Радев: Направи се не малко да се пренапише историята!

Президентът със слово по случай 141 години от Шипченската епопея
Обновена: 25 авг 2018 16:23 | 25 авг 2018 15:30, Петя Славова
183

Снимка: Прессекретариат на президента

Направи се не малко, за да се пренапише историята в услуга на политическите шарлатани от ново време. Това каза президентът Румен Радев в своето слово на връх Свети Никола по време на честванията по повод 141 години от Шипченската епопея, предаде "Фокус".

"Вече 141 години българите гледаме към този връх с преклонение. Никой не ще го рече по-добре от Вазов - див, чутовен връх, където шепа българи и руски храбреци оставиха костите си, за да възкръсне България. И днес хиляди сънародници от четирите краища на родината отново са тук, за да си припомним как от кървавия мъх разцъфтя най-светлият национален идеал", каза още Радев.

Още по темата

Президентът посочи, че днес всички онези българи, които са на Шипка преподават урок по история на цяла България. "В последните десетилетия беше сторено не малко, за да се изтрие и пренапише тази история в услуга на политическите шарлатани от ново време. Но както и преди няколко месеца в мартенския сняг, тук отново са хиляди и, както Вазов казва, със своето присъствие на този легендарен връх, вие "строшавате на клеветата зъбът".

И това не е празен патос. Защото залогът за нашата почит към истината и историята е нашето достойнство. През годините патриотизмът беше отричан, но днес народите отново се обръщат към себе си, изправени пред заплахата от историческа амнезия и загуба на идентичност.

Това е критичен и рискован исторически момент, защото предизвикателствата на днешния ден лесно могат да подхранят агресивния национализъм и ксенофобията. В такъв момент за нас, българите, е важно да черпим вдъхновение от просветения патриотизъм на нашите възрожденци - отворен към света и уверен всвоята сила и достойнство.

Той ще пребъде благодарение на вас, опълченците на историческата памет, които сте тук отново. Към всеки от вас, носителите на нашата историческа памет, е моята искрена човешка признателност. Вечна памет за героите на Шипка. Да живее България", каза още Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
7
 
14
 
! Отговори
Мамата преди 5 години
До този момент този комунистически президент да е направил нещо смислено за България.Само критики.Независим президент бил.Президент на всички българи.***.Комунистически президент.
69
1
 
2
 
! Отговори
Махбахмаамууу преди 5 години
До Хахах, ааааа.Тебе питат ли те ,как си купи Бугати,като си безработна.И кой ти плати глоба.ата 10 хилки на минутата?
68
0
 
4
 
! Отговори
мнение преди 5 години
"Ние сме във времето и времето е в нас", както беше писал някой.Историята се пише от времето, а не от политизирани историци!
67
11
 
13
 
! Отговори
Хахах, ааааа. преди 5 години
Радев, кажи как баща ти си купи мерцедес седна пенсия.
66
13
 
15
 
! Отговори
то преди 5 години
историята е пренаписаха,по-точно скалъпиха твоите приятели от Кремъл,но на тебе това ти изнася,нали жалко нищожество зелен чорап
65
4
 
15
 
! Отговори
XC преди 5 години
йончева нинова къде се скриха да не са в цикъл то по кървава от ПТПто на радеф
64
11
 
13
 
! Отговори
Импийчмънт преди 5 години
За Радев, сбогом президенте!
63
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев, по-добре кажи как за цяла седмица заличихте случката с баща ти
62
8
 
15
 
! Отговори
Вэпросче преди 5 години
Колко американски и английски войници са загинали за България? За Руски войници се сещам но за английско говорящи не.Както е тръгнало с новите ни "приятели" нямя да остане жив Българин да помни историята ни.
61
14
 
13
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Подавай си оставката, дръж се като мъж Радев.
60
15
 
10
 
! Отговори
Камата преди 5 години
Мили Боже,тоз какъв президент е.Че е комунистически е явно.Но,поне малко да вижда хубаво от правителството.Стана за майтап не само в България ,а и извън нея.То бива простотия,но от комунисти нещо смислено.Няма.Оставка,а какво ще стане после,сами не знаят.
59
0
 
0
 
! Отговори
кокош преди 5 години
До KOHАко станеш инвалид,ще ти каже,защото иначе няма да разбереш.
58
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОЛКОТО И ДА СЕ ПЕНИТЕ,ДРАГИ ГЕРБЕРУШКИ,НИКОГО НЕ МОЖЕТЕ ДА УБЕДИТЕ ВЪВ ВАШТЕ ИЗМИШЛЬОТИНИ.ПО-ДОБРЕ ГИ ЗАПАЗЕТЕ ЗА СЕБЕ СИ. НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ,ЩО НЕ ГАСНЕ!
57
8
 
14
 
! Отговори
KOH преди 5 години
Радеф да каже как пренаписа историята на ПТП при което баща му сгази инвалид
56
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
така е трябва да се помни историята, част от историята ни ще е и този шарлатанин и чуждопоклоник Радев, известен с историческото шамаросване от господарите си в Кремъл
55
1
 
15
 
! Отговори
Жо преди 5 години
КАКВО КАЗВА Вазов:"Нека ни отрича исторьята...но ний знаем...има един връх...що отговар дава и смива срамът и на клеветата строшава зъбът! О, Шипка!"Използвайки силната дума "КЛЕВЕТА", поетът прави на "пух и прах" пропагандното внушение, че Освобождението ни е "понесено на тепсия", че Свободата ни е дадена даром. Без героичния принос в битката на Шипка от българските опълченци, Сюлейман щеше да премине Прохода към Северната част на България с 28 000 войска и Русия щеше да загуби тази война
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мдам. Нема как да стане. Въпреки жалките напъни даже и под статията. То всяка година едно и също, но пренаписвачите жално драскат ли драскат.
53
12
 
10
 
! Отговори
до 52 преди 5 години
Украйна, другарю, я е имало още преди самото Московие да бъде провъзгласено като ключов център от монголците. Допълнително, през 1612 Русия се спасява от полско завладяване, имено благодарение на Казашкия хетманат в Запорожието. Ако Украйна действително я е нямало преди 18в., то днес Русия изобщо нямаше да я има. Така че, ходи я разправяй тази мантра на някой, откъснат от цивилизацията! Тези, които имат елементарен достъп до Интернет, могат да ви хванат лъжите без проблем!
52
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Радев менторите изопачават Историята и затова е необходимо наистина тя да се пренапише, защото История писана от 141 години в Кремъл не може да бъде Българска !
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стенограма от речта му има ли?