Докога ТЕЦ-ът ще събира такса "сграда"? Трудно е да се каже

ВАС я отмени, но пък работната група мъдри формулата за плащане
Обновена: 30 юли 2018 13:32 | 30 юли 2018 11:15, Камелия Цветанова
292
Докога ТЕЦ-ът ще събира такса "сграда"? Трудно е да се каже
Снимка: Булфото, архив

Изработването на новата формула за изчисляване на сметките за парното ще се забави и няма да е готова в края на юли. По този повод министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви за "Монитор", че работната група в министерството на енергетиката, която обсъжда промените в енергийното законодателство за формулата за изчисляване на такса "сградна инсталация" ще работи още време и няма да е готова с доклада си в предварително планирания срок.

Още по темата

Тя добави, че не може да уточни веднага с колко ще бъде удължен срокът.

"Очаквам доклада за направеното до този момент, за да преценим колко време ще е необходимо още на работната група, за да изготви промените така, както трябва да бъдат подготвени и в максимална степен да защитават интересите на всички", обясни тя.

Относно обжалването на решението на Върховния административен съд (ВАС) от април за отмяна на формулата, по която се изчислява такса "сградна инсталация", Петкова обясни, че става въпрос за отделна процедура, засягаща въпроса.

Казусът със сградната инсталация се заплете на 13 април, когато тричленен състав на ВАС отмени формулата за дялово разпределение на топлинна енергия в сгради - етажна собственост и осъди министъра на енергетиката да заплати общо 870 лева разноски на страната – физическо лице, подало жалбата, както и на още четири физически лица, чиито жалби са били присъединени към делото.

Съдът прие, че Методиката (Приложение 1 към Наредба 16-334 от 6 април 2007) за дялово разпределение е приета в резултат на допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила, неясна е по отношение на част от параметрите в нея. 

Съдът е приел твърденията на жалбоподателите, че е допуснато противоречие между Директивата за енергийната ефективност № 2012/27 на ЕС и разпоредби от Закона за енергетиката.

Конкретните възражения са, че чл. 9 и 10 от директивата изисква фактуриране на действителното потребление на енергията. Това задължава държавите - членки да въведат прозрачни правила за разпределение на разходите за потребление на топлинна енергия или топла вода в сгради. Целта е да се осигури прозрачност и точност при отчитането на индивидуалното потребление, което да даде възможност на потребителите да регулират потреблението си на енергия.

Според енергийни експерти в София е най-голям проблемът с изчисляването на общите дялове, където много хора са си свалили радиаторите и на практика през зимата се топлят от преминаващите през имотите им тръби, захранващи техните съседи.

При евентуална отмяна на сградната инсталация има риск сметките на ползващите отоплението да скочат много и на практика те да започнат да плащат и излъчената топлина от тръбите през имотите на отказалите се от парното. Това от своя страна може да доведе до масов отказ от услугите на топлофикация.

В такъв случай столицата ще бъде изправена пред енергиен колапс, защото електромрежата няма да може да замести стотиците мегавати топлинна мощност, консумирана от сградите, имащи парно. Така много хора ще бъдат принудени да минат на дърва или въглища с всички последствия от това за въздуха в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато продължавате да я плащате.
35
5
 
19
 
! Отговори
Гвендор преди 5 години
Парното е ни повече, ни по-малко една услуга и няма такова нещо като услуга, от която човек да не може да се откаже в момента, в който условията станат неизгодни за него. Проумейте го, накрая, "компетентни умници", които бръщолевите, че щом човек си бил купил апартамент с тръби, значи няма отказване. Bullshit. По-тая логика щом си си се абонирал при някой мобилен оператор, щото тогава ти е било изгодно, но в един момент той става мошеник, ти няма право да се откажеш от услугата му?! Смешковци
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е някъде там! Решението- хоризонтална инсталация с топломери ( не разпределители) на всеки абонат. Няма как обаче да убедиш крадливите съседи да се преправи инсталацията. Първо ,защото секва далаверата, второ, защото трябва да се вложат едни пари.
33
3
 
13
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 11По твоята логика - понеже аз се топля на климатик - енергото трябва да ти начислява на теб сметка за това, че чрез аз се топля на ток. Еми то по същата логика и водата лятото ти охлажда малко стената като минава по тръбите, затова и водното трябва да ти начисляват охлаждане през лятото. Като си слагам изолация на апартамента, трябва и на теб да ти начислят сметка защото аз с моята изолация спирам студеното. Е то какво излиза, всички трябва да плащаме за всичко на всички.
32
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименотчет 0да, отчет 0 и никой не ти иска пари за КОНСУМАЦИЯ на енергия. Трябва да платиш за това, че в апартамента ти температурата е 10+, заради общото отопление на сградата.ако си в къща ще е -4 и ще има скреж по стъклата от вътрешната стена
31
13
 
12
 
! Отговори
Nerd преди 5 години
До АнонименПроблем е и още как, когато си купувал сграда с топлофикация си длъжен да я ползваш. Навсякъде в демократичната купил ли си сграда с централно парно няма как да се откажеш от него, от там идват и ниските цени и това че централното парно е екстра. Никъде го няма това аз отивам в ГРАДО и и не ща парно - селски изпълнения.
30
0
 
22
 
! Отговори
факт преди 5 години
Топлофикация Сф.винаги е била спонсор на партиите който са на власт в София,затова тази бандитска фирма краде без никой да я закача.
29
9
 
