ДОШЛИ ОТ СЕЛО И СЕГА НЯМАТ СРЕДСТВА ..