1
 
! Отговори
Тодор Живков преди 5 години
Яжте бананаи и меткайте пачки през балконите!
28
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До съседаЩо си купил собственост със тръби и с ясното съзнание че това е обща инсталация?...тръбите какво общо имат? когато отчета е "нула", логично е и сметката да е 0!какво, къде и как преминава, не е проблем на собственика. съседите, ако имат претенции, че "ме топлят" през тръбите и през стените си, да си направят изолация от тяхната страна така, че да си премахнат загубите. Техните загуби - не са мой проблем. Плащам това, което ползвам практически през уреда. Ако там е "нула" - край!
27
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През есента,всеки тича да източва и спира водата на вилата (селската къща), защото иначе тръбите ще замръзнат и ще се спукат.Достатъчно за това е седмица време с 10-12 градуса под нулата.Живеел някой си в чужбина, не стъпвал в апартамента си няколко години и реве, че дължи сградна инсталация.Ами ще дължи!Тръбите му ги греят комшиите и плащат за това.На който не му харесва - да си купи еднофамилна къща и да й бере гайлето, без да стъпва в нея с години.В сгради етажна собственост е друга работа.
26
7
 
27
 
! Отговори
До 12 и 17 преди 5 години
Напълно ви подкрепям! Ако един петролопровод или газопровод минава през територията на някоя държава, тази държава ли плаща на този, който транзитира продуктите си през нея? Точно обратното! Защо тогава не ми плащат за всички тръби, които минават през моята собственост? А ако не искам парно а те ми го натрапват насила (чрез тръбите), това не е ли "непоискана услуга"?
25
9
 
18
 
! Отговори
Гвендор преди 5 години
След като съм се отказал от дадена услуга, в случая - парното, и съм си махнал радиаторите, значи не съм длъжен да плащам. Аргументът с минаващите през апартамента ми тръби е несъстоятелен. По същата логика именно топлото трябва да ми плаща такса транзит, затова че през имота ми минават ненужните вече техни тръби. Това, че съм си купил апартамента с радиатори и тръби, по никакъв начин не означава, че трябва вовеки да съм обвързан с тая услуга. Щом съм се отказал от нея, не трябва да плащам.
24
1
 
19
 
! Отговори
1 преди 5 години
Топлофикация свършва до абонатната станция.Там си има топломер, отчел енергия и съответно цена за тази енергия.Как са прекарани вътре тръбите, кой и колко плаща, са си междусъседски проблеми.Във всеки вход има по няколко криви съседи, които правят мръсно на останалите.
23
2
 
12
 
! Отговори
Такса "Сграда&q преди 5 години
хитър петър наквасил сухият комат над пАрата на манджата, и като поомекнал - излязал пред гостилницата и сладко хапнал.гостилничаря се провикнал след него: - плащай!-какво да плащам?, попитал петър-пАрата, и тя струва пари, казал гостилничаря, или ще ти ударя 100 тояги на голо-е па удряй, казал петър и застанал на слънце. -ама гледай да не ме докоснеш, както азне докоснал манджата- е какво да удрям?, попитал гостилн.-сянката ми, отвърнал петървсички прихнали да се смеят на гостилничаря
22
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До кога ли ? - ми докато има овце ще ги стрижат - той теца е на фандъкова ,а тя е на Кой ? - а той си праи квот си иска ,а стадото блее ли блее
21
8
 
17
 
! Отговори
ДО 17 преди 5 години
МНОГО СИ УМЕН. АЗ ИМАМ 5 АПАРТАМЕНТА И ДВА НЕ ГИ ПОЛЗВАМ И ИМ ПЛАЩАМ ТАКСА МОЩНОСТ. ДВАТА АПАРТАМЕНТА СА НОВИ С ИЗНЕСЕНИ ТРЪБИ И ПАРНОТО МИНАВА ПО ПОДА КЪМ АПАТРАМЕНТА И ПАК ПЛАЩАМ. АКО НЕ ИСКАШ ДА ПЛАЩАШ КУПИ СИ АПАРТАМЕНТ В БОЯНА КЪДЕТО Е НА ГАЗ. А ЧЕ ТИ МИНАВАТ ТРЪБИТЕ ПРЕЗ АПАРТАМЕНТА ТИП ПАНЕЛКА ТИ СИ ЗНАЕЛ КОГАТО ГО КУПУВАШ И СЕГА СЕ ПРАВИШ НА ХИТРЕЦ
20
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей разбирачи , тези хора които са спрели парното и се топлят на ток не отопляват ли сградата ? - защо не им плащате сградна инсталация ????
19
6
 
14
 
! Отговори
съседа преди 5 години
До до съседаЩо си купил собственост със тръби и с ясното съзнание че това е обща инсталация? Не видя тръбите, не си рабрал, не си чул?
18
8
 
15
 
! Отговори
съседа преди 5 години
До Анонимен 12В сграда със централно отопление и заварено положение проектирана и прокарана инсталация и тръби НЯМА НАЧИН, да се откажеш на 100% от сградната инсталация, а и дори ако има такъв начин никой не ти е длъжен да ти го търси, търси си го самПо същия начин не можеш да откажеш през апартамента ти да преминават канализационни и водопроводни тръби, които обслужват други апартаменти, не можеш да си премахнеш стени и трегери, които крепят горните апартаменти, за да се разшириш
17
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всеки който живее в блок е длъжен да плаща не само такса сграда за парното, но и такси за подръжка на блока и други общи разходи. Проверете как е на запад и тогава ревете. Който не плаща го гонят! Стига с тези оправдания "аз не искам тръбите да минават през моя апартамент" Няма не искам - купил си имот, значи искаш. Ако не- айде на село, там няма общи такси. В някои страни даже задължават собствениците да плащат, за да им поддържат зелените площи около имота и не може да откажеш. Туй ако стане